erik-odiin-444889-unsplash

Nove droge: jeftine, lako dostupne i neuhvatljive

June 12, 2019 , In: Supermama , With: No Comments
0

Poslednjih decenija broj sintetičkih droga na svetskom tržištu u ogromnom je porastu, što podrazumeva sve više zavisnika, ali i žrtava zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. “Konvencionalni” (doduše, ništa manje opasni) narkotici poput marihuane, heroina i kokaina, ekstazija i amfetamina polako bivaju potisnuti u drugi plan, a smenjuje ih čitava armija novih droga, čiji je sastav toliko raznolik da je utvrđivanje njihovog prisustva u organizmu potpuno nemoguća misija.

Dakle, testovi koji otkrivaju tragove psihoaktivnih supstanci u urinu od pomoći su samo kada se radi o uobičajenim narkoticima, dok se nove droge mogu otkriti samo na osnovu karakterističnih simptoma. Stoga je obaveštavanje javnosti o novim psihoaktivnim supstancama i njihovom dejstvu od velikog značaja za suzbijanje ove pošasti od koje stradaju uglavnom mladi ljudi, nesvesni opasnosti koja se krije iza kratkotrajne euforije, osećaja moći, sreće ili opuštenosti.

Roditeljima ostaje da budno prate ponašanje dece i reaguju blagovremeno kako bi sprečili stvaranje zavisnosti, ali i fatalne posledice koje, nažalost, nisu retke. I da se, naravno, informišu preko medija koji su, zahvaljujući nedavno usvojenom Aleksandrovom zakonu, dužni da objave obaveštenja o novim drogama koja im prosleđuje nadležna služba Ministarstva zdravlja.

Predstavljamo vam neke od novih narkotika koji su kod nas vrlo brzo stekli veliku popularnost i čest su pratilac zabava u klubovima i na žurkama.

Kanabinoidi

Prema podacima nacionalnih službi za detekciju novih droga na tržištu, ove psihoaktivne supstance koristi čak 65% konzumenata narkotika u svetu. Proizvode se u laboratorijama i “čista su hemija” iako ih dileri reklamiraju kao prirodne, “samo malo jače od marihuane”. To je užasna zabluda jer su kanabinoidi po sastavu potpuno različiti od THC-a (glavnog sastojka kanabisa), iako imaju sličan efekat jer deluju na iste receptore u mozgu. Međutim, od marihuane su jači nekoliko stotina puta, vrlo su toksični i mogu izazvati ozbiljne poremećaje, pa čak i smrt. Da sve bude još gore, ne postoje pouzdani testovi koji otkrivaju njihovo prisustvo u organizmu.

Mnoštvo varijeteta

Na tržištu se može naći preko 600 vrsta kanabinoida, među kojima su najpoznatiji Spice, K2, Mojo, Black Mamba, Scooby Snax, Cloud 9, Yucatan Fire, Moon Rocks, Zohai…

To su uglavnom mešavine usitnjenog suvog bilja isprskanog sprejom ili posutog kanabinoidima u prahu, koja se zavija u cigaret papir i konzumira pušenjem. Međutim, ove psihoaktivne supstance sve češće se prodaju u obliku ulja koje se stavlja u elektronske cigarete ili muštikle namenjene odvikavanju od nikotina. Mladi ih uzimaju jer poboljšavaju raspoloženje i pružaju osećaj sreće, euforije i bezbrižnosti, što, međutim, traje kratko i smenjuje se s tegobama koje nisu nimalo bezazlene.

Znaci za uzbunu

Prvi alarm jesu iznenadni nastupi hiperaktivnosti koji se smenjuju s nepredvidivim epizodama letargije. Na ovo se nadovezuju napadi bezrazložnog besa i agresije, koji neretko dovode do fizičkog obračunavanja, kao i potpuno iracionalno ponašanje, isprekidan i nepovezan govor, nesanica ili preterana potreba za snom, suicidne misli i pokušaji samoubistva, anksioznost, paranoja i psihotične epizode.

Kanabinoidi izazivaju i veliki broj fizičkih tegoba uključujući skok krvnog pritiska uz rizik od srčanog udara, mučninu, zamagljen vid, glavobolju, drhtanje tela, halucinacije, epileptične napade, grčenje mišića, usporeno kretanje i reakcije.

Odvikavanje nije jednostavno

Sintetički kanabis izaziva zavisnost, a odvikavanje je teško, tim pre što, zbog raznolikosti sastava kanabinoida, ne postoji farmakološka terapija. Lečenje podrazumeva psihoterapiju koja se sprovodi individualno, sa zavisnikom, ali i sa članovima porodice i, po potrebi, s drugim bliskim osobama. U razvijenim zemljama, zbog sve većeg broja zavisnika, u poslednje vreme otvaraju se centri za odvikavanje od kanabinoida, gde su pacijenti pod nadzorom psihoterapeuta, a dostupne su im i druge korisne metode – radna terapija, kreativne radionice i sportske aktivnosti.

Ubitačna mešavina

Nedavno se kod nas pojavila nova droga, sintetički kanabinoid 5F-MDMB-PINACA, 800 puta jači od THC-a, koji se, osim pušenjem, može konzumirati i u obliku čaja. Evropska agencija za obaveštavanje o novim psihoaktivnim supstancama, objavila je pre nekoliko meseci da se ovaj narkotik u poslednje vreme meša sa ekstazijem i lekom difedinom, koji se koristi u terapiji neurotoksičnih poremećaja. Takav miks izaziva snažne halucinacije i vrlo je opasan jer može uzrokovati nagli skok krvnog pritiska, tahikardiju, u nekim slučajevima i zastoj srca.

 

Opasni osveživači

Biljne mešavine, kristali, smole i ulja, koji se u nekim radnjama prodaju kao egzotični osveživači prostorija, sadrže kanabinoide, a na ulici se distribuiraju kao droga pod nazivom Che Sballo, Vertex, Galaxy ili Rainbow. Izazivaju snažnu euforiju i dobro raspoloženje, ali i tahikardiju i ubrzano disanje, dok je nakon prestanka dejstva izražena uznemirenost koja ponekad prelazi u paranoju.

Fentanil: predoziranje je uvek fatalno

Sintetički opoid koji se u medicini koristi za ublažavanje najsnažnijih bolova kao što su oni u poslednjim stadijumima kancera, ilegalno se prodaje na ulicama kao zamena za heroin. Distribuira se u vidu praškaste mešavine čija je osnova fentanil, a ostatak sadržaja zavisi od proizvođača koji mu neretko dodaju heroin i kokain. Njegov komercijalni naziv je Vikodin i prodaje se u obliku tableta koje su dospele u žižu javnosti kada je procurela informacija da se legendarni muzičar Prins predozirao ovim lekom, koji je navodno uzimao da bi ublažio bolove u kuku. Na isti način, obrazložena je i smrt njegovih slavnih kolega Toma Petija i repera Lila Pipa, zbog čega se spekulisalo da nije reč o terapiji bola već o VIP narkomaniji. Fentanil je, inače, nekoliko desetina puta jači od heroina, pa je osećaj “lebdenja i blaženstva” daleko izraženiji, ali zato i najminimalnije prekoračenje doze može izazvati smrt, a do toksikacije može doći i ako se udahne ili dođe u dodir s kožom.

Prisustvo fentanila može se otkriti pomoću test-traka, ali tu postoji problem: droga koja se pravi u kineskim laboratorijama, a takva se najčešće prodaje na ulici, ne može se detektovati na taj način jer sadrži razne varijacije ovog jedinjenja.

Očajnička potreba za novom dozom

Nije potrebno posebno naglašavati da fentanil izaziva tešku zavisnost, a simptomi koji upućuju na zloupotrebu ove supstance nalik su onima koji se mogu zapaziti kod heroinskih zavisnika – sužene zenice, dobro raspoloženje i osećaj relaksiranosti, koje, kako opada delovanje droge, smenjuju usporen govor i apatija, posle čega nastupa karakteristična kriza i očajnička potreba za novom dozom. Terapija odvikavanja ista je kao i ona koja se primenjuje u slučaju dugotrajnog uzimanja opijata.

Krokodil – “prljavi uličar”

Mediji su proteklih godina često objavljivali fotografije zavisnika od droge “krokodil” kako leže na ulici i bukvalno se raspadaju. Ovaj sintetički narkotik, koji izaziva letargiju i potpunu neosetljivost za sve što se zbiva u okruženju, postao je vrlo popularan u Evropi, gde je usled njegove zloupotebe zabeleženo nekoliko desetina hiljada smrtnih slučajeva. Koža tih osoba izgleda kao da je prekrivena krljuštima pa otuda i naziv droge koja sadrži toksična hemijska jedinjenja, od kiselina i baza, preko teških metala i petroleja, do fosfora i joda. Proizvodi se u kućnim uslovima, vrlo je jeftin, a izaziva truljenje tkiva, zbog čega je neretko neophodna amputacija udova. Test za detekciju “krokodila” ne postoji, ali znaci toksikacije više su nego očigledni.

Photo by Marc Schäfer on Unsplash

Photo by Marc Schäfer on Unsplash

Mefedrin – ekstazi za siromašne

Zvanični podaci o efektima ove droge kod nas su dostupni tek odnedavno iako se “mjau-mjau”, kako se mefedrin naziva na uličnim žargonu, na našim prostorima pojavio još pre nekoliko godina. Proizvodi se u kućnoj radinosti, a dobija se od preparata za rast biljaka i konzumira se sa sokom ili vodom. U početku izaziva euforiju, neretko je prisutno vrlo bizarno ponašanje, a kako dejstvo prestaje, osoba postaje depresivna s povremenim epizodama bezrazložbnog besa i agresije. Test za mefedrin ne postoji, prisustvo droge može se detektovati samo na osnovu ponašanja.

Šta se može otkriti testom na droge?

Petovalentni test koji se najčešće koristi kod nas, detektuje prisustvo marihuane, ekstazija, heroina, amfetamina i kokaina u urinu, ali dostupne su i tračice koje osim ovih narkotika otkrivaju i amfetamin, metaamfetamin, benzodijazepin (kao što je, na primer, ksanaks), barbiturate i metadon. No, psiholozi upozoravaju da se za testovima ne poseže “tek tako” jer to može trajno narušiti poverenje između roditelja i deteta. Mnogo je bolje “upoznati neprijatelja”, informisati se o znacima koji ukazuju na konzumiranje droge i reagovati tek kada se osnovano posumnja na zloupotrebu narkotika.

 

Angelina Čakširan

Photo by: erik-odiin-444889-unsplash

 

Projekat „Droga ne sme da bude izbor“ sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu i informisanje.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment