SOS telefon u Novom Sadu – AKCIJA U „NUBLU“

SOS telefon u Novom Sadu – AKCIJA U „NUBLU“

November 2, 2018 , In: Svesna Problema , With: No Comments
0

Kako proslaviti “Noć veštica” – dobrotvornom akcijom, dosetile su se aktivistkinje. Konferencija za medije “Kako da sestre to rade najbolje” održana 31. oktobra u Multimedijalnom centru Led art/Šok zadruga omogućila je podsećanje na trajno nerešene probleme u društvu, nasilje prema ženama i nepristupačnost javnih prostora osobama s invaliditetom.

Akciju je povela Rekonstrukcija Ženski fond iz Beograda. Novinarima su se obratile Zoe Gudović, PR menadžerka Rekonstrukcije Ženskog fonda, Tanja Ignjatović, programska koordinatorka Autonomnog ženskog centra, obe iz Beograda, Ivana Perić, koordinatorka SOS Ženski centar Novi Sad i ispred kampanje Kako da sestre to rade najbolje Marija Tomić i Melanija Lojpur. Predstavnice /ci medija i udruženja građana dobili su kompletnu informaciju o radu, značaju i državnoj (ne)podršci SOS telefonima za žene u situaciji nasilja. Aktivistkinje su istakle da država i institucije ne uvažavaju iskustva ženskih organizacija koje osnivaju SOS telefone još od devedesetih godina te da uporno nameću modele koji niti odgovaraju ženama koje su doživele nasilje niti uvažavaju ženske organizacije.

Istog dana, u večernjim satima, održana je akcija prikupljanja sredstava za neophodnu opremu novosadskog SOS telefona, koji radi u nemogućim uslovima. Okupljanje je smešteno u atraktivni i nekonvencionalni prostor kafe galerije NUBLU, za ovu priliku prigodno dekorisan kao iz horor filmova. Posetiteljke i gosti, neki maskirani u skladu sa običajima “Noći veštica”, gledali su izbor kratkih dokumentarnih filmova o ulozi žena u oživljavanju sela i uživali u muzici. Aktivistkinje su organizovale prodaju torbi i novčanika od prirodnih materijala, koju će nastaviti i onlajn, dok ne prikupe potrebna sredstva. “Noć veštica” po pravilu je prilika za dobru zabavu, a žene su od nje napravile i humanitarnu akciju. Podrška.

 

G. P. F.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment