POLOŽAJI ZA SPAVANJE - koje izbegavati, devojka spava. roza posteljina

POLOŽAJI ZA SPAVANJE – koje izbegavati

September 6, 2017 , In: Zdrava , With: No Comments
0

Položaji za spavanje mogu uzrokovati bolove u vratu, probleme sa varenjem, čak i prevremene bore. Odaberite najbolji!

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da svaki četvrti čovek  ne spava dovoljno, a da svaki deseti pati od hronične nesanice. Ako ste se probudili umorni, neispavani i sa nesnosnim bolovima u leđima, vratu i ramenima, nemojte odmah kriviti stres, nepravilnu ishranu, tvrd ili istrošen madrac te neadekvatan jastuk! Možda je za tegobe kriv upravo položaj u kojem spavate?

 

NA LEĐIMA

Ovaj položaj je najzdraviji.

Dobrobiti: Sprečava bolove u vratu i leđima i gastroezofagealni refluks, minimizira nastanak bora i održava čvrstinu grudi.

Loše strane: Pospešuje hrkanje.

Šta kažu stručnjaci: Ova poza ne opterećuje kičmu, a leđni mišići u potpunosti su opušteni, tvrde kiropraktičari. Osim toga, dobra je i za varenje. Ukoliko je glava blago uzdignuta, jednjak se nalazi u ravni iznad stomaka, što onemogućava vraćanje želudačne kiseline u gornji deo probavnog trakta. Spavanje na leđima ne doprinosi nastanku bora, jer jastuk ne pritiska lice, kažu dermatolozi. U ovom položaju grudi imaju najbolju podršku pa se sprečava njihovo opuštanje.

Savet osobama koje spavaju na leđima: Veliki problem može da bude hrkanje. Ako ste mu skloni, poza na leđima možda nije pravi izbor za vas.

Savršen jastuk: Izaberite pufnasti jastuk. Pružiće odličan oslonac glavi i ramenima, a neće suviše naprezati vrat.

 

NA BOKU

Ako ne možete da spavate na leđima, položaj na boku nije loše rešenje. Ipak, ova poza ima i svoje mane.

Dobrobiti: Prevenira bolove u vratu i leđima, sprečava refluks želudačne kiseline, ublažava hrkanje, preporučuje se tokom trudnoće.

Loša strane:  Opušta kožu i grudi.

Šta kažu stručnjaci: Spavanje na boku odlično je za opšte zdravstveno stanje – redukuje hrkanje i ne opterećuje kičmu. Za one koji pate od refluksa želudačne kiseline ovo je sledeći najbolji položaj, posle spavanja na leđima. Loša strana je to što spavanje na boku može prouzrokovati bore na licu, tvrde stručnjaci, budući da često tokom spavanja jednu stranu lica zabijemo u jastuk. Ova poza doprinosi i tome da se grudi opuste, zbog istezanja ligamenata.

Savet osobama koje spavaju na boku: Ukoliko ste trudni, spavajte na levom boku, jer je to idealno za krvotok.

Savršen jastuk: Koristite deblji jastuk. Treba popuniti prostor iznad ramena tako da glava i vrat budu u istoj liniji, savetuju fizioterapeuti.

 

FETALNI POLOŽAJ

Ova poza nije baš idealno rešenje.

Dobrobiti:  Sprečava hrkanje, dobra je za spavanje tokom trudnoće.

Loše strane:  Uzrokuje pojavu bolova u vratu, leđima i rukama, nastanak bora i opuštanje grudi.

Šta kažu stručnjaci: Spavanje sa visoko podignutim kolenima i bradom prema grudima može prouzrokovati razne tegobe, naročito ukoliko već imate artritis, bolove u leđima ili zglobovima. Ukoliko previše opteretite ruke, probudićete se s trncima  i verovatno ćete tokom celog dana osećati bolove u ovom delu tela. Osim toga, ovaj zakrivljeni položaj otežava dotok vazduha u pluća.

Savet osobama koje spavaju u fetalnom položaju: Ne morate se u potpunosti odreći ove poze, ali pre nego što utonete u san, pokušajte bar malo da se istegnete, kako vaše telo ne bi bilo savijeno u potpunosti.

Savršen jastuk: Deblji jastuk, kakav se preporučuje i za spavanje na boku, kako bi vrat i glava imali adekvatnu potporu.

 

NA STOMAKU

Ovaj položaj ima samo jednu prednost, pa bi ga trebalo izbegavati.

Dobrobit:  Ublažava hrkanje.

Loše strane:  Uzrokuje bolove u vratu i leđima, bore i prevremeno opuštanje grudi.

Šta kažu stručnjaci:  U ovom položaju povećava se pritisak na zglobove i mišiće, što može da iritira nerve i dovede do pojave hroničnih bolova i ukočenosti. Zamislite samo kakve tegobe biste osetili da makar petnaest minuta glavu držite okrenutu za 90 stepeni i shvatićete kako ovaj položaj utiče na vaše zdravlje. Osim toga, u ovom položaju ravna se prirodna zakrivljenost u donjem delu leđa.

Savet za osobe koje spavaju na stomaku: Spavanjem na stomaku sprečava se opstrukcija gornjih disajnih puteva, pa ako hrčete, a niste primetili hronične bolove u leđima i vratu, možete izabrati ovaj položaj.

Savršen jastuk: Odaberite što tanji jastuk ili ga potpuno izbacite.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment