Svakodnevno šetanje – zdravlje i uživanje

Svakodnevno šetanje – zdravlje i uživanje

May 9, 2018 , In: Lepa, Zdrava , With: No Comments
0

Nije lako biti u formi, ali je neophodno za zdravlje. Kratko i jasno, i nema izgovora. Radite, imate malu decu, mnogo obaveza, manjak slobodnog vremena, ili su deca odrasla pa ste se prosto ulenjili, patite zbog promene vremena, bole vas noge, leđa… možete pronaći još hiljadu izgovora, ali to nije dobro za vas. Dovoljno je da se prošetate, možda malo bržim tempom, ali je odlično to što ne morate da plaćate termine niti da trčite pet kilometara svaki dan. Obično šetanje dovoljno je da poboljšate zdravlje i da budete u formi.

Beneficije koje nam osigurava šetanje

Pored toga što ćete poboljšati svoje mentalno i kardiovaskularno zdravlje, izgubićete koji kilogram i bićete na svežem vazduhu. Koža će upijati D vitamin i oraspoložićete se. Ovo su ukratko dobre strane šetanja – a loših nema. Šetati možete bilo gde, leti i zimi, po kiši i snegu, na planini i na moru. Možete šetati po parku ali i kružiti ulicama u komšiluku…

Šetanjem su se bavili i stručnjaci sa klinike Mayo, te otkrili da je dovoljno samo 30 minuta dnevno da biste osetili poboljšanja u svom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Šetanje:

  1. Poboljšava mentalno zdravlje

Jedna od najbitnijh prednosti šetanja je to što može da vam popravi raspoloženje. Stručnjaci iz klinike Mayo tvrde da ublažava simptome depresije i anksioznosti.

  1. Efektivno pomaže pri skidanju kilograma

Istraživači sa Harvarda su zaključili da redovno šetanje dovodi do redukovanja kilograma ali treba da se koriguje i ishrana.

  1. Smanjuje rizik od dobijanja nekih kancera

Dve studije iz Američkog kliničkog društva za onkologiju pokazuju da šetanje u trajanju od 3 sata nedeljno, može smanjiti rizik od raka dojke ili raka creva do 50%.

  1. Ojačava imunološki sistem

Oko 30 minuta dnevno dovoljno je da se ojača organizam i popravi raspoloženje.

  1. Može pomoći u sprečavanju dijabetesa

Smatra se da aerobno vežbanje, dakle i šetanje, pomažu telu da bolje koristi insulin. Naročito je dobro šetanje posle ručka.

  1. Smanjuje želju za slatkišima i za “stresnim jedenjem”

Istraživanja sa univerziteta “Exeter” ukazuju da šetanje od 15 minuta može ublažiti potrebu za šećerom, ali i želju za hranom u stresnim situacijama.

  1. Izuzetno je korisno za kardiovaskularni sistem

Jedna od beneficija je izuzetno poboljšanje zdravlja srca. Istraživanja sa Harvarda kažu da je dovoljno šetati 20 minuta dnevno da se smanji rizik od srčanih bolesti do 30%.

  1. Olakšava kretanje u starosti

Prema studijama Američkog medicinskog društva, osobe između 70 i 90 godina mnogo su zdravije i pokretljivije ako su u mladosti mnogo šetale ili se bavile nekim sportom.

O lošim navikama kada je u pitanju zdravlje srca, možete da čitate ovde

http://stazenezele.com/navike-koje-unistavaju-srce/

Dakle, pravac u šetnju!

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment