O Instagramu iz roditeljskog ugla

Instagram iz roditeljskog ugla – saveti

May 10, 2018 , In: Supermama , With: No Comments
0

Saveti sa jednog od panela o bezbednosti usmeriće roditelje kako da pomognu detetu. Naučite ga da pravilno koristi Instagram platformu

Radcliffe Ruddy Roye je 2016. krenuo u avanturu kroz šume Virdžinije, da bi prošao istim putem od 30 km kojim je u 19. veku prolazio Nat Turner (rob koji se pobunio i borio u jednoj od najkrvavijih revolucija u Americi). Roye je bio na zadatku i preko 600 km udaljen od prodice. U Bruklinu su ostali njegovi sinovi i supruga, ali, zahvaljujući smartphoneu, bili su u kontaktu.

On radi kao fotograf za National Geographic i posao ga često vodi u najudaljenije delove sveta. Živi veoma brzo i mnogo putuje, a zahvaljujući društvenim mrežama, sinovi posredno preživljavaju njegove avanture. Na Instagramovom panelu o sigurnosti dece na internet, Roye je pričao o dobrim i lošim stranama društvenih mreža. Istakao je da dečaci redovno gledaju njegove insta-storije i postavljaju gomilu pitanja u vezi sa putovanjima. “Naš odnos je praktično zasnovan na pričama o mojim avanturama i na tome kako ih oni doživljavaju”, kaže on.

Ali, kao i većina roditelja, Roye i dečaci (13 i 9) su u konstantim pregovorima oko određivanja granica u vezi sa korišćenjem društvenih mreža. Koliko vremena treba da su deca online, kao i šta treba a šta ne treba da se objavljuje… pitanja su koja i njih muče. Roye ističe da mlađi dečak još nema telefon, ali da redovno preko bratovog ramena gleda njegov Instagram profil.

“Smatram to partnerstvom, i njihovim načinom da se zbliže, a bliskiji su i sa mnom”, objašnjava Roye. “Moj stariji sin na sličan način doživljava i druženje sa vršnjacima preko mreže – zbližavaju se.”

Tokom diskusije, nametnulo se i pitanje da li je Instagram koristan i bezbedan. Roye ističe da je ta društvena mreža umnogome olakšala njegovu ulogu oca koji mora mnogo da putuje. Naime, transparentnost platforme pomogla mu je da pokaže svojoj deci različite kulture, probleme sa kojima se susreću ljudi na drugim kontinentima, lepotu sveta, i sada otvoreno o tome diskutuju. Dečacima je približio mnoge stvari. Oni shvataju koje koristi mogu da imaju od Instagrama a to nije samo vršnjačko dopisivanje i pregledanje slika.

“Pomozite deci da shvate zašto da koriste neku mrežu, kako im to može pomoći, kako da je pravilno  koriste. Kada shvate zašto nešto koriste, oni će pravilno razmišljati i počeće da filtriraju informacije, samim tim biće bezbedniji”, smatra on.

“Nisam ih zastaršivao opasnostima koje vrebaju sa interneta, mi jednostavno imamo teme za Instagram a to su putovanja, kultura, život, običaji, daleke zemlje… Svaki put prelazimo na sledeći ili viši nivo. Zasad sam zadovoljan njihovim rezonovanjem.

Na pomenutom Instagramovom panelu za sigurnost, učestvovale su i ekspertkinje za društvene mreže Ane Homayoun i Karine Newton, kao i Kate Lewis, potpredsednica “Hearst Digital Medie”.

Karine Newton se osvrnula na bezbednost dece: “Roditelji mogu da upute decu da koriste privatan nalog na Instagramu. U toj situaciji, ona mogu da biraju ko će da ih prati i koga će da prate. Fotografije i poruke nisu javni”, kaže ona. “U inbox stižu stižu zahtevi za odobrenje, tako da niko ne može direktno da kontaktira dete.”

Ona predlaže da roditelji koriste filter za komentarisanje, tako da mogu da uklone svaki sporan komentar. “Roditelji najbolje znaju šta je za njihovo dete prihvatljivo, te šta će na njega delovati pozitivno a šta negativno”.

Ana Homayoun, sa društvene mreže Wellness, podržava roditelje i podstiče ih da budu znatiželjni – oni treba da znaju što više o bezbednosti dece na mrežama, ali i prednostima koje one imaju za obrazovanje i komunikaciju, te da o tome razgovaraju sa decom.

“Deca često žele da pričaju o tome šta su pročitala i videla na internetu, samo ih treba pažljivo slušati. Iz tih naizgled neobaveznih razgovora, roditelji mogu da saznaju najviše o detetovim interesovanjima”, smatra ona. “Ako znate šta dete voli i želi, lako ga je usmeriti i naučiti kao da bude bezbedno a da koristi internet i platformu Instagram.”

Karine Newton je čak iznela ideju da se naprave dva odvojena profila – pravi, dečji ili tinejdžerski profil sa ličnim slikama porodice i prijatelja, i “lažni” Instagram koji bi služio za komunikaciju sa drugarima o istom hobiju, interesima i problemima, ali bez slika.

Saveti za bezbedno korišćenje

  • Pridružite se svom detetu i koristite društvene mreže. Imaćete više tema za razgovor.
  • Otvoreno razgovarajte sa detetom o tome kako da koristi društvene mreže. Podstičite ga da vam kaže sve što mu je lepo, ali i čudno ili sumnjivo. Nemojte ga plašiti, a da ga ne uputite u to kako i zašto nešto da radi.
  • Posavetujte dete da bude oprezno. Treba da zna zašto nekog prati, recimo na Instagramu. Pokušajte da mu date do znanja da bi bilo najpametnije da prati profile i heštegove sa temam koje su u skladu sa njegovim godinama i interesovanjima.
  • Nemojte se bojati da kažete NE. Ako vam se ne sviđa nešto što objavljuje, setite se da ste VI roditelj i da imate pravo da odobrite sadržaj koji će biti javan.
  • Napravite dva profila “pravi” i “lažni”. Jedan za lične i porodične fotografije, da bude namešten kao privatan profil a drugi za komunikaciju.
  • Koristite prednosti Instagrama – opciju za filtriranje komentara i pravo da prijavite ili blokirate nekoga ako vam uznemirava ili maltretira dete.

O bezbednosti dece na internetu i koliko vremena treba da budu online, pročitajte i ovde.

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment