Tajni znak se širi društvenim mrežam

March 16, 2021 , In: Svesna Problema , With: No Comments
0

Ako vam žena uputi OVAJ TAJNI ZNAK, morate da znate šta znači i kako da postupite.

Kanadska ženska fondacija razvila je jednostavan signal kojim žrtve u većini slučajeva mogu da signalizuju da su u opasnosti i da im treba pomoć.

Već smo pisali o tome da su žene žrtve porodičnog nasilja u još većoj opasnosti sada kada je kretanje zbog pandemije svima otežano. Zbog toga, žene u ovakvoj situaciji su ugroženije nego ikada pre i bez mogućnosti da se negde sklone.

Signal koji je ova fondacija osmislila lako se daje i uočljiv je. Izvodi se tako što žrtva prvo digne dlan, potom savije palac i onda obrazuje pesnicu. To je univerzalni znak za poziv upomoć kojim žrtva diskretno može da zatraži intervenciju.

Klip na kome se pokazuje izvođenje ovog znaka viralan je na svim platformama.

Andrea Gunraj, potpredsednica ove fondacije objasnila je i kako reagovati ukoliko vam se žrtva na ovaj način obrati za pomoć.

– Ja bih, da dobijem takav signal, poslala poruku, imejl ili pozvala osobu. Važno je da uradite sve što je u vašoj moći da žrtvu ne dovedete u opasnost, da nasilnik ne vidi da se nešto dešava. Uz to, poželjno je da, ukoliko žrtvu zovete telefonom, postavljate pitanja na koja može da odgovori samo sa “da” ili “ne”, u slučaju da nasilnik sluša – zaključuje Andrea.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment