Koliko je važe telo inteligentno, bodz IQ

Koliko je vaše telo inteligentno – body IQ

November 7, 2017 , In: Zdrava , With: No Comments
0

Naučite kako da verujete sopstvenom telu i da sa njim budete u harmoniji – to vam može pomoći da se osećate bolje i opuštenije. Telo je inteligentno, a vi treba samo da ga usmerite i pomognete mu da tu inteligenciju usavršava.

Postoji mnogo različitih tipova inteligencije, ali prema rečima dr Rachel Carlton Abrams, autorke knjige “Bodywise: Discovering your Bodi’s Intelligence” moramo razviti inteligenciju svog tela da bismo zaista bili zdravi. “Biti svestan inteligencije tela znači razviti sposobnost da se upustite u analiziranje onog što se dešava u vama i naučiti šta je telu zaista potrebno”, kaže dr Abrams. “Korisno je znati kako telo reaguje kada nešto nije u redu, kako mu dati ono što mu je potrebno, kao i poznavati neke osnovne medicinske činjenice”. Dakle, koliko ste povezani sa sopstvenim telom?

Kako postići HARMONIJU?

Odgovorite na sledećih pet pitanja u vezi sa svojim fizičkim i mentalnim zdravljem što je iskrenije moguće. Imajte na umu brojeve koji se nalaze pored odgovora i na kraju ih saberite kako biste dobili rezultat.

1. Da li znate koliki su vam krvni pritisak i holesterol, kao i koliko ste teški?
A – Ne, nijedno od navedenog – 1
B – Jedno ili dvoje – 2
C – Sva tri – 3

2. Dok jedete, osetite li sitost i prestajete li sa jelom u tom trenutku?
A – Ne – 1
B – Ponekad – 2
C – Skoro uvek – 3

3. Tokom proteklih šest meseci, koliko puta ste “osetili” da nešto nije u redu sa vašim zdravljem?
A – Nijednom – 1
B – Nekoliko puta – 2
C – Svaki put – 3

4. Razmislite o tome koje zdravstvene problem ste najčešće imali. Da li možete da navedete šta vam je najviše pomoglo – duboko disanje, pokreti ili lekovi protiv bolova?
A – Ništa od navedenog – 1
B – Jedno ili dvoje – 2
C – Tri ili više – 3

5. Zamislite nešto što bi vas učinilo vrlo srećnim i ispunjenim. Možete li to osetiti bilo gde u svom telu?
A – Ne – 1
B – Osećam malo – 2
C – Imam jaku senzaciju – 3

Bodovanje
Rezultat kviza se kreće od 5-15. Što ste bliže nižoj cifri, to je vaše telo manje “inteligentno”. Međutim, na tome možete poraditi i pomoći sebi pažljivo čitajući savete koji slede. Ako ste bliže 15, već ste u skladu sa svojim telom ali nije na odmet da dodatno povećati inteligenciju svog tela!

Proverite lekove

“Mnogi godinama piju lekove koji im više ne odgovaraju ili jednostavno nisu potrebni”, kaže dr Abrams. Jednom godišnje konsultujte se sa lekarom da li vam je potreban lek koji uzimate. Ako ste napravili pozitivne promene u svom životnom stilu, možda možete bez njih.

Poštujte emocije

Nesvesno ignorišemo stvari koje nas uznemiravju, ali potisnute emocije su veoma opasne i direktno utiču na zdravlje, što se najčešće odražava na probleme sa srecem i težinom. “Jednostavno priznajte sebi da se osećate lose i stavite ruku preko srca kada ste tužni ili uznemireni. Duboko udahnite i budite svesni onoga što osećate”, kaže dr Abrams. Pokušajte da izgradite svoju intuiciju. “Vaše telo može biti divan saputnik koji će vam pomoći da donosite ispravne odluke”, kaže ona. “Sledeća vežba vam može pomoći da komunicirate sa telom i saznate poruku.”
– Sedite udobno, zatvorite oči i tri puta duboko udahnite. Pomislite nešto što je netačno, na primer: “Mrzim čokoladu”. Ponovite to nekoliko puta i oslušnite telo. Možda ćete osetiti stezanje u grudima ili hladnoću u stopalima. Na taj način vaše telo kaže NE, i tako će odgovarati kad god zamislite nešto što nije tačno.
– Sada zamislite istinitu izjavu, kao što je: “Volim čokoladu”. Trebalo bi da se osetite drugačije – to može biti treperenje u stomaku ili toplina u grudima. Sada telo reaguje na istinu, ali pozitivnim vibracijama.

Racionalizujte potrebu za hranom

Telesna inteligencije može vam pomoći da održite optimalnu telesnu težinu koja direktno utiče na zdravlje. Neophodno je “dogovoriti” se sa telom da se ne jede kada nema potrebe, tj. kada ne osećate glad. “U naredna tri dana, kada osećate potrebu da jedete, zapitajte se da li ste zaista gladni ili vam je dosadno, uznemireni ste, tužni ili ljuti pa grickate zbog navike”, kaže dr Abrams. “Ako jedete iz bilo kog razloga osim zbog gladi, pronađite bolje rešenje”. Pokušajte da se istežete ili prošetate ako vam je dosadno, a ako ste anksiozni, čitajte nešto što će vas opustiti.

Naučite da skenirate telo

Otkriti šta telo pokušava da vam kaže, ključno je pitanje telesne inteligencije, ali to mora da se vežba. “Najmanje jednom nedeljno zatvorite oči i osvestite svoje telo”, kaže dr Abrams. “Obratite pažnju na svaki deo, počnite od prstiju i pitajte se da li imate bilo kakvih problema koje ste prevideli. Ako nešto zapazite, razmislite kako da to rešite. Ovo bi moglo biti nešto fizičko, kao što je bol u tabanima (možda su vam jednostavno potrebne nove cipele), ili nešto emotivno, kao što je osećaj apatije (vreme je da tražite novi izazov) jer vam je svaki dan isti. Lezite u krevet, udahnite i skenirajte telo, zatim analizirajte šta osećate. Zahvalite se telu i budite raspoloženi. ”

Razvijanje intuicije može vam pomoći da razumete šta vaše telo treba.

 

  1. Pingback: ed pills online

  2. Pingback: ed pills

  3. Pingback: cialis 10mg

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment