Spasla sam kćerku iz pakla sajber nasilja

Spasla sam kćerku iz pakla sajber nasilja

December 20, 2018 , In: Supermama , With: No Comments
0

Razgovarali smo sa majkom devojčice koja je bila žrtva sajber nasilja. Desilo se to pre nekoliko godina, institucije se još nisu bavile ovim neprijatnim fenomenom, kako je tada shvatano sajber nasilje, i roditelji su bili prepušteni sami sebi. Danas se o nasilju na internetu mnogo piše, pa smo pripremili i vodič korak po korak – kako da roditelji postupe ako primete da dete ima problema sa vršnjacima.

– U vreme kada se sve to dogodilo, moja Maja bila je puna života, druželjubiva, bezbrižna, vesela, pametna. Doduše, hvatale su je pubertetske bubice, umela je da odbrusi, htela je da bude samostalnija i zrelija nego što jeste, ali, sve u svemu, bila je dete kakvo se samo poželeti može. A onda se njen, a samim tim i naš život, okrenuo naglavačke, ovako započinje svoju priču Novosađanka Ž. J. koja je zajedno sa kćerkom prošla pravu golgotu zbog vršnjačkog nasilja, koje je započelo preko fejsbuka i proširilo se na svaki segment života trinaestogodišnje devojčice.

Razmažena drugarica

Sve je počelo bezazlenom svađom s drugaricom iz razreda, prilično problematičnom, razmaženom  devojčicom, kćerkom lokalnog tajkuna, koja je navikla da sve bude po njenom i da je uvek u centru pažnje.

Maja joj se suprotstavila, došlo je do prepirke i činilo se da će se sve završiti na tome.

– Sa svojim detetom uspostavila sam odnos pun poverenja, spomenulo mi je taj incident, ali nisam tome pridavala veliku pažnju verujući da je to nevini sukob klinaca, koji će brzo biti zaboravljen. Savetovala sam joj da ne ulazi u rasprave s tom devojčicom i zamolila je da mi odmah kaže ako bude nekih problema, seća se Ž.

 Postala je ćutljiva i povučena

Narednih dana sve je delovalo normalno, Maja više nije pominjala svađu i majka je pomislila da su izgladile odnose.

– Primetila sam, doduše, da je malo tiša nego inače, kad bih ušla u njenu sobu sedela je za računarom ili kuckala poruke na telefonu, ali ništa nije delovalo neuobičajeno i zabrinjavajuće. Međutim, moje dete postajalo je sve povučenije, kao da je sva radost iscurila iz nje. Slabo je jela, čula sam je kako noću ustaje i šeta po stanu, a na moja uporna pitanja šta se dešava, odgovarala je šturo, negirajući bilo kakav problem.

Promenila je šifre

Ž. je postalo jasno da mora uzeti stvar u svoje ruke, pa je uzela mobilni telefon svoje kćerke kako bi pregledala SMS poruke i proverila šta se dešava na fejsbuku.

– Sa zaprepašćenjem sam konstatovala da je Maja promenila šifre. To stvarno nije ličilo na nju, znala je da nema razloga da bilo šta krije od mene, poštovala sam njen stav i mišljenje, vrlo dobro je znala da u mene može imati poverenja, ali i da sam kao roditelj dužna da pratim njenu komunikaciju na društvenim mrežama i reagujem ako primetim naznake zlostavljanja. Do tada se nikada nije bunila kada bih, zajedno s njom, malo “pročačkala” njen fejsbuk nalog ili pogledala sadržaj SMS poruka.

Protivno uverenjima

Šokirana majka zatražila je od svoje devojčice da otključa telefon i računar, ali ona je to hladno odbila. Ž. je, protivno svim svojim uverenjima i stavovima o vaspitanju, zapretila kćerki da će joj oduzeti i mobilni, i računar i tablet ako joj smesta ne omogući pristup.

– Učinila je to gledajući me s mešavinom razočaranja i mržnje, srce mi se slomilo od tog njenog pogleda, bila sam svesna toga da sam u tom trenutku možda zauvek izgubila poverenje svog deteta. Ipak, nimalo se ne kajem što sam bila neumoljiva, makar i po cenu da me moje dete više nikada ne pogleda.

Zavera u razredu

Majin fejsbuk nalog bio je prepun uvredljivih poruka i ilustracija, a glavni motiv bilo je to što je imala kilogram-dva viška.

– Moja kćerka nije bila gojazna, ali u tim porukama su je nazivali “krmačom” i “medvedom”, slali su joj ilustracije svinjskih glava i butova, slike debelih devojčica i žena. Odmah sam shvatila da iza toga stoji devojčica s kojom se nedavno posvađala, ali začudila me je činjenica da te poruke šalje bar pola odeljenja. Tada je moje dete otkrilo da su se, pod pritiskom tajkunove kćerke (koja ih je čak podmićivala sitnim poklonima!) svi urotili protiv nje, da joj neprestano dovikuju “debela”, da je sada cela škola naziva pogrdnim imenima.

Mlaka reakcija razredne na sajber nasilje

Ž. je zatražila od kćerke da odmah blokira svoje zlostavljače, a već narednog dana otišla je kod njene razredne i sve joj ispričala.

– Obećala je da će intervenisati i održala je reč, ali kako… Stala je pred decu i ZAMOLILA ih da to više ne čine, ne objašnjavajući zašto to nije u redu. Mogla je pozvati na razgovor devojčicu koja je bila kolovođa tog zlostavljanja, ali nije, valjda iz respekta prema tati tajkunu.

Maja je prozvana tužibabom i izdajicom, a za novu salvu uvreda optužila je majku jer je otkrivajući razrednoj šta je muči, “povredila njenu privatnost”.

Kako su reagovali roditelji

– Naravno, ni moj muž se nije držao po strani. Raspitao se kod svojih drugara iz policije ima li tu elemenata krivičnog dela i rekli su mu da nema dok god ne postoje pretnje. Savetovali su mu da odblokira Majin fejsbuk nalog i da čeka da se nešto takvo “upeca”, i poslušali smo ih. Muž je zvao roditelje devojčice koja je predvodila zlostavljače i zamolio da razgovaraju sa kćerkom i koriguju njeno ponašanje, a njen otac-tajkun nasmejao mu se u brk i izjavio kako nema nameru da se meša u “dečja posla” i pritom je veoma zauzet obavezama u svojoj velikoj firmi.

Nervni slom

U tih nekoliko nedelja, Maja se, kako opisuje njena majka, bukvalno pretvorila u senku, odbijala je da jede, bila je depresivna i razdražljiva, popustila je u školi, nije bila ni nalik detetu kakvo su ona i suprug s ljubavlju podizali. Šlag na torti bio je grafit na njihovoj zgradi. Pisalo je “Praseća brigada” a pored toga bila je nacrtana svinjska glava.

– Maja je dobila nervni slom, sva se tresla, vrištala je i plakala, pa smo je odveli u bolnicu, gde su je zadržali nedelju dana. Neka mi bog oprosti, pomišljali smo čak da fizički kaznimo njenu mučiteljku i nekoliko njenih pomagača koji su bili najbezobzirniji ali odustali smo, smatrajući da je najbolje da delujemo preko sistema koji mora da ima mehanizme za suzbijanja takvih pojava. Tako bi bar trebalo da bude…

– Obratila sam se za pomoć direktoru koji je rekao da se teško može dokazati ko podstrekava nasilje i da je tu uključeno mnogo đaka, te da su poruke na fejsbuku sitne dečje pakosti i da je naša kćerka možda malo osetljivija, što je karakteristično za decu u pubertetu. Kao i razredna, obećao je da će svakako preduzeti nešto. Posle sam čula da je dobar prijatelj sa roditeljima devojčice, pa je bilo jasno zašto njegova “vaspitna mera” nije dala rezultata – nije je ni bilo.

Spas u drugoj školi

Školski psiholog i pedagog odmah su izjavili da ne mogu mnogo da pomognu i da bi najbolje bilo da Maja promeni sredinu. Znali smo da će ona to odbiti po cenu da je situacija u školi potpuno uništi, ali videli smo da je đavo odneo šalu. Uprkos njenom protivljenju, prebacili smo je u drugu školu, gde se dobro uklopila i uspešno završila sedmi i osmi razred.

Uhvaćeni na delu

U međuvremenu, Majini zlostavljači krenuli su u novu fejsbuk ofanzivu, ali sada su bili mnogo agresivniji jer im je umakao “objekat za iživljavanje”. U mnoštvu uvredljivih poruka našle su se i pretnje koje smo prosledili policiji i školi. Roditelje i male nasilnike inspektori su pozvali na informativni razgovor, dok je škola reagovala tako što je vinovnicima podelila ukore. Pre tri godine, kada se sve ovo dešavalo, još nije bilo pravih sankcija za sajber zlostavljanje, sada je situacija drugačija i sud određuje novčane kazne za školu i roditelje, dok deca-nasilnici dobijaju ukor pred isključenje i smanjenu ocenu iz vladanja.

Još uvek nosi traume

Maja je sada u drugom razredu gimnazije, lepo se snašla, ima dobro društvo, ali još se nije sasvim oslobodila trauma.

– U jednom trenutku plašila sam se da će oboleti od anoreksije jer je, čak i kada smo je ispisali iz njene škole, uporno odbijala da uzima hranu. Odvela sam je kod psihologa i malo-pomalo stvari su krenule nabolje, ugojila se, mada je još uvek dosta mršava. Teši me to što joj se sve češće na licu može videti onaj stari osmeh, što je počela da se bavi sportom i više ne spava s upaljenim svetlom, završava svoju ispovest Majina majka i dodaje da je tajkunovu kćerku koja je priredila pakao njenom detetu, policija nedavno privela zbog nedoličnog ponašanja pod dejstvom alkohola.

– Nadam se da je tata ovoga puta ozbiljno shvatio njene postupke i da ih nije pripisao “mladalačkoj ludosti”. Ako i dalje brani svoju kćerku umesto da joj pokloni malo pažnje, neka je bog u pomoć i njemu, a naročito toj devojci, koju sada, kad sve sagledam, manje krivim nego njene roditelje.

Kako zaštititi dete od sajber nasilja

* Upozorite dete da ne odgovara na nasilne, preteće ili bilo kakve sumnjive sms ili e-mail poruke i telefonske pozive.

* Recite mu da blokira sve one koji mu šalju uznemirujuće, uvredljive ili preteće poruke, kao i da vas obavezno obavesti o tome

* Sklopite s detetom sporazum o tome da uvek imate pristup njegovom računaru, fejsbuk nalogu i mobilnom telefonu

* Razgovarajte s detetom o opasnostima koje vrebaju na internetu i upozorite ga da ne razmenjuje lične podatke i fotografije s nepoznatim ljudima.

* Sačuvajte preteće i uvredljive poruke, fotografije i ilustracije, jer mogu poslužiti kao dokaz nasilja

* Obavestite o zlostavljanju internet provajdera ili mobilnog operatora ako preteće i uvredljive poruke stižu na mobilni telefon

* Zatražite pomoć od škole: obavestite nadležne o neprihvatljivom ponašanju i zlostavljanju, ali i o promenama ponašanja deteta, koje su direktna posledica nasilja

* Ukoliko poruke preko interneta ili mobilnog telefona sadrže pretnje, ili je jasno da se radi o uhođenju,  prijavite to policiji, kojoj treba dostaviti i podatke zlostavljača, ukoliko su poznati

* Obavezno recite detetu da nije krivo ako postane žrtva sajber nasilja: osećaj krivice glavni je razlog što mališani ćute o tom problemu.

* Upoznajte svoje dete o opasnostima koje vrebaju na internetu i obavežite ga da vam prijavi sve što mu se čini zanimljivim i privlačnim, kao što su pozivi za susret uživo s novim prijateljima. Naučite ga da vam ne taji svoje namere, ali i da ne deli tajne s nepoznatim ljudima na društvenim mrežama.

 

Angelina Čakširan

Projekat „Informisanjem i edukacijom protiv vršnjačkog nasilja“ sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu i informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment