SRČANI UDAR - Ženski neprijatelj broj 1

SRČANI UDAR – Ženski neprijatelj broj 1

December 24, 2017 , In: Zdrava , With: No Comments
0

Ukoliko ste pomislili da je to isključivo muška bolest i da najviše ženskih života odnese rak dojke, prevarili ste se! Srčani udar zauzima prvo mesto na listi uzročnika smrtnosti žena

Iako su žene uveliko svesne opasnosti koju donosi rak dojke, potpuno zapostavljaju činjenicu da su mnogo izloženije riziku obolevanja od koronarnih bolesti. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da većina pripadnica nežnijeg pola ne zna koji su faktori povezani s razvojem srčanih oboljenja, te da uglavnom smatraju da infarkt srca pogađa samo muškarce, starije ljude, a da zaobilazi osobe koje su u dobroj kondiciji. Upravo zato ne čine dovoljno da se zaštite od bolesti koja je njihov neprijatelj broj 1. Naše tri čitateljke koje su iskusile infarkt srca pomogle su nam da srušimo neke od najčešćih mitova o kardiovaskularnim oboljenjima.

Mit: Bolest starijih

Istina: Danas srčani napad doživljavaju i žene u tridesetim i četrdesetim godinama života. Iako se rizik povećava s godinama, preduslovi za srčana oboljenja mogu se razviti još u ranom detinjstvu. Mlade žene koje su odrastale jedući brzu hranu, a pritom nisu bile fizički aktivne – izložene su većoj opasnosti od infarkta, koji je  ranije pogađao samo osobe u poznijim godinama.

Mit: Infarkt ne pogađa osobe koje su u dobroj kondiciji

Istina: Iako poboljšava zdravlje srca i povećava šanse za preživljavanje u slučaju infarkta, dobra fizička kondicija sama po sebi nije dovoljna da spreči srčani udar. Dakle, uz fitnes, trčanje i druge sportske aktivnosti, ipak su neophodne redovne kontrole kod kardiologa.

Mit: Simptomi srčanog napada uvek su isti

Istina: Srčani udar može se manifestovati dramatičnim simptomima: snažnim bolovima i pritiskom u grudima, gubitkom daha i preznojavanjem. Međutim, žene često imaju suptilnije, manje prepoznatljive simptome, poput bola u stomaku, vilici i leđima, povraćanja i zadihanosti, neuobičajenog umora i zamaranja… Veoma često prve znakove infarkta tumače kao poremećaj u probavnom sistemu ili znak da su van forme.

Mit: Ako srčani udar nisu imali moji roditelji, neću ni ja

Istina: Bolesti srca i krvnih sudova uslovljene su genetski. Ukoliko su vaš otac ili majka iskusili neke srčane probleme, postoji velika verovatnoća da se to desi i vama. Nažalost, ne važi i obrnuto! Ako svi u vašoj porodici imaju zdravo srce, ne znači da ne treba da se pazite. Osim genetskih, postoje i drugi faktori rizika, poput nepravilne ishrane, pušenja i fizičke neaktivnosti.

Mit: Visok holesterol i krvni pritisak lako se prepoznaju

Istina: Povišen holesterol i visok krvni pritisak najveći su faktori rizika za razvoj srčanih bolesti. Međutim, ne postoje uvek jasni fizički simptomi na osnovu kojih ćete moći da zaključite da imate neki od ovih poremećaja. Zato je neophodno da ih redovno kontrolišete.

Mit: Žene češće umiru od raka dojke nego od srčanih bolesti

Istina: Vodeći uzrok smrtnosti kod žena jesu kardiovaskularne bolesti. Veoma je važno da budu svesne tog rizika kako bi preduzele sve što je u njihovoj moći da spreče infarkt. Počnite da brinete o srcu već sada!

 

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment