OKIDAČI GLAVOBOLJE kriju se u vašem domu

OKIDAČI GLAVOBOLJE kriju se u vašem domu

December 22, 2017 , In: Zdrava , With: No Comments
0

Prigušite svetla, rešite se alergena, eliminišite jake mirise… i sprečićete napad nesnosne migrene. Možda su oni okidači glavobolje

Svaka žena najviše uživa u udobnosti svog doma: to je mesto gde se osećamo najprijatnije, gde se možemo odmarati, opuštati s bližnjima, relaksirati uz dobru knjigu… ali i – dobiti glavobolju!

Dobro znamo da uzrok bolova u glavi mogu biti umor, glad, neispavanost, promena vremena, stres ili nervoza, ali malo je poznato da je mogu izazvati i neadekvatno osvetljenje, grinje, prašina, jaki mirisi i elektronski uređaji kojima smo okruženi u stanu. Evo i četiri jednostavna načina da pretvorite dom u zonu bez glavobolja.

Neadekvatna rasveta

Ako sto skloni migrenama, suviše jaka svetlost može vam stvoriti velike probleme. Mozak osoba koje pate od ovih intenzivnih glavobolja izuzetno je osetljiv na takve nadražaje, pa snažne sijalice, treperava svetlost fluorescentnih cevi ili jako sunce mogu uzrokovati nesnosne bolove.

REŠENJE: Iako ne postoje savršene svetiljke, svetlost običnih sijalica manje snage uglavnom je bolja od halogenih i fluo-svetiljki, jer je postojanija i prigušenija. Ugradite uređaje za regulisanje osvetljenja, okačite zavese ili stavite roletne na prozore kako biste prigušili prejaku svetlost, savetuju stručnjaci.

Skriveni alergeni

Istraživanja su pokazala da se u svakom domu može izdvojiti najmanje šest alergena koji kod preosetljivih ljudi uzrokuju snažne glavobolje. Grinje, perje, buđ, prašina, vlaga i životinjske dlake otežavaju disanje i uzrokuju zapaljenje disajnih puteva, usled čega se javlja pritisak u sinusima i, posledično, snažan bol. Osim toga, u nastojanju da neutrališe alergene, organizam sav kiseonik preusmerava na borbu s napadačima, a dobro je poznato da je nedostatak kiseonika jedan od glavnih okidača migrenoznih bolova.

REŠENJE: Priuštite sebi kvalitetan prečistač s filterima koji mogu da uklone i do 99% alergena iz vazduha. Redovno uključujte aparat za uklanjanje vlage: vlažnost vazduha u stanu trebalo bi da bude od 30% do 50%. Tako ćete dobiti suvu zonu, u kojoj ima manje šansi za razvoj grinja i buđi. Menjajte posteljinu jednom nedeljno, a za jastuke, dušek i okvir od kreveta koristite se navlakama od mikrofibera.

Jaki mirisi

Intenzivni mirisi još jedan su faktor iz okruženja koji može isprovocirati napade migrene, jer iritiraju trigeminalni nerv, koji povezuje nos s mozgom, a koji je uglavnom odgovoran za glavobolju, objašnjavaju stručnjaci. Maskiranje neprijatnih mirisa mirišljavim svećama ili osveživačima vazduha često pogoršava situaciju, jer mnogi od ovih proizvoda sadrže nestabilna organska jedinjenja, koja se nalaze i u isparenjima od farbe i laka za parket, pokazala su najnovija istraživanja.

REŠENJE: Redovno provetravajte prostorije i koristite se netoksičnim sredstvima za čišćenje bez mirisa. Odlučite se za farbe s niskim procentom nestabilnih organskih jedinjenja i izbegavajte nameštaj od iverice. Ako u vaš stan iz komšiluka dopiru mirisi koje ne možete eliminisati, upotrebite prečistač vazduha s karbonskim filterom.

Svetleći uređaji

Ekrani laptopa ili tableta mogu doprineti nastanku migrene isto koliko i svetiljke velike snage. Njihov beli sjaj preterano stimuliše mozak, upozoravaju eksperti. Ovi gadžeti štetno deluju i ako ih upotrebljavete sedeći u nepravilnom položaju – glavobolja najčešće nastaje kad je glava duže vreme pognuta.

REŠENJE: Podesite svetlo na uređajima tako da vam ne smetaju i nabavite filter koji ublažava bleštavost monitora. Potrudite se da nabavite stolicu s dobrim naslonom za leđa i pazite da vam laptop ili e-reader budu u visini očiju. Ako pravite pauzu svakih 20 minuta, opustićete mišiće i tako znatno smanjiti mogućnost nastanka glavobolje.

Šta treba izbegavati

Glava vam puca od bolova? Iako generalno pravilo ne postoji, osoba s migrenom može otkriti šta joj tačno izaziva glavobolju i, izbegavajući određene supstance, smanjiti njen intenzitet. Evo nekoliko najčešćih okidača:

KONZERVIRANA HRANA I PIĆE

Zreli sirevi, suvo voće i suhomesnati proizvodi sadrže tiramin, koji širi krvne sudove u mozgu.

ASPARTAM

Stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, ali veštački zaslađivači mogu izazvati glavobolje. Proverite sastojke dijetalnih gaziranih i negaziranih pića.

ADITIVI

Natrijum-glutaminat, pojačivač ukusa koji se upotrebljava u nekim gotovim jelima, može izazvati vaskularne promene i aktivirati okidače za bol.

ALKOHOL

Mnoga vina i piva sadrže tiramin, te sulfite i nitrate, konzervanse koji mogu uzrokovati glavobolju.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment