turmeric-5286228_1920

Aktivirajte svoje antiejdžing gene

February 17, 2021 , In: Zdrava , With: No Comments
0

Pogledajte ponovo fotografije sa godišnjica mature i sigurno ćete zaključiti da su se neki ljudi vidljivo promenili od jednog do drugog sastanka, dok drugi izgledaju kao da je za njih vreme stalo. To će vas neminovno naterati da se zapitate, ne bez zavisti, zašto su ovi drugi takvi srećnici… i da li aktiviraju antiejdžing gene

E pa, naučnici su otkrili zašto je to tako! Nova istraživanja procesa starenja ukazuju na to da se u našim telesnim ćelijama nalaze moćni antiejdžing geni, koji mogu da pomognu da živimo duže, vodimo zdraviji život i zadržimo mladolikost, kao i da budemo samostalni i funkcionalni u poznom dobu. No, da bi se ostvario ovaj cilj, ovi geni moraju da se održavaju u aktivnom stanju. Kako se to radi? Tako što ćete ih zaštititi od oštećenja na sledeći način:

Citrusnim voćem održite funkciju kostiju i mišića

Svakodnevno ispijanje jedne ili dve čaše sveže ceđene pomorandže, grejpfruta ili nekog drugog citrusa može da umanji ukočenost zglobova i mišića, bolove u tkivima, kao i oticanje. Sprovođenje ove navike će izazvati ovaj efekat već za deset dana. Ukoliko ste već u dobrom stanju i nemate problema sa ukočenošću i smanjenom pokretljivošću, ova zdrava navika će umanjiti rizik od pomenutih tegoba za 50 %. Citrusi sadrže biljne hemijske materije (hesperidin, d-limonen i kvercetin) koje aktiviraju antiejdžing enzime unutar mišićnih i zglobnih ćelija.

Suplementima održavajte prohodnost arterija

Sudeći prema rezultatim američkih istraživanja, svakodnevna doza vitamina C od 1.000 mg može da zaustavi starenje arterija. Ovaj vitamin stimuliše obnavljanje tkiva, pa prirodno trošenje krvnih sudova ne izaziva trajna oštećenja. Pored toga, dnevna suplementacija ekstraktom biljke rodiole (u kapsulama), u dozi od 250 mg, redukuje nivo kortizola koji ubrzava starenje i propadanje tkiva, čime se umanjuje rizik od stvaranja tromba, srčanog i moždanog udara za 24 %.

Napomena: Pre prve primene bilo kojeg suplementa uvek se konsultujte s lekarom.

Kurkumom zaštitite mozak i probudite antiejdžing gene

Da bisite očuvali memoriju, sposobnost fokusiranja i smanjili rizik od preranog starenja moždanog tkiva i pojave demencije i Alchajmerove bolesti za čak 75 %,  pokušajte da uključite kurkumu u svakodnevnu ishranu. Američka istraživanja pokazuju da ovaj začin aktivira antiejdžing gene u mozgu i blokira pojavu upalnih procesa, koji oštećuju tkiva. Osim toga, redovno konzumiranje ovog začina održava  optimalnu brzinu rada moždanih neurona. Naučno utvrđena dnevna doza začina je ¼ kašičice dnevno. Možete da ga dodajete u kajganu, čorbe, pirinač, različito povrće. Takođe, uključite uz kurkumu i prstohvat crnog bibera, jer se pokazalo da ovaj nama dobro poznati dodatak jelima znatno povećava apsopciju kurkume.

Pečurkama ojačajte imunološki sistem

Konzumiranje bilo koje vrste pečuraka u količini od 225 g nedeljno zaustaviće otkucavanje sata u vašem imunološkom sistemu, što će udvostručiti njegovu sposobnost uništavanja sumnjivih ćelija i štetnih mikroorganizama iz spoljašnje sredine, čak će umanjiti rizik od pojave karcinoma i drugih potencijalno smrtonosnih oboljenja za 25 %. Korisne materije u sadržaju pečuraka, a naročito letinan i beta-glukani, dokazano jačaju imunološki sistem i stimulišu na veću produkciju zaštitnih leukocita i antitela.

Kuvanim paradajzom sačuvajte kožu

Svež paradajz obezbeđuje brojne zdravstvene koristi, ali je kuvani paradajz još korisniji. Zašto? Zato što naš oragnizam četiri puta lakše apsorbuje moćni antioksidans likopen iz kuvanog paradajza nego iz svežeg ploda. Naučnici su utvrdili da likopen usporava starenje ćelija kože, kao i propadanje elastina i kolagena, što umanjuje rizik od stvaranja bora i opuštanja kože. Osim toga, ovaj antiokidans jača sposobnost kože da blokira UV zrake, što je od ključnog značaja za zaštitu DNK u ćelijama i sprečavanje starenja kože i pojave karcinoma. Dokazano efikasna doza: 120 g dnevno.

 

Redakcija

 

 

 

 

  1. Pingback: marlin dark series lever action rifle

  2. Pingback: poker-info.net

  3. Pingback: mejaqq

  4. Pingback: buy k2 liquid on paper

  5. Pingback: 웹툰 사이트

  6. Pingback: vegas scooters

  7. Pingback: belgium drivers license

  8. Pingback: ติดเน็ตบ้าน เอไอเอส

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment