Pitanja koja se stidite da postavite svom ginekologu - tinejdžeri oprez

Pitanja koja se stidite da postavite svom ginekologu – tinejdžeri oprez

December 19, 2017 , In: Supermama, Zdrava , With: No Comments
0

Kad su u pitanju intimni odnosi, žene često imaju nedoumica. Pročitajte objašnjenja i činjenice koje se kriju iza najvećih zabluda o seksualnom zdravlju

Veoma dobro znate da je ginekolog najbolji izvor informacija o seksualnom zdravlju, ali iz nekih razloga – praktičnosti, diskrecije, straha ili urgentne situacije – okrećete se internetu u potrazi za intimnim i važnim pitanjima iz ove oblasti.

Iako je onlajn pretraživanje svakako odličan način za širenje znanja o ljudskom telu i njegovim funkcijama, ove informacije, ipak, treba prihvatiti s dozom opreza. Britanski naučnici nedavno su otkrili da su zdravstveni sajtovi puni grešaka, nepotpunih i izostavljenih podataka, te da nije uvek lako saznati šta se krije iza tipičnih zabluda u koje veruju mnogi tinejdžeri (verovatno i mnogi odrasli!).

Otkrijte šta najčešće muči žene kad je reč o intimnim odnosima i šta savetuju stručnjaci.

PITANJE:  Može li se polna infekcija preneti preko toaletne daske?

ODGOVOR: Uzročnik seksualno prenosivog oboljenja, ili infekcije, ne može dugo preživeti u spoljašnjoj sredini (izvan ljudskog tela), naročito ne na hladnoj i tvrdoj površini, kakva je toaletna daska. Osim toga, ovi mikroorganizmi ne nalaze se u urinu, pa je rizik od zaraze jednak nuli. Ali, kontakt kožom ili ustima predstavlja realan rizik od prenošenja infekcije. Na primer, herpes se može preneti poljupcem (ukoliko je reč o dubljem kontaktu ustima, preko jezika, takođe je moguće preneti gonoreju i hlamidiju). Trljanjem kože o kožu mogu se preneti infekcije poput genitalnih bradavica, herpesa, šuge i pubičnih vaši.

PITANJE: Je li trudnoća moguća već pri prvom seksualnom odnosu?

ODGOVOR: Pri svakom seksualnom odnosu postoji mogućnost začeća. Zapravo, neke statistike ukazuju na to da 20% žena zatrudni u prvih mesec dana od početka seksualnog života.

PITANJE: A tokom menstruacije?

ODGOVOR: Šanse su male, ali nije nemoguće – naročito ako se ne upotrebljava pilula ili kondom. Kod nekih žena menstruacija traje prilično dugo, pa se preklapa s početkom ovulacije, što znači da su šanse za začeće velike i prilikom menstrualnog krvarenja.

Na primer, vaš ciklus je kratak (recimo, 21 dan), a  menstruacija vam traje nedelju dana. Ukoliko imate odnos pred kraj menstruacije – postoji mogućnost da zatrudnite, jer spermatozoidi mogu preživeti u reproduktivnom traktu do 72 sata. Iako se plodni dani grubo izračunavaju na osnovu trajanja ciklusa, to ne može biti pouzdan metod kontracepcije.

Takođe, brojni su slučajevi neočekivanih trudnoća u kasnijim godinama života, u perimenopauzi, kad menstruacije postaju neredovne. Eksperti zato preporučuju uzimanje pilule sve do perioda izostanka menstruacije u 12-mesečnom kontinuitetu. Tada pouzdano nastupa menopauza (završetak reproduktivnih godina).

PITANJE: U kojoj životnoj dobi treba započeti Papa testiranje?

ODGOVOR: Prema preporukama Američkog udruženja opstetičara i ginekologa, redovno testiranje ovog tipa trebalo bi da započne (otprilike) tri godine od početka aktivnog seksualnog života ili u 21. godini (kod seksualno aktivnih žena). Testiranje u ranijim godinama života mnogi stručnjaci smatraju nepotrebnim, jer se u tom uzrastu rak grlića materice veoma retko javlja, a mogućnost spontanog povlačenja i samoizlečenja HPV-a veoma je visoka. Papa testom utvrđuje se prisustvo humanog papiloma virusa (HPV). Oko sto je sojeva ovog virusa, a samo su određeni potencijalno kancerogeni (soj 16 i 18). Infekcija ovim virusom prenosi se seksualnim putem, a procenjuje se da čak 80% osoba biva zaraženo u nekom trenutku života. Na svu sreću, u većini slučajeva infekcija nestaje bez primene bilo kakve terapije, a svrha redovnog testiranja jeste rano utvrđivanje karcinoma grlića, koji se u toj fazi uspešno leči.

PITANJE: Da li pilula za “jutro posle” uzrokuje abortus?

ODGOVOR: Istraživanja pokazuju da više od 30% seksualno aktivnih osoba veruje da hitna kontracepcija uzrokuje pobačaj. Plan B, poznat i pod nazivom “pilula za jutro posle”, nije isto što i pilula koja izaziva pobačaj. Zapravo, uzimanje pilule za “jutro posle” u slučaju kad je žena zatrudnela – ukoliko je oplođena jajna ćelija već u zidu materice – neće imati nikakvog efekta.

Ali, na većini sajtova gde se govori o tome ne pominje se razlika između dejstva ovih dveju pilula. Budući da niko ne voli da priča o abortusu, u većini onlajn materijala ne može se pronaći kategorična tvrdnja da pilula za “jutro posle” nije abortivno sredstvo.

PITANJE: Može li uzimanje kontracepcijskih pilula uvećati telesnu masu?

ODGOVOR: Iako u brojnim kliničkim ispitivanjima nikad nije dokazana direktna veza između pilule i uvećanja telesne težine, mnoge žene i dalje veruju da ona postoji. Većina ginekologa prepisuje oralnu kontracepciju, smatrajući da je bolje sprečiti trudnoću medicinski bezbednom i opravdanom metodom nego propagirati uverenje koje nije naučno dokazano. Jedini tip kontracepcije koji može izazvati uvećanje težine jeste depo injekcija medroksiprogesterona acetata (DMPA). Klinička ispitivanja pokazala su da ovaj vid kontracepcije uzrokuje povećanje telesne mase za oko pet kilograma u periodu od tri godine.

PITANJE: Je li ispiranje vagine zdrav način održavanja higijene i mogu li se tako sprečiti seksualno prenosive bolesti?

ODGOVOR: Ovaj organ se sam čisti, pa od ispiranja može biti više štete nego koristi. Prirodna bakterijska flora u vagini omogućava održavanje higijene i zdravlja, a pranje može narušiti ovu zaštitnu ravnotežu i omogućiti širenje vaginalne infekcije na jajovode, jajnike i matericu. Osim toga, ovaj način održavanja higijene ne pruža zaštitu od seksualno prenosivih oboljenja niti trudnoće. Naprotiv, tako se sperma potiskuje dublje u vaginu i grlić materice. Redovno tuširanje toplom vodom i blagim sapunom omogućava održavanje spoljašnjeg dela vagine. Takođe, ginekolozi savetuju žene da izbegavaju upotrebu parfemskih tampona, uložaka, pudera i intimnih dezodoransa, koji mogu povećati rizik od vaginalnih infekcija.

PITANJE: Hoću li moći da ga zadovoljim nakon porođaja?

ODGOVOR: Nakon porođaja potrebno je najmanje deset nedelja da se oporavi vaginalno tkivo, dok se mišićni tonus poboljšava i duže. Ne očajavajte. Postoji nekoliko načina da se vratite u formu. Za početak, radite Kegelove vežbe, a možete potražiti i lekarsku pomoć. Morate uzeti u obzir da problem nije samo u vama. Naime, nakon  tridesete godine muškarcima znatno opada kvalitet erekcije, tako da pitanje može biti i obrnuto – zadovoljava li on vas. Zato, umesto da se uzajamno optužujete, pokušajte da sačuvate prisnost, koja je glavni preduslov dobrog seksa. Jer, plač iz kreveca u dva ujutro može vam znatno poljuljati intimu.

PITANJE: Sprečava li vakcina pojavu cervikalnog karcinoma?

ODGOVOR: Vakcine protiv cervikalnog karcinoma blokiraju dva tipa humanog papiloma virusa, to jest najčešće uzročnike malignog oboljenja, a neke i štite od dva tipa ovog virusa koja izazivaju pojavu genitalnih bradavica (kondiloma). Ipak, vakcinacija ne može sprečiti oko 30% slučajeva cervikalnog karcinoma, pa je bitno da se sve žene, bilo  to da li su vakcinisane ili ne, redovno podvrgavaju Papa testu.

  1. Pingback: try this

  2. Pingback: heckler and koch

  3. Pingback: Mushroom Farm

  4. Pingback: Buy pounds of weed online

  5. Pingback: 20197 zip code

  6. Pingback: แทงบอลพรีเมียร์ลีก 2024 มีอะไรบ้าง

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment