Foto: Pexels.com

Nove tabu teme: Šta je gore – da ne želite decu, ili da dojite u javnosti?

May 6, 2018 , In: Snažna , With: No Comments
1

Možda danas imamo više slobode nego pre nekoliko decenija, ali izgleda da su društvena pravila koja utiču na ponašanje žena i dalje snažna i restriktivna – kao nekad!

Mnogo toga se promenilo… Danas zasigurno nećemo trpeti osudu zajednice u kojoj živimo ukoliko navučemo helanke, skočimo na bicikl, odvezemo se do kafića i popijemo pivo s muškim prijateljem (zamislite, bez pratnje!). Ali da li zaista živimo u svetu bez ograničenja? Definitivno smo se oslobodili mnogih stega koje je u prošlosti nametalo društvo, ali – čini se da je 21. vek doneo neke nove tabu teme.

EKONOMSKA NEZAVISNOST – nepoželjna!

Ambiciozni ste, uspešni, zarađujete dovoljno za samostalan život? Ove osobine mogle bi uzrokovati ozbiljne probleme u vašoj vezi, ako je suditi prema mišljenu noveliste i pisca Tonija Parsonsa. Autor knjige “Čovek i dečak” pre nekoliko godina je izjavio da je u jednom periodu života ekonomski zavisio od svoje supruge, što je za njega bilo potpuno nepodnošljivo. “Činjenica da ona zarađuje više od mene negativno se odrazila na naš seksulani život”, rekao je. Ovo je strah koji deli većina muškaraca, zbog uvreženog mišljenja da moraju biti “oni koji zarađuju hleb” i najviše doprinositi kućnom budžetu. “Nikome ne prija neravnopravnost, a to je nešto što je naročito odbojno muškarcima”, kaže Kristin Manš, profesorka Univerziteta u Konektikatu i autorka studije objavljene u “American Sociological Reviewu”. Njena istraživanja su pokazala da što muškarac zarađuje manje novca u odnosu na ženu – postoji veća šansa da će je prevariti.

DLAKE NA TELU – ne, nikako!

U svojoj 26. godini blogerka Emer O’Toole odlučila je da napravi mali društveni eksperiment tako što je rešila da prestane s redovnom depilacijom. “Zašto bi se žene smatrale privlačim isključivo ukoliko uklanjaju dlačice sa celog tela, a da se pritom malje na muškim nogama, rukama i pazuhu smatraju potpuno prihvatljivim”, zapitala se. Prestala je s upotrebom pincete, voska i epilatora i započela ovo istraživanje. “Veoma sam se neprijatno iznenadila kad sam shvatila da su moje veoma bliske prijateljice, primetivši moj novi izgled, reagovale s užasom na licu”, dodala je. Žene danas robuju savršenom izgledu i nametnutim standardima koji se ne zaustavljaju samo na glatkoj, negovanoj koži. Mediji i društvene mreže sad propisuju i izgled guze, veličinu usana, obim struka… Umesto da pokušavate udovoljiti nametnutim normama, uživajte u svom telu onakvom kakvo jeste – jer je savršeno bez obzira na trendove.

NE ŽELITE DECU – kako je to moguće?

Tridesetogodišnja Anđelka objavila je svojim prijateljima i porodici da ne želi decu. “Žena bez potomstva… Tretiraju vas kao vešticu”, uz osmeh je prokomentarisala. “Sada sam srećna i zadovoljna. Moja karijera nije samo posao već izraz svega što jesam i što me interesuje. Nemam osećaj da mi nešto nedostaje u životu”, dodala je. Iako definitivno možemo birati hoćemo li imati decu ili ne, žene koje odluče da ne rađaju u današnjem drušvu još uvek nailaze na osudu. Iako je ženama genetski usađena želja da budu majke, treba se zapitati da li je ta uloga zaista za svakoga. Postoje žene koje umeju da izračunaju putanju meteora koji se približava Zemlji, ali se potpuno izgube kad treba da promene pelenu. Neophodno je da se suočimo s činjenicom da nisu svi stvoreni za to da budu roditelji… I ne bi im trebalo suditi zbog toga.

DRUGA ŽENA – opaka rasturačica brakova

Nije nikakva tajna! Ljubavnice su definitivno meta osuda u savremenom društvu. Tretiraju se kao razaračice brakova, žene niskog morala i glavni krivci za sve loše što se dešava između supružnika, dok je “sirotim” muškarcima koji su upali u mrežu te “opake” i proračunate žene najčešće sve oprošteno. Na “drugu ženu” često se nezasluženo prebacuje sva krivica koja treba da bude usmerena na preljubnika.
“I sama sam u neku ruku bila prevarana, jer na početku nisam slutila da čovek u kojeg sam se zaljubila nije slobodan”, započela je svoju priču Ana. “Kasnije mi je servirao priču o nesrećnom braku što postoji samo na papiru i koji je završen mnogo pre nego što je upoznao mene, o ‘večito nervoznoj ženi koja sigurno ima nekog’, te da zajedno žive samo zbog dece. Kad sam saznala da ništa od toga nije istina, prekinula sam vezu, ali sam i dalje označena kao ‘otimačica’ i ‘nemoralna žena od koje treba bežati’. Želim da poručim svima – nije uvek sve onako kako izgleda! Suprotno predrasudama, ljubavnice u vezu najčešće ulaze neplanski, ne znajući da su ‘druge’, i u tim odnosima većinom su nesrećne”, zaključuje ona.

DOJENJE U JAVNOSTI – neprihvatljivo!

“Ova fotografija je odvratna i graniči se s dečjom pornografijom”, prokomentarisali su čitaoci naslovnu stranu “Time magazina” koja je prikazivala majku kako doji svoje dete. Mališan na slici, Aram Grumet, stajao je na stolici kako bi mogao da dosegne majčinu dojku. Šta je toliko šokantno na fotografiji odraslog deteta koje sisa kada i Svetska zdravstvena organizacija savetuje dojenje sve do navršene druge godine? Ivana (43) dojila je oba svoja sina sve dok nisu navršili 3,5 godine. “Istina je da je veliki broj onih, pa i među samim majkama, koji smatraju da je ovakvo ponašanje neprimereno, pa čak i nekulturno. Neprestano sam nailazila na osudu okoline, ali sam istrajala u svojoj odluci da deci pružim najbolje”, rekla je. “Isto je kao i s dojenjem u javnosti. Mnoge majke se još uvek kriju dok doje svoju decu, jer se stide i plaše osude društva”, ističe ona.

Koji su tabui sa kojima se vi suočavate?

 1. Pingback: Texas Web Design

 2. Pingback: Buy Albino Penis Envy Mushroom

 3. Pingback: ปั้มฟอล

 4. Pingback: Toyota Alphard 2024 ราคา

 5. Pingback: website

 6. Pingback: แทงมวย LSM99

 7. Pingback: sian24

 8. Pingback: USA Gun Shops

 9. Pingback: aksara178

 10. Pingback: ราคาบอลวันนี้

 11. Pingback: yehyeh

 12. Pingback: niches for youtube automation

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment