STOP ALERGIJI: bez šmrckanja ovog proleća

STOP ALERGIJI: bez šmrckanja ovog proleća

March 19, 2018 , In: Lepa, Zdrava , With: No Comments
0

Ne dozvolite da vam alergija na polen upropasti najlepše godišnje doba. Naoružajte se znanjem i sprečite kijanje, curenje iz nosa, svrab očiju, otežano disanje, pospanost i glavobolju

Spadate li u 25 odsto osoba koje se ne raduju proleću zbog mučnih simptoma polenske alergije? Ne očajavajte, postoji niz efikasnih načina da ublažite napade kijanja, konjunktivitis, suzenje, peckanje, svrab i crvenilo očiju, grebanje u grlu, otežano disanje, glavobolju…

S antihistaminicima započnite ranije

Ako prve tegobe osećate već u martu, najverovatnije ste alergični na polen drveća, dok se simptomi koji se javljaju u maju najčešće pripisuju delovanju cvetnog polena. Važno je da reagujete na vreme, pre nego što započne sezona alergena. Koristite se kapima za nos, koje se mogu dobiti bez recepta, a koje sprečavaju upalu sluzokože nosa. Najefikasnije deluju u kombinaciji s antihistaminicima i ako se počnu upotrebljavati nekoliko nedelja pre pojave prvih simptoma.

PLAN ZA AKCIJU

Korak 1

Dan započnite zelenim čajem

Njegov ekstrakt  EGCG nažno deluje protiv oslobađanja histamina, te ublažava simptome alergija. Ako ga kombinujete sa suplementima na bazi kvarcetina pojačaćete njegovo dejstvo. Naime, kvarcetin je antioksidans koji takođe blokira oslobađanje histamina i sprečava upale u organizmu. Ovim nutrijentom bogate su jabuke, crveni luk, peršun, crveno grožđe…

Korak 2

Pratite izveštaje o prisustvu alergena u vazduhu. Sajtovi koji objavljuju  tabelarni prikaz koncentracije aeroalergenog polena u atmosferi mogu da budu od velike pomoći kad je prevencija simptoma u pitanju. Ako ne možete da im pristupite, imajte na umu da se njegova koncentracija povećava sa rastom temperature vazduha.

Korak 3

Polen se oslobađa rano ujutro, a njegova koncentracija ponovo raste u večernjim satima, kako se vazduh hladi, čestice ovog alergena ponovo padaju na nivo tla. Stoga, ako ste u mogućnosti, izbegavajte da iz kuće izlazite u ranim jutarnjim satima, te uveče. Osim toga, vodite računa da u ovo vreme prozori vašeg doma budu zatvoreni.

Korak 4

Obavezno nosite sunčane naočare kako biste sprečili da čestice polena dođu u dodir sa vašim očima i izazovu burne simptome. Na početne delove nozdrva nanesite specijalne gelove, takozvane “polen-blokere”, koji će sprečiti da alergeni dospeju u vaš nos.

Korak 5

Osim što ćete oprati ruke, kad uđete u zatvoren prostor trebalo bi i da se umijete kako biste sa lica sprali sve tragove polena. Bilo bi dobro kad biste svako veče pre spavanja oprali i kosu. Na taj način sprečićete da se alergeni s vašeg vlasišta i kože prenesu na oči, grlo i nos.

Korak 6

Obavezno vežbajte! Studije sprovedene u Velikoj Britanije pokazale su da osobe koje redovno džogiraju imaju mnogo blaže simptome od onih koje nisu fizički aktivni.

Efikasna prirodna rešenja

Morska so: Ispiranje nosnih kanala slanom vodom olakšava simptome, ali možete otići korak dalje i isprobati boravak u slanim sobama. Haloterapija je veoma delotvorna u lečenju respiratornih oboljenja.

Med: Kašika domaćeg meda može olakšati simptome alergije, jer male doze alergena u ovom pčelinjem proizvodu mogu pomoći desenzibilizaciju imunološkog sistema.

Akupunktura: Istraživanje je pokazala da se 50 odsto osoba podvrgnutih akupunkturi – nakon tretmana – oseća mnogo bolje od onih koji nisu isprobali ovu drevnu isceliteljsku metodu. Tretman treba započeti tri nedelje pre uobičajene pojave simptoma.

Akupunkturne tačke

Akupunkturne tačke

Kopriva: Lišće koprive pokazalo se kao dobar antialergen. Konzumirajte ga u formi čaja ili kao dodatak supi.

Piknogenol: Ekstrakt borovine prirodni je antihistaminik i ključni sastojak antialergijskih kapi za oči.

 

 

  1. Pingback: gay dating in olympia wa

  2. Pingback: magical mushrooms for sale

  3. Pingback: ทางเข้า lsm99

  4. Pingback: you can try these out

  5. Pingback: massage and spa

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment