RITUAL ZA EFIKASNOST Šoljica čaja i mindfullness

RITUAL ZA EFIKASNOST: Šoljica čaja i mindfullness

November 13, 2017 , In: Uspešna , With: No Comments
1

Ovaj jednostavni oblik meditacije možete primenjivati dok pripremate svoj omiljeni jutarnji napitak i sigurno ćete postati efikasniji i spremniji za obavljanje zahtevnih mentalnih zadataka

Desi li vam se ponekad da se osetite nesposobnim da se isključite, ne samo iz krupnih problema već i iz nevažnih sitnica, kao što je razmišljanje o poklonu za supruga, vanškolskim aktivnostima svog deteta i o tome hoćete li, zbog brojnih obaveza, ikada uspeti da odete na fitnes? Ponekad vam takve misli jednostavno ne daju mira, a ako vam se po glavi vrzmaju od ranog jutra, nećete biti u stanju da se fokusirate, postaćete napeti, nervozni, a posledično, i neefikasni.
Pa kako onda da utišate te neumoljive misli? Sve više psihologa predlaže jednostavan oblik meditacije pod nazivom ”mindfulness”, koji utiče direktno na moždane talase i obuzdava pogubne napade anksioznosti. Ova tehnika nam omogućava da se fokusiramo na sadašnji trenutak – ovde i sada, a da pritom zanemarimo sve programirane predrasude, kako bismo stvorili potpuno jasnu sliku o tome šta je u život važno, a šta ne.
Kompanije poput ”Googlea” i ”Applea” redovno održavaju mindfulness radionice za svoje zaposlene (a budite sigurni da to ne bi radili da nisu primetili da im radnici zbog toga bolje rade), u nekim školama ovaj predmet se izučava u okviru predavanja o životnoj orijentaciji, a i sve više doktora propisuje kao terapiju kurseve za mindfulness meditaciju umesto antidepresiva.

A kako je primeniti na šoljicu čaja?

Mentalna prisutnost i najobičniji napitak pretvara u pravi duhovni doživljaj. Odvojte vreme za ovaj mali jutarnji ritual i od sebe udaljite sve što bi vas moglo ometati. Polako se usredsredite na proces pravljenja čaja. Obratite pažnju na sipanje vode, mešanje, mirisanje i probanje čaja, nadajući se da se nećete opržiti. Ali i ako opržite usne, pokušajte svim čulima da doživite i to iskustvo. Pažljivo ga gledajte kako izgleda. Posmatrajte ga kao da ga nikada pre niste videli. Radoznalo obratite pažnju na boju čaja, ivice šolje i oblik. Posle minut-dva, počnite polako da ga ispijate i obratite pažnju na slatkoću ili gorčinu. Pijte polako, uživajući u svakom gutljaju.
Umesto što razmišljate kako ste zabrinuti, pod stresom i kako vam se čini da nećete moći izaći na kraj sa svim problemima, potpuno se fokusirajte na užitak: ”Hmmmm, ovo je predivno… ”
Zvuči jednostavno? Nažalost, posle nekoliko sekundi (osim ako niste već zen master) mozgu će ovo postati dosadno i počeće da se bavi hiljadama drugi stvari koje vam slučajno padnu na pamet i u tom trenutku deluju zanimljivije.
Kad se to desi (na kraju krajeva, te misli nisu nevažne, a vas čeka toliko toga da uradite), ipak još ne odustajte. Podsetite se da sve te stvari mogu sačekati još minut-dva i nastavite da se fokusirate na trenutak.

Blagodet za telo

Ovaj mali jutarnji ritual nije dobar samo za duh, nego i za telo. Istraživanja pokazuju da mindfullness znatno ublažava hronične bolove i umanjuje anksioznost, jača imunološki sistem, snižava krvni pritisak, leči nesanicu i poboljšava pamćenje. Takođe, povećava telesnu otpornost i doprinosi boljim međuljudskim odnosima.
Čaj je pun flavonoida, antioksidanasa koji štite organizam od bolesti. Najnovija istraživanja pokazuju da zeleni i crni čaj imaju snažno preventivno dejstvo u slučaju srčanih bolesti i nekih oblika raka.

Koje čajeve izabrati

Za sprovođenje ove tehnike nije toliko važan sam ukus čaja. Važno je da uživate u svom malom ritualu i da budete mentalno prisutni. Ipak, neki čajevi doneće vam i brojne zdravstvene koristi.

Evo nekoliko predloga:

ČAJ OD NANE: Prema istraživanju naučnika Univerziteta u Sinsinatiju, dovoljno je samo nekoliko puta udahnuti miris nane da bi se poboljšala koncentracija i učinkovitost pri obavljanju mentalno zahtevnih zadataka. Jedan profesor s Univerziteta Zapadne Virdžinije tvrdio je da je koristio ovu čarobnu biljku kako bi poboljšao performanse i mentalni fokus sportista.

ULONG (OOLONG) ČAJ: delimično je fermentisan. Dovodi se u vezu sa izoštravanjem kognitivnih i mentalnih sposobnosti, a ujedno relaksira telo i oslobađa od napetosti. U kineskom „Žurnalu integrativne medicine“ objavljeni su rezultati istraživanja koji su potvrdili da su ispitanici koji su redovno pili oolong čaj za šest nedelja izgubili tri kilograma, što je pola kilograma za nedelju dana!

BELI ČAJ je najčistiji i najmanje obrađen. Poznat je po niskom sadržaju kofeina i blagom ukusu i boji napitka. Pomaže vam da razbistrite misli i smanjuje nervozu. Beli čaj istovremeno podstiče razgradnju masnih ćelija i sprečava njihovo novo stvaranje.

MATE ČAJ: Yerba Mate čaj potiče iz Južne Amerike. Postoji mnoštvo legendi vezanih za ovaj čaj. Većina predanja pripoveda kako je pleme Guarani postalo najmoćnije pleme u Južnoj Americi zahvaljujući tome što su pili taj napitak. Osim što sadrži antioksidanse, mate čaj poboljšava fizičku izdržljivost, jača koncentraciju i pomaže varenje.

ROOIBOS: Ako se ujutro osećate umorno i potrebno vam je osveženje za ceo organizam, birajte crveni čaj koji se priprema od južnoafričke biljke rooibos. Poznat i pod nazivima crveni čaj ili crveni grm, potiče od južnoafričkog crvenog grma i predstavlja zdrav izvor vitamina. Rooibos čaj se odlikuje jedinstvenim osvežavajućim ukusom, deluje umirujuće i odličan je izbor za one koji su osetljivi na kofein.

Više o meditaciji pročitajte OVDE

  1. Pingback: gay site

  2. Pingback: gay chat

  3. Pingback: Nail Salon Melanie

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment