Samo ekonomski nezavisna žena je slobodna

Samo ekonomski samostalna žena je slobodna

November 4, 2017 , In: Svesna Problema , With: No Comments
0

U Sremskoj Mitrovici otvoren je Centar za osnaživanje žena žrtava nasilja i drugih ranjivih kategorija. Osnivač ove institucije koja treba da da doprinos borbi protiv nasilja je Mirjana Novaković, kojoj je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, uručila potvrdu o ispunjenosti uslova projekta “Pomoć svim sigurnim kućama”.


– Posle godinu i po dana od otvaranja sigurne kuće otvaramo i Centar za osnaživanje žena u Sremskoj Mitrovici. Kroz sigurnu kuću je prošla 51 žrtva porodičnog ili partnerskog nasilja. Mislim da se borba protiv nasilja, bilo da je ono porodično ili partnersko, završava tek kada žene budu osnažene da rade i budu ekonomski snažnije da nastave brigu o porodici – ukazala je Zorana Mihajlović, dodajući da je veoma važno da što pre bude donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti, jer pre sigurne kuće borba protiv nasilja počinje u porodici, obdaništu, školama, odnosno da je prevencija veoma važna kako se ne bi događalo da se o nasilju priča tek kada se ono dogodi.
Ona je izrazila uverenje da će slične centre dobiti i druge sigurne kuće u Srbiji, dodajući da je pored toga potrebno i da država usvoji Zakon o socijalnom preduzetništvu koji bi formirao takozvane socijalne zadruge ili socijalna preduzeća koja bi bila održiva.
– Ovo je mogućnost, ne samo za žene iz sigurne kuće, već i sve druge iz ranjivih kategorija, da mogu da rade, da se ekonomski osnaže, da nauče nešto i da nakon toga budu samostalnije, jer samo ekonomski samostalna žena je u potpunosti slobodna žena – izjavila je Zorana Mihajlović.
Centar za osnaživanje žena u Sremskoj Mitrovici osnovan je uz pomoć grada i sredstvima Ministarstva telekomunikacija i infrastrukture. Njegov osnivač Mirjana Novaković ističe da je on otvoren za sve žene žrtve nasilja koje su potražile zaštitu u sigurnoj kući, jer će neke od njih dobiti mogućnost da se zaposle na proizvodnji cveća, začinskog bilja i gljiva. Ostale koje spadaju u ranjivu kategoriju će kroz posebne programe dobiti mogućnost da se obuče za proizvodnju zdrave hrane kako bi to mogle da rade u sopstvenim domaćinstvima ili da se umreže sa centrom i tako viškove plasiraju na tržištu.

V. Novaković

  1. Pingback: non prescription ed pills

  2. Pingback: medicine for impotence

  3. Pingback: cialis online

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment