lečenje na mreži internet dr google

Leči vas dr Google? Evo šta treba da znate

July 12, 2019 , In: Zdrava , With: No Comments
0

Zdravstvene informacije na mreži lako su dostupne i ne koštaju ništa, ali su često uopštene i nisu uvek tačne. Pre nego što pomislite da bolujete od teške, neizlečive bolesti, pročitajte ovaj tekst!

Van svake sumnje, internet je neprikosnoven izvor informacija – iz gotovo svih oblasti života – do kojih se dolazi brzo i lako. Ipak, kad je u pitanju zdravlje, podaci koji se mogu dobiti na mreži obično su vrlo uopšteni, nedovoljno precizni, neprovereni i često ekstremni, pa izazivaju mnogo veću zabrinutost i strah nego odlazak lekaru. Dakle, ako potražite objašnjenje za, recimo, bolove u stomaku, lako možete saznati sve – od najbenignijih do najcrnjih prognoza. Strahovi i agonija zbog neproverenih sumnji mogu postati poseban problem, pa ćete, umesto s pravom dijagnozom, završiti s onom koja se obično ne izgovara tzv. sajberhondrija (oblik anksioznosti uzrokovan pretragama zdravstvenih sajtova).

Od muve magarac

Studenti medicine uče da se nikad ne započinje s najgorom dijagnozom. Kad pacijent oboli, uvek je najbolje prvo pretpostaviti najčešći oblik bolesti. Ali na internetu, kojim se u potrazi za informacijama o zdravlju koristi svaka osma osoba, dominiraju najekstremniji slučajevi bolesti. U prilog ovoj tvrdnji ide i istaživanje naučnika koji su analizirali rezultate zdravstvenih pretraga na netu i utvrdili da se tamošnje dijagnoze ne podudaraju sa stvarnošću. Na primer, kad se u pretraživač ukuca reč “glavobolja”, tumor mozga navodi se kao mogući uzrok u oko 26 odsto odgovora. Ali, šanse da se oboli od ovog tipa kancera iznose svega 0,012 odsto. Primena informativne tehnologije neminovnost je savremenog doba, ali važno je da znate pravilno da je shvatite i primenite. Većina ljudi greši, jer ne ume selektivno da traži i razume informacije do kojih dođe, pa poseta internetu može brzo eskalirati u negativno iskustvo. Istraživanja stručnjaka pokazala su i da su korisnici veba čije su pretrage dovele do podataka o ozbiljnoj ili letalnoj bolesti – stigli do ekstremnih rezulatata za manje od tri minuta, što su u proseku dva-tri klika. Jedno od objašnjenja jeste i to što ljude nesvesno privlači negativno. Čak i kad rezultati pretrage uključuju linkove za bezazlena objašnjenja (na primer, stres kao uzrok problema s memorijom) – mnogi ih preskaču u korist najgorih objašnjenja (kakvi su članci o Alchajmerovoj bolesti). Ako ste zabrinuti za zdravlje, a uočite linkove koji upućuju na najteže bolesti, sasvim je prirodno da ih pogledate. Međutim, ako čitate isključivo o retkim i ozbiljnim bolestima, lako ćete sebe ubediti da patite od njih.

Brzi prijatelji

Medicinska internet istraga može delovati i smirujuće – naročito ako imate živu komunikaciju s osobom na drugom kraju “žice”. S razvojem društvenih medija, korisnici više ne čitaju pasivno informacije s medicinskih sajtova – sad oni stvaraju mrežu zdravstvenih poverenika preko Fejsbuka i Tvitera.

Za mnoge su ove mreže poput glasa zdravog razuma. Svaka zabrinutost u vezi sa zdravljem koja se postavi na mrežu – izazvaće bar nekoliko utešnih, smirujućih odgovora, koji su bliži stvarnosti od užasnih dijagnoza na “nemim” medicinskim sajtovima. Iskustvo pokazuje da ženama naročito koristi ovaj zajednički izvor zdravstvenih informacija. To je sasvim logično, jer su one obično epicentar zdravstvenih informacija u porodici, te se njima svi obraćaju za savet i pomoć. Ali kad je njihovo zdravlje narušeno, nemaju se kome poveriti. Zato su onlajn resursi veoma bitni za validaciju podataka i podršku. Ipak, jedno upozorenje: obraćanje generičkim blogovima nije baš najinteligentnija opcija, jer nikad ne možete znati koliko su učesnici kvalifikovani za davanje zdravstvenih saveta. Najbolje je sve proveriti kod lekara pre nego što se počnu primenjivati preporuke.

Čak i kad je dijagnoza pogrešna – trebalo bi da pošalje jasnu poruku vašem lekaru. Potreba za istraživanjem, velika zabrinutost za lično zdravlje i stvarne zdravstvene tegobe treba da posluže kao uvod u produktivan razgovor, postavljanje prave dijagnoze i određivanje adekvatne terapije.

Kad treba da se koristite internetom

  • Pretraživanje interneta ne može biti zamena za lekarski pregled, ali će vam pomoći da održavate zdravlje. Pomoć na mreži možete potražiti ukoliko:
  • Postupate po lekarskom uputstvu. Stručnjaci obično nemaju mnogo vremena za detaljna objašnjenja mera koje vam preporučuju, poput fizičkih vežbi ili dijete s malo masnoće. Nakon što primite generalna uputstva, potražite na internetu opis ciljanih vežbi i specifične ishrane.
  • Plašite se hirurškog zahvata ili invazivne dijagnostičke metode. Kad vam predstoji neka operacija,ili nepoznata medicinska procedura, upoznavanje sa svim etapama postupka može vas umiriti.
  • Potrebna vam je podrška. Poseta određenim forumima ili onlajn grupama čiji članovi imaju isti zdravstveni problem kao i vi – može biti od pomoći. Tako možete razmenjivati iskustva ili korisne informacije s ljudima koji poznaju problem i dobro vas razumeju.
  • Nastojite da ostvarite cilj. Brojni zdravstveni sajtovi omogućavaju članovima da prate napredak u redukciji telesne težine, ali i da planski rade na ostvarivanju drugih zdravstvenih ciljeva. Priključivanje pomaže u održavanju motivacije.

Četiri razloga da potražite odgovor na drugom mestu

Kredibilitet zdravstvenog sajta ponekad je sasvim očit – obično iza njega stoje ugledne medicinske institucije, klinike, ordinacije i organizacije. Što se tiče ostatka veb-sadržaja, razmislite o potrazi za drugim izvorom ako naiđete na ove znake upozorenja:

  • Ne postoji stranica “O nama”. Osim ako sajt nema jasno naveden opis organizacija, njihovih ciljeva i imena angažovanih ljudi, nema načina da utvrdite kredibilitet njegovog sadržaja.
  • Nema angažovanih eksperata. Pre nego što na netu pročitate neki zdravstveni članak, pregledajte ga kritički. Ako ga nije napisao ekspert iz neke određene oblasti medicine, a autor teksta ne navodi zvanične podatke i rezultate naučnih istraživanja, “fakti” koji se navode mogu biti čista fikcija.
  • Budite oprezni kad se upoznajete sa sadržajem sajtova koji se bave prodajom preparata i opreme (razni suplementi i “čudesni” uređaji). Često je njihov cilj samo povećanje profita, a ne objektivna pomoć korisnicma u rešavanju zdravstvenih problema.
  • Saznanja i informacije iz mnogih zdravstvenih oblasti brzo se menjaju zahvaljujući napretku naučnih istraživanja. Ako neki članak/tekst ne sadrži datum objavljivanja ili je star nekoliko godina, onda je moguće da ne odražava trenutno stanje u medicini, pa je najbolje da ga ne čitate.

 

Ako ste stalno za računarom, obavezno pročitajte i ovaj tekst.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment