Nasilje u 35 osnovnih i 15 srednjih škola u gradu

Nasilje u 35 osnovnih i 15 srednjih škola u gradu

July 3, 2018 , In: Svesna Problema , With: No Comments
0

Prema podacima Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu za školsku 2016/2017, tokom prošle školske godine u novosadskim školama zabeleženo je skoro 500 slučajeva vršnjačkog nasilja. Radi se o 495 prijava fizičkog, elektronskog, a potom i emocionalnog nasilja u 35 osnovnih i 15 srednjih škola u gradu, koje su učestvovale u analizi.

Članovi Koordinacionog tela naglašavaju da je reč o porastu broja prijava nasilja u školama, što pokazuje da je ažurnost bolja, ali se ne isključuje mogućnost da je ponašanje učenika u školama ipak agresivnije. Pojedini direktori novosadskih osnovnih i srednjih škola i dalje, istakli su članovi Koordinacionog tela, ne šalju redovno izveštaje o nasilju u njihovim školama, iako su na to obavezani, a dešava se i da se neki slučajevi vršnjačkog nasilja prikrivaju i ne obaveštavaju nadležni. Takođe, dešava se i da se u izveštaju ne navodi decidno o kakvoj vrsti nasilja nad decom se radi.

Podataka za tek završenu školsku godinu još uvek nema, ali prognoze govore da je vršnjačko nasilje, uz strožu i nenajavljenu kontrolu i edukaciju obrazovnog kadra, ostalo na nivou iz prethodnih godina, odnosno da nije povećano. Valja podsetiti da je Novi Sad još pre četiri godine, među prvima u Srbiji, doneo odluku da osnuje Tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja u okviru kojeg je i ovo Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama. Tim je doneo priručnike koji su podeljeni svim osnovnim i srednjim školama, a uveo je i obavezu roditeljima da dolaze na edukativna predavanja stručnjaka koji se bave prevencijom.

Nastavno osoblje u školama, pored obaveznog video-nadzora, dobilo je obavezu da u većem broju dežura na odmorima, a direktori da nijednu prijavu nasilja među učenicima ne zanemariju i ne guraju pod tepih. Članovi Koordinacionog tela prošle godine ukazali su da malo roditelja dolazi na edukativna predavanja stručnjaka. To je, kako su naveli, situacija koja se javlja godinama i koja ukazuje da roditelji nisu naročito zainteresovani da slušaju o nasilju koje se može dogoditi i njihovoj deci – ili upravo njihova deca mogu da budu počinitelji. Od direktora škola zatraženo je da redovno šalju izveštaje kako bi se mogla sačiniti statistika vršnjačkog nasilja, ali i utvrditi da li je način prevencije i borbe protiv nasilja u školama dobar ili ga treba u nekim segmentima menjati.

Čekaju statističke podatke o slučajevima vršnjačkog nasilja u protekloj školskoj godini, a imajući u vidu da brojka o 500 slučajeva vršnjačkog nasilja i te kako opominje, očekuju se nove mere grada, kao što su uvođenje đačkih kartica u sve škole, tesiranje na narkotike u novosadskim osnovnim i srednjim školama, stalne tribine i razgovori sa učenicima i njihovo upoznavanje sa tim šta se sve smatra vršnjačkim nasiljem kako se ne bi dogodilo da pomoć zatraže samo kada dobiju batine ili sami postanu batinaši.

Jer, upozorio je to pre nekoliko meseci i Zoran Pavlović, pokrajinski ambudsman zbog šokantnih podataka o nasilju u školama u Vojvodini, vaspitne ustanove u Vojvodini nadležnim ustanovama prijave samo tri odsto nasilja, a problem predstavlja i sama kvalifikacija nasilja u školama. On navodi da nasilje u školama ima nekoliko nivoa i ako se ono odmah ne zaustavi prelazi u surove obračune i iživljavanje nad slabima. Podseća da sve kreće udaranjem čvrge, guranjem, štipanjem, grebanjem, čupanjem, ujedanjem, saplitanjem, uništavanjem stvari, a završava se tučom, davljenjem, bacanjem, uskraćivanjem hrane, napadom oružjem… Ono što se ne ne sprečava na početku na kraju može biti kobno, a kako se to ne bi dogodilo, Pavlović traži da svaka karika u lancu na vreme uradi svoj deo posla.

 

Redakcija ŠŽŽ

 

Projekat „Informisanjem i edukacijom protiv vršnjačkog nasilja“ sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment