Zbogom multitaskingu - monotasking je spas, zauzeta devojka duge kose

Zbogom multitaskingu – monotasking je spas!

October 27, 2017 , In: Uspešna , With: No Comments
0

Otkrivamo vam kako da uštedite vreme i energiju, i da radite pametnije, a ne napornije. Saznajte kako novi trend – MONOTASKING, može promeniti vaš život

Rano ustajete, u isto vreme pravite doručak, zakazujete sastanke, šminkate se i spremate decu u vrtić? Za porodicu se žrtvujete i izgarate, na poslu radite za dvoje, mejlove šaljete i za vreme pauze za ručak, uskačete i gde treba i gde ne treba, ništa vam nije teško… Ali, takvim stavom i ponašanjem sebi otežavate život, a drugi to često ili ne primećuji ili vešto koriste. Zvuči vam poznato?

Preopterećenost kao znak uspeha

Multitasking je način života mnogih od nas. Postalo je normalno raditi gomilu stvari istovremeno, ljudi su se navikli da funkcionišu na ovaj način, a žongliranje obavezama usavršeno je do genijalnosti. Skoro je društveno neprihvatljivo ne biti u haosu – onaj ko „nije u frci“ kao da nije uspešan!
Razmislite dobro… Kada ste poslednji put uzeli slobodan dan da biste se odmorili i uživali? Ili da biste nešto uradili polako, fokusirajući se na problem? Umesto toga, život provodimo trčkarajući u beskonačnoj žurbi, a mnogi od nas “preopterećenost” nose kao značku.
Izlaz iz ovog ludila jeste monotasking!

Monotasking kao spas

Poznato je da mozak može da prihvati i „preradi” samo ograničen broj informacija, posle čega postaje preopterećen i blokira našu pažnju, što nas čini mnogo manje efikasnim. Stoga, stručnjaci tvrde da je usporavanje dnevnog ritma i fokusiranje pažnje na rešavanje problema i radnih zadataka ključ za sreću.

Kada je pred vama lista zadataka “kilometar dugačka”, moguće je da će se javiti osećaj panike. Umesto da odmah savladate celu listu, podelite je u manje celine. Drugim rečima, rešavajte jedan po jedan zadatak.
“Monotasking porazumeva smanjivanje broja obaveza u jednom danu, fokusiranje na svaki problem pojedinačno, što će vam omogućiti da budete maksimalno koncentrisani, a zahvaljujući tome i izuzetno efikasni”, kaže Martina Sheehan, stručnjak za umetnost i koautor knjige “Da manje bude više”.

Izuzetno je važno da uvedete promene u svoj svakodnevni život i da naučite kako da se fokusirate na pojedinosti. Rešavajte zadatke i probleme postepeno, na vreme, jedan po jedan i recite „ne“ dodatnim odgovornostima. Ponekad će vam se to učiniti nemogućim, ali treba da znate da je za usvajanje novih navika potrebno vreme. Na početku ćete odbacivati nevažne obaveze i stvarati prostor za prioritete. Na taj način, dobićete više vremena da sve važne zadatke završite temeljno i kvalitetno. Promeniće se i vaš doživljaj stvarnosti, kao i nivo samopouzdanja. Mozak će se pokrenuti i aktivirati na dubljem nivou – kreiraćete i nalaziti sjajna rešenja, što će vam olakšati život.

Produktivniji i kreativniji

Kada radite u žurbi, ničemu se ne možete 100% posvetiti pa su greške i propusti pet puta češći nego kada imate vremena da promislite. Verovatno ćete ponavljati posao, i gubiti vreme, a o padu kreativnosti da i ne govorimo. Rezultati studija sugerišu da ćete, zahvaljujući monotaskingu, dugoročno biti produktivniji i kreativniji.

MONOTASKING v.s. NAUKA

Iako je monotasking bolje rešenje, mulstitaskingu težite iz sledećih razloga:

1. Mozak registruje kada precrtate nešto sa liste obaveza, jer ste u tom trenutku zadovoljni i osećate se dobro. Ovo može izazvati zavisnost.
2. Ako ste stvorili naviku da stalno budete zauzeti, vaš mozak će to i zahtevati, stalno će slati pokretačke signale.
3. Naročito će biti aktivan ako je nešto ostalo nedovršeno, tako da ćete želite da sve završite pošto-poto.

Rešenje u 4 koraka

„Žene imaju bolju komunikaciju između dve hemisfere mozga nego muškarci”, kaže Martina, “tako da je njima multitasking prirodan način fukncionisanja”. Međutim, iako mogu da rade nekoliko stvari istovremeno, ne treba dozvoliti da ta sposobnost postane obrazac ponašanja jer u skladu sa ovim ’darom’, žene lakše gube koncentraciju. Ali, postoje načini da sebi pomognete.“

Planirajte radne sate

Kada smanjite vreme koje ste sebi odredili za posao, bićete usredsređeni na to da ga uradite bez skakanja sa obaveze na obavezu. Istraživanje urađeno u Švedskoj pokazalo je da su radnici najefikasniji ako rade šest sati – produktivniji su, zdraviji i srećniji. Ako imate manje vremena, obratićete pažnju na to da ga iskoristite na najbolji mogući način i što kvalitetnija da ga ne biste radili ponovo.

Usporite ritam

Dajte sebi malo oduška i „smanjite gas“. Da biste to uradili, morate usvojiti neke metode kako biste se koncentrisali na ono što radite. Na primer, kada hodate ulicom, fokusirajte se na ritam koraka i pokušajte da ga držite u istom, laganom tempu. Dok ručate, nemojte koristiti telefon ili računar – umesto toga, fokusirajte se na različite ukuse i teksture onoga što jedete, i polako žvaćite.

Koncentrišite se

Posvećujte punu pažnju onome što radite. Ako, recimo, želite da konačno ofarbate stolice za trpezariju, posvetite se tome. Nabavite potreban materijal, sklonite telefon i obavestite prijatelje i porodicu da ćete biti nedostupni nekoliko sati.

Listu obaveza podelite na kategorije

Ne znate kako da izađete na kraj sa silnim obavezama? Pokušajte da podelite listu u kategorije. Magdalena Bak-Majer, autorka knjige „Get productive! Boosting your productivity and getting things done“, predlaže da to budu segmenti „Briga o sebi“, „Karijera“, „Porodica“ i „Kućne obaveze“ (kao što su pranje veša i kupovina namirnica). „Iz svake kolone izdvojte jedan prioritet i pozabavite se njime“, savetuje Bak-Mejer. „Ako osetite da vas obaveze guše, koncentrišite se na glavni prioritet“.

 

ŠTA ŽENE ŽELE…

Više vremena za sebe!

U mnoštvu obaveza, mnoge žene sebe stavljaju na poslednje mesto i zaboravljaju da ne mogu biti dobre drugima, ako nisu dobre sebi. Nesrećna i nezadovoljna osoba sasvim sigurno ne može ispuniti sve uloge koje joj savremeni život nameće. Vi niste žrtva. Volite i cenite sebe, jer će vas tada i drugi poštovati. Podelite zadatke i obaveze s kolegama i porodicom. Svako treba da ima svoje zaduženje. Ma koliko da ste nekome ili nečemu posvećeni, svi moraju da shvate da vi imate pravo i na sebe. Što se pre dogovorite i uspostavite pravila, to će vam biti bolje i lakše. Bićete zadovoljniji, rasterećeniji, kreativniji, efikasniji – a to zvuči privlačno, zar ne.

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment