Biljana

Naučite dete da se zauzme za sebe

October 29, 2018 , In: Supermama , With: No Comments
0

Ako se vaš mališan ne snalazi najbolje u društvu vršnjaka ili trpi neki oblik vršnjačkog naslija, bilo bi dobro da ga pošaljete na tematsku radionicu kroz koju će izgraditi socijalnu i emocionalnu inteligenciju i naučiti da zauzme čvršći stav u svojoj ekipi

Sa ekspanzijom vršnjačkog nasilja, pojavila se potreba za radionicama kroz koje deca uče da se uklope u društvo i uspešno prevaziđu probleme sa vršnjacima. Kod nas ovaj trend osposobljavanja dece za društvo još uvek nije dovoljno zaživeo, ali prisutan je. Ukoliko poželite da pošaljete dete na radionicu ovog tipa, možete kontaktirati sa Biljanom Grbović koja drži radionice pod nazivom “Znam da se zauzmem za sebe”. U nastavku saznajte sve o njima.

Kakve su to radionice i kome su namenjene?

Radionice “Znam da se zauzmem za sebe”, kao i ostale radionice koje se održavaju u Udruženju roditelja “Matica”, zasnovane su na programu “Relax kids”. Ovaj program nastao je pre 15 godina u Velikoj Britaniji, ali uspešno se primenjuje u mnogim zemljama sveta. A usmeren je na povećanje samopouzdanja i svesne pažnje kod dece. Tačnije, program “Relax kids” predstavlja kostur po kom radimo, a ostavlja veliku slobodu realizatoru da ga prilagodi podneblju na kom se primenjuje, kao i samoj osobi koja ga realizuje. Sve radionice su jedinstvene, autorskog karaktera. Teme i vežbe planiraju se spram potreba i iskustava učesnika radionica, odnosno dece. Konkretno, radionice “Znam da se zauzmem za sebe” namenjene su deci uzrasta od 5 do 15 godina koja imaju problem u komunikaciji sa vršnjacima i uspostavljanju i održavanju dobrih odnosa sa njima.

Na koji način one pomažu deci da izađu na kraj sa vršnjacima-nasilnicima?

Na ovim radionicama deci razvijamo emocionalnu i socijalnu inteligenciju i učimo ih da prepoznaju određene konfliktne situacije i razumeju emocionalno stanje vršnjaka na osnovu njihovog načina komunikacije. Takođe, umanjujemo im strah od tuđeg mišljenja i učvršćujemo im vlastiti sistem vrednosti. Dalje, učimo ih da ne dižu preveliku prašinu oko svojih mana i da ne budu suviše kritički nastrojeni prema sebi, već da neguju duh nežnosti i razumevanja prema svojim nesavršenostima. Drugim rečima, učimo ih da se dobro osećaju u svojoj koži. Ali ne kad se poprave, smršaju, postanu bolji đaci, već odmah – podstičemo ih da prihvate i zavole sebe onakve kakvi su. Tako da, radionice “Znam da se zauzmem za sebe” prevashodno služe za “izgradnju imuniteta” od vršnjaka-nasilnika, to jest prevenciju vršnjačkog nasilja. Ali, budući da kroz njih učimo decu kako treba da se postave u slučaju odbijanja vršnjaka i objašnjavamo im kome i kako treba da se obrate za pomoć u slučaju vršnjačkog nasilja, one mogu biti i pomoć pri prevazilaženju ovog problema. Edukovanje dece na temu traženja pomoći veoma je bitno. Jer, praksa je pokazala da dosta dece prilikom traženja pomoći ne ukaže dovoljno na ozbiljnost situacije, što rezultuje time da se kontaktirana odrasla osoba ne uključi u rešavanje problema.

Kako izgleda jedna ovakva radionica?

Radimo u malim grupama, manjim od desetoro dece. Decu grupišemo prema uzrastu, jer sadržaj planiramo spram iskustva i potreba učesnika. A iskustva i potrebe osmaka razlikuju se od iskustva i potreba petaka. Dok se, opet, potrebe petaka razlikuju od potreba dece trećeg razreda. Radionice uglavnom započinjemo fizičkom aktivnošću koja podrazumeva pokret. Zatim odigramo neku funkcionalnu igru da bi se deca razdrmala i opustila, pa tek onda prelazimo na suštinu, odnosno temu radionice, koju obrađujemo kroz glumu, pesmu… Uz sve to, prilikom svakog susreta učimo decu da se opuštaju kroz vežbe disanja, izgovaranje afirmacija, tehniku vizualizacije… Trudimo se da se na ovim radionicama osećaju prijatno, kako bi održali kontinuitet dolazaka, to jest dolazili jednom nedeljno i istrajali u težnji da promene stav o sebi i drugima.

Šta je iskustvo pokazalo – koliko radionica dete treba da prođe da bi počelo da se zauzima za sebe u društvu vršnjaka?

Ne može se reći posle koliko radionica će dete izgraditi samopouzdanje i zauzeti čvršći stav prema vršnjacima. Koliko će taj proces trajati, zavisi od samog deteta, tačnije njegove prirode i toga kakav trenutno odnos ima sa vršnjacima. Ali činjenica je da se deca osećaju bolje već posle prve radionice. Tajna nije u specijalnim aktivnostima, već u tome što u okviru ovih radionica sva deca otvoreno iznose svoja iskustva. Slušajući jedni druge, oni shvataju da nisu usamljeni u svom problemu, te da veliki broj njihovih vršnjaka prolazi kroz iste teškoće u određenoj fazi odrastanja. Zahvaljujući svemu tome, deca se kroz ove radionice brzo oslobađaju osećaja sramote i krivice, sa kojim često dolaze, shvatajući da nisu oni krivi što su izabrani za žrtve. A sve to doprinosi napretku. Što je još bitno znati, oni se ovde osećaju sigurno i prihvaćeno, uživaju u društvu vršnjaka sa kojima su na istim talasnim dužinama i stiču nove prijatelje.

O ovoj temi čitajte i ovde.

 

Biljana Grbović je završila pedagoški fakultet i stekla brojne licence za rad iz oblasti ličnog razvoja. Između ostalog, i licencu za izvođenje “Relax kids” programa, po kom radi radionice “Znam da se zauzmem za sebe” i druge tematske radionice. Što se radnog iskustva tiče, radila je deset godina kao profesor razredne nastave, a od toga je pet godina provela u timu za borbu protiv vršnjačkog nasilja. Iza sebe ima stotine realizovanih radionica iz oblasti ličnog razvoja dece i odraslih, koje održava u prostorijama Udruženja roditelja “Matica”.

 

Redakcija ŠŽŽ

 

Projekat „Kvalitetnim informisanjem protiv vršnjačkog nasilja“ sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment