Kako preživeti RAZGOVOR ZA POSAO ako ste INTROVERTNA osoba

Kako preživeti RAZGOVOR ZA POSAO ako ste INTROVERTNI

December 5, 2017 , In: Snažna, Uspešna , With: No Comments
0

Džoan Pakin, novinarka i urednica dva sajta, inače veoma uspešna i samostalna žena, priča o problemima na koje je nailazila gradeći karijeru. Bila je odlučna u nameri da pomiri i izbalansira svoje želje i mogućnosti sa „ličnim ograničenjima“.

„Govorili su mi da je sasvim normalno to što sam bila užasno nervozna pre svakog razgovora za posao… I ja sam se slagala, jer nisam želela da objašnjavam koliko mi je to zapravo bilo teško. Ne volim da pričam sa nepoznatim osobama, ne podnosim komšijska ćaskanja, nikada ne učestvujem ni u bezazlenim komentarisanjima u supermarketu… Pomisao da budem dvadeset minuta u prostoriji sa nepoznatim ljudima, izaziva mi tahikardiju. Zapravo, sve su mi to noćne more. JOŠ UVEK.

Ali, živim u realnom svetu i ne mogu da se sakrijem – ovo nije fantazija u kojoj je kapitalizam mrtav i svi ljudi slobodno žive svoje snove! Naprotiv, svesna sam da moram komunicirati sa nepoznatima, trpeti bučne, nametljive, uobražene, nevaspitane, suviše energične ljude, pa ići i na razgovor za posao. Stvarnost je banalna, treba mi plata“, kaže Džoan. Novinarka je odlučila da se orijentiše na internet poslove, imala je više slobode i mogla je da bira šta će da radi prema temama i tako izrazi svoju maštovitost i kreativnost, ali, to zahteva i mnogo razgovora.

„Stvar je prosto u tome što sam zatvorena i stidljiva osoba – introvertna. Volim mir, sigurnost, uživam u razgovoru sa nekoliko dobrih prijatelja, ponekad zabavljam društvo jer sam duhovita i pametna, ali to je zakratko… Dakle, u ovom svetu prodornih, suviše druželjubivih, nametljivih osoba, koje su UVEK uspešnije od mene, iako su manje obrazovane, nevaspitane… lošije sam prolazila. I onda sam odlučila da se izborim sa samom sobom, i počela sam polako da se hrabrim i istupam u taj nametljivi haos. Preživela sam još jedan razgovor, ali JEDVA – ponovo sam išla na intervju za posao i prošla pakao. Ponavljala sam svaku reč koju sam izgovorila, preispitivala se, razmišljala da li je to trebalo reći, a kako su me doživeli, imali su čudan izraz na licu, nisam im se dopala, nisam lepa, nisam pametna, nisam sposobna… Nema kraja.

Nije to ni zdravo. Znam. Ali ne mogu sebi pomoći. Strah od razgovora sa nepoznatima i strah od neuspeha, prosto me parališu. Pogotovo kada moram na razgovor za posao, to prosto podrazumeva nesanicu, lupanje srca, preznojavanje, paniku, grčeve u stomaku. Užas. Uopšte ne mogu da funkcionišem i nepodnošljiva sam… KAKO SE NOSITI SA TAKVIM SITUACIJAMA?“

Džoan priznaje da se još nije u potpunosti oslobodila neprijatnosti, ali je radila na sebi i savetima želi da pomogne.

Praksa

Dan pre razgovora za posao, odvojte vreme da napišete neka standardna pitanja koja očekujete, kao što su:

Možete li opisati svoja iskustva iz prošlosti?

Zašto želite ovaj posao?

Kako ćete doprineti boljem radu naše kompanije?

Zatim napišite odgovore. Pokušajte da zapamtite ono što ste napisali, tako da ćete na razgovoru delovati sigurnije i nećete se zbunjivati. Zahvaljujući pripremi, delovaćete opuštenije i lakše ćete spontano ubacivati rečenice, odnosno prilagođavati odgovore konkretnim pitanjima.

Istražujte i pripremite se

Ovaj savet se nalazi u svim opštim savetima za intervjue, i nipošto ga ne treba zaobići. Kad se javljate na konkurs, potrudite se da saznate što više informacija o firmi za koju aplicirate. Ponekad će vam postaviti pitanje koje se odnosi na njihov rad, pa ćete delovati neozbiljno ako niste upućeni. „Desilo mi se da nikad nisam čula za neku kompaniju a došla sam na razgovor za posao, nije mi bilo jasno ni šta treba da radim. Pitali su me šta mislim o njihovoj medijskoj slici u javnosti, a ja nisam ni pogledala njihov sajt niti Fejsbuk stranu. Bilo mi je veoma neprijatno, a moj parališući strah od razgovora potpuno me zaledio“, kaže Džoan.

Dakle, da ne biste došli u neprijatnu situaciju, istražite. Saznajte što više podataka o firmi za koju se prijavljujete. Ako želite da budete novinar, PROČITAJTE časopis. Ako želite da budete art dizajner, saznajte koji stil koristi publikacija. Anketar će vam direktno postavljati pitanja o radnom mestu, budite spremni za ova pitanja i složite se sa sugestijama za poboljšanja. To pokazuje koliko ste zainteresovani za „ulogu“. Vaši odgovori će biti sigurniji jer vladate materijom, podići će vam samopouzdanje i strah će nestati!

Smanjite spoljašnje stresore

Pored samog razgovora, postoje i drugi faktori koji utiču na anksioznost. Recimo, strah da ćete zakasniti, da ćete imati problema sa pronalaskom kancelarije, ili će vrata biti neočekivano zaključana. Postoji strah od „tehničkog“ neuspeha, da vaš skajp program neće imati zvuk ili će baš tada nestati internet veze. A da ne govorim o pomisli da ćete promašiti vreme i datum –„… moj bože, koliko bi to bilo strašno!“.

Da biste se osećali bolje, budite spremni. Nekoliko puta proverite vreme i datum. Proverite skajp pola sata pre razgovora, mogu vam pomoći prijatelji, koristite Google mape da biste saznali kako najlakče doći do odredišta, i krenite na vreme – bolje da malo čekate, nego da kasnite.

„Pre razgovora za posao, trudim se da budem na cilju pola sata ranije. To mi daje vremena da se preispitam, smirim, osetim atmosferu, možda su svi veoma ljubazni, pa će mi i to biti olakšavajuća okolnost. Da bih skratila vreme, pravim se da pričam telefonom, a u stvari preslušavam ranije razgovore i pripremam se, možda zvuči glupo, ali je delotvorno.

Zamislite scenario „najgoreg slučaja“, i pripremite se i za to. Ako detaljno razmišljate i uzmete u obzir sve situacije, lakše ćete pravilno reagovati i potencijalno neprijatnu situaciju, okrenuti u svoju korist.

Dišite duboko

Najgori deo intervjua je intervju. Čak i kad imam pripremljene moguće odgovore, uvek postoji mogućnost da ne uspem. Toga sam uvek svesna, srce mi lupa, preznojavam se i ruke mi drhte… Kada počnem da paničim, pokušavam duboko da dišem i da razmišljam pozitivno. Najbolje je duboko disati, stvarno pomaže iako zvuči suviše jednostavno.

I slobodno razmislite pre nego što odgovorite, neće vam niko zameriti. Naprotiv, svi će ceniti staložene, promišljene i pažljive odgovore, jer to može da ukaže i na to kakav radnik ćete biti.

Nagradite se

Kada se intervju završi, oslobodite se tenzije. Uspeli ste da se suočite sa strahom, a to je ogromna stvar! Iako ne znate kako ste prošli, budite pozitivni i nagradite se nečim, važno je da ste smireni i da ne strahujete od poziva, kako god bude, život ide dalje…

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment