Pet biljaka koje treba imati u kući

Pet biljaka koje treba imati u kući

August 28, 2018 , In: Zdrava , With: No Comments
0

Biljna medicina prepoznala je nekoliko hiljada biljaka koje imaju lekovito dejstvo, ali dovoljno je da u kućnoj apoteci imate nekoliko biljaka koje će vam se naći pri ruci kad vam zatrebaju. Da bi njihov efekat bio potpun, važno je napomenuti da biljke treba da budu dobrog kvaliteta, pravilno nabrane, osušene i čuvane i ne starije od godinu dana!

Hajdučka trava

Dobar je biljni lek za rane, posekotine, opekotine, uboje i upale kože. Melem ili ulje od hajdučke trave veoma je delotvorno u lečenju hemoroida, posebno onih koji krvare. Čaj od hajdučke trave odlično je sredstvo za jačanje organizma, podsticanje apetita i regulisanje rada organa za varenje. Zahvaljujući sterolima koje sadrži, hajdučka trava se toplo preporučuje ženama koje pate od bolnih i neredovnih menstruacija. U tu svrhu hajdučicu je najbolje piti pomešanu sa jednakom količinom virka. Preporučuje se ljudima koji pate od gastritisa. Zahvaljujući visokom sadržaju tanina, hajdučica je dobar lek za zaustavljanje proliva. Pomešana sa matičnjakom i moračem, hajdučica otklanja gasove, nadimanje stomaka i loše varenje. U kombinaciji sa smiljem i pitomom nanom, hajdučica blagotvorno deluje na jetru. Pomešana sa ruzmarinom i nevenom, hajdučka trava podstiče cirkulaciju

Kleka

Veoma omiljena i često upotrebljavana naročito kada su u pitanju urinarne infekcije. Čaj od bobica kleke stimuliše bubrege pa se preporučuje osobama koje pate od renalne insuficijencije. Kleka je i veoma efikasan antiseptik mokraćnih kanala i osobe koje pate od upornih infekcija ešerihijom treba da piju čaj od njenih bobica (obično u kombinaciji sa brezom i vranilovom travom). Kleka se preporučuje i u slučaju cistitisa i prolapsa (ispadanja) bešike i slabosti ovog organa. Kleka deluje i na organe za varenje, stimuliše ih na rad i olakšava nadimanje. Koriste je i osobe koje pate od manjka želudačne kiseline. Sebastian Knajp kleku preporučuje onima koji pate od respiratornih infekcija, bronhitisa i astme. Kleka je odličan izbor i kada imate grip, jer sadrži jedinjenja koja deluju antivirusno (tada se kombinuje sa matičnjakom i zovom). Ova biljka ima i dugu tradiciju upotrebe u čajnim mešavinama i melemima protiv reumatizma, gihta i reumatoidnog artritisa. Osobama koje muče ove bolesti savetuje se da u periodu od mesec dana, svakodnevno pojedu po desetak bobica kleke.

Matičnjak

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je takođe dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. Matičnjak je nezaobilazni saveznik u borbi protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa. Ublažava i digestivne tegobe, nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naroćito ako su psihosomatskog karaktera). Svi koji pate od angine pektoris trebalo bi dva puta godišnje u trajanju od četiri meseca da svakog dana piju po dve šolje mešavine matičnjaka, angelike i ruzmarina. U kombinaciji sa nanom, preporučuje se ljudima koji pate od poremećaja rada štitne žlezde. Matičnjak je veoma dobar lek protiv virusnih infekcija. Ako imate grip, obavezno pijte dve do tri šolje toplog čaja od matičnjaka i zove. Matičnjak se takođe pokazao delotvornim u borbi protiv virusa herpesa (herpes simplex i herpes zoster). Toplo se preporučuje trudnicama koje pate od mučnine.

Kopriva

Miljenica travara

Miljenica travara

Jedan od najvećih svetskih travara, Moris Mesege kaže da ako sa izleta treba da se vratite samo sa jednom biljkom za vašu apoteku, neka to bude kopriva. Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta, koji povećava broj eritrocita tj. hemoglobina u krvi. Pored hlorofila kopriva sadrži i tanine, glikokinin – supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju, sirćetnu i kremnu kiselinu, acetilholin, histamin. Kopriva daje izvanredne rezultate kod reumatizma, proliva, kamena u bešici, dijabetesa, niskog krvnog pritiska, unutrašnjih i spoljnih krvarenja, naročito u kombinaciji sa rusomačom, virkom i nevenom. Kopriva se, takođe, upotrebljava za jačanje korena kose i protiv peruti. Kopriva je prvoklasan tonik i sredstvo za pročišćavanje organizma pa se zato preporučuje rekonvalescentima, slabim i bledunjavim osobama. Deluje i diuretično, blagotvorna je za sve probleme sa bubrezima i mokraćnom bešikom, tako da pospešuje eliminisanje toksina iz organizma. Upravo zbog toga se koristi protiv ekcema, kožnih alergija i paradoksalno, koprivnjače. Mešavina koprive, pasuljevih mahuna, lista duda i lista borovnice preporučuje se dijabetičarima.

Neven

Zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida, ova biljka smiruje upalu debelog creva. Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove, povećava njihov lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom. Preporučuje se i u slučaju angine pektoris. Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve) ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija, takođe ublažava grčeve disajnog stabla pa je od pomoći kod astme. Zahvaljujući sadržaju provitamina A neven blagotvorno deluje na oko (čepiće i štapiće ) i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i hemoroida. Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini, od ove biljke , prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscedke pa se koristi protiv gnojenja korena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica naročito kandide. Izaziva znojenje pa se koristi protiv povišene temperature i groznice. Takođe utvrđeno je i antivirusno delovanje. U kombinaciji sa hajdučkom travom i koprivom preporučuje se ljudima koji su završili terapiju zračenjem ili hemioterapiju.

 

Momčilo Antonijević

Preuzeto sa sajta Snaga bilja

  1. Pingback: gaydatingzz.com

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment