zamišljena devojka, leoa, duda kosa

7 veličanstvenih namirnica koje sprečavaju opadanje kose

June 27, 2017 , In: Lepa, Nega lica i tela , With: No Comments
0

Opadanje kose je potpuno normalno i predstavlja nezaobilazan deo procesa njenog rasta, a uobičajeno je da tokom jednog dana izgubite od 60 do 100 vlasi. Ipak, sve žene se u nekom momentu zabrinu da li je količina kose koju izgube u toku dana ipak previše.

Za razliku od muškaraca koji ponos spasavaju šišanjem “na nulu”, većina žena ne može tako lako da prikrije kada kvalitet kose počne rapidno da im opada, bilo da je reč o opadanju ili sve tanjim vlasima. Međutim, nema potrebe da brinete, niti da krenete da štedite novac za transplantaciju kose, ili da se bacite u potragu za savršenom perikom – ovaj problem možete rešiti ishranom!

Namirnice koje sprečavaju opadanje kose su:

1. Spanać

Zahvaljujući tome što je bogat gvožđem, nalazi se na samom vrhu ove liste! Oni koji redovno jedu spanać neće imati problema sa nedostatkom ovog minerala, inače neophodnog kosi. Spanać sadrži i omega-3 kiseline, magnezijum, kalijum i kalcijum, koji takođe utiču na zdravlje i lepotu vlasi.

2. Grčki jogurt

Mlečni proizvodi, a naročito punomasni jogurt, puni su B vitamina, pre svih B5 i B7. Dok B5 pomaže da se poboljša zdravlje folikula dlake, B7 smanjuje gubitak kose! Poseban savet: Ako niste ljubitelj jogurta u ishrani, možete ga koristiti kao masku.

3. Jaja

Sadrže mnogo supstanci koje će pobošljati kvalitet i sjaj vaše kose, zato ako ih jedete svakodnevno možete očekivati čudo! Sadrže mnogo proteina, vitamina B12, gvožđa, cinka, omega-6 masnih kiselina i biotina – sve ovo je prava magija za vašu kosu.

4. Orasi

Prirodna ulja kojima obiluju podstiču elastičnost kose. Elastin sprečava oštećenja vlasi, a odličan je i za nokte, pa ima bonus efekat! U orasima se nalazi čitav niz hranljivih materija – biotin, vitamini B, vitamin E, dosta proteina i magnezijuma, što je sve neophodno za jaku kosu, sprečavanje zanoktica i zdravu kožu glave.

5. Šargarepa

Ona je skladište beta-karotena! Zahvaljujući vitaminu A iz ovog slatkog povrća, kosa postaje gusta i jaka, ali i brže raste. Sadrži i specifično ulje neophodno za zaštitu kože glave, te sprečava isušivanje i svrab.

6. Ovas i ječam

Magični dvojac za negu kose. Vlakna, cink, gvožđe, omega-6 masne kiseline i polinezasićene masne kiseline čine zob jednom od “elektroenergetskih” namirnica, koje kosu čine zdravom. Ječam sadrži dosta vitamina E – regeneriše kosu (i kožu glave) oštećenu boravkom na suncu, a to je najčešći razlog njenog proređivanja.

7. Kineski kupus (bok čoj)

Izuzetno je bogat gvožđem, pa dokazano smanjuje opadanje kose.

Preporučuje se da ove namirnice jedete što češće, po mogućnosti svakodnevno. Stručnjaci garantuju da ćete zaboraviti na probleme zbog opadanja, isušivanja i stanjivanja kose.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment