Testovi na narkotike za starije osnovce i sve srednjoškolce

Testovi na narkotike u službi borbe protiv vršnjačkog nasilja

July 4, 2018 , In: Supermama, Svesna Problema , With: No Comments
0

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je od početka godine svim osnovnim i srednjim školama podelio testove na narkotike, kako bi se, između ostalog, sprečilo i vršnjačko nasilje. Naime, procenjeno je da je jedan deo učenika nasilnika u trenutku nasilja nad vršnjacima bio pod dejstvom narkotika. Skupština grada Novog Sada je na predlog Gradskog veća za obrazovanje usvojila odluku da se osnovnim i srednjim školama besplatno podele testovi na narkotike i to za učenike sedmih i osmih razreda osnovnog obrazovanja i svim srednjoškolskim ustanovama na teritoriji grada Novog Sada.

Naime, iskustva nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama pokazuju da je sve pristnije konzumiranje narkotika, pogotovo u srednjim školama, kao i da se to odražava na povećan broj vršnjačkog nasilja. Kako škola, kada je reč o osnovnicima i srednjoškolcima, ne može sama da testira učenike, ostaje da roditelji sami proveravaju svoju decu i tako pomognu pre svega svojim potomcima, pa onda i samima sebi i školi. Što je najstrašnije od svega, konzumiranje narkotika polako se seli i u starije razrede osnovnih škola, pa su zbog toga i one obuhvaćene ovom akcijom grada.

Testovi su, zajedno sa brošurama, podeljeni roditeljima, na kojima je odluka da li će dete testirati na nekoliko vrsta droga ili to, pak, neće učiniti. To znači da su testovi dobrovoljni, a sami roditelji čak i ne moraju odmah da ih uzmu ukoliko smatraju da njihovo dete neće posegnuti za drogom.

Ukoliko roditelji uzmu test na narkotike, mogu da ga sprovedu kod kuće i čak nisu u obavezni da školi prijave rezultate testiranja. Ukoliko ipak roditelji žele mogu da rezultate dostave školi, ako je njihovo dete pozitivno na drogu. U tom slučaju, psihološko-pedagoška služba u školama ima obavezu da u saradnji sa drugim nadležnim organima preduzme sve kako bi se takvim učenicima pomoglo i na vreme stalo na put koji vodi ka nasilju, pa i samom stradanju deteta. Roditelj koji je školi dostavio podatak o pozitivnom testu na droge svog deteta ima potpuno zagarantovanu diskretnost.

Inače, grad je za testove za narkotike izdvojio 10 miliona dinara, a testovi su nabavljeni u novosadskim apotekama koje su dostavile najpovoljniju ponudu. Ovih dana čuje se predlog da i ostali gradovi i opštine u Srbiji krenu putem Novog Sada i što pre osnovnim i srednjim školama na svojim teritorijama besplatno podele testove na narkotike kao meru prevencije, koja se smatra značajno jeftinijom od lečenja narkomana odnosno dece koja ogreznu u drogi.

 

Redakcija ŠŽŽ

 

Projekat „Informisanjem i edukacijom protiv vršnjačkog nasilja“ sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu i informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment