kako prepoznati melanom

Kako prepoznati melanom?

October 24, 2017 , In: Zdrava , With: No Comments
0

Otkrivanje kancerogenog mladeža u njegovom ranom stadijumu može vam spasti život. Otkrijte na šta treba da obratite pažnju i koje delove tela najčešće zapostavljate tokom samopregleda

Dobro znana izreka ”Koža sve pamti”, zaista je istinita. Rezultati brojnih medicinskih istraživanja pokazali su da samo jedna opekotina od sunca udvostručuje rizik od melanoma, a da učestalost sunčevih opekotina povećava rizik za čak četiri puta. Zato, ne dozvolite da vas koža kazni za sve vaše propuste, već na vreme otkrijte promene. Septembar je idealan mesec za samokontrolu. Ne brinite se – nije teško! Ovo su uputstva kako da to uradite na najbolji način.

Proverite da li je mladež sumnjiv

Dovoljno je upamtiti sledeće:

ASIMETRIJA: Obratite pažnju na oblik mladeža. Ako je pravilnog oblika, okrugao i simetričan, on nije razlog za brigu.

IVICE: Da li  nepravilne ili ravne? Ako ste primetili mladež sa ”nareckanim” ivicama, potražite mišljenje stručnjaka.

BOJA: Da li je ujednačena? Ako je istovremeno prisutno više nijansi, bilo bi dobro da se obratite lekaru koji će ustanoviti o čemu se radi. Isto uradite ako je mladež promenio boju.

DIMENZIJE: Ako im je prečnik veći od gumice za brisanje (5 mm) i ako se vremenom uvećava, konsultujte se sa dermatologom.

PROMENE: Melanom se brzo menja. Zato obratite pažnju na svaku promenu oblika ili dimenzija, pogotovo ako se upali ili počne da svrbi.

Ne zaboravite prste i nokte

Pregledajte i mesta na kojima je malo verovatno da imate mladež. Obratite pažnju i na laktove, podlaktice, a nikako nemojte preskočiti prste na rukama i stopalima (sa svih strana). Ne zaboravite da pregledate i sve nokte jer nove i neobične obojene linije na ovim delovima mogu ukazivati na pojavu karcinoma. Ako primetite vertikalnu liniju u bilo kojoj nijansi smeđe boje koja se pruža od dna do vrha vašeg nokta, konsultujte se sa dermatologom.

Pregledajte pupak, potiljak, uši i usne

Zadnji deo vrata i teme pregledajte pomoću ogledala, a mogu vam u tome pomoći bliski ljudi. Da bi vam neko što bolje pregledao temeni deo, može da se posluži fenom. Iako se u ovoj regiji javlja manje od 6% melanoma, oni mogu biti veoma opasni jer se najčešće otkriju u kasnijem stadijumu. Žene koje nose konjski rep ili  kratku kosu, imaju veći rizik, jer je u tom slučaju potiljak izložen  mnogo većoj količini sunca, a taj deo retko mažemo kremama sa zaštitnim faktorom. Nipošto nemojte preskočiti pupak (da, rak kože i tu može da se krije), ali ni pubičnu regiju, uši, usne, te dlanove i tabane.

PROCENITE RIZIK:

kako prepoznati melanom

 

Još o pregledima koji spasavaju život, pročitajte OVDE.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment