Kako pomoći mališanu da se oporavi od vršnjačkog nasilja?

Kako pomoći mališanu da se oporavi od vršnjačkog nasilja?

December 17, 2018 , In: Supermama , With: No Comments
0

Glavna briga roditelja čije je dete pretrpelo torturu vršnjaka, jeste kako mu pomoći da prevaziđe traumatično iskustvo i zaceli emocionalne rane. Naša stručna saradnica psihološkinjag Mina Ilić dala je pet ključnih saveta na ovu temu

Iako nisu vidljive i opipljive, emocionalne rane teže se podnose i prevazilaze od onih fizičkih. Ne umanjujemo posledice fizičkog nasilja (modrice, ogrebotine, poderotine…), ali činjenica je da one zacele u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja, a da emocionalni bol, patnja, stid, bes i strahovi, koji se jave usled  traumatičnog iskustva, traju mnogo duže. Posebno zabrinjava to što, ako se ne odboluju i ne zacele blagovremeno, emocionalne rane mogu ostaviti posledice za ceo život.

Zato je sasvim razumljivo što roditelji, čije je dete pretrpelo torturu vršnjaka, brinu hoće li uspeti da mu pomognu da se oporavi od doživljenog negativnog iskustva i što traže savete na sve strane. Ukoliko nastojite da oporavite mališana od vršnjačkog nasilja ili imate prijatelja koji je u sličnoj situaciji, pročitajte savete psihološkinje Mine Ilić, pa ih primenite ili prosledite onima kojima su potrebni.

5 KLJUČNIH SAVETA

  1. Priberite se

Mnogi roditelji izgube kontrolu nad svojim ponašanjem pri pomisli da im dete može biti izloženo torturi vršnjaka, a kamoli kad saznaju da je ono bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Takvu reakciju nije teško razumeti, ali ona nije konstruktivna.

– Kao što je bitno da roditelj, u slučaju kvara na avionu, prvo sebi stavi prsluk za spasavanje i masku sa kiseonikom, pa tek onda da zbrine dete, tako je važno da u ovoj situaciji prvo smiri sebe i da se potrudi da ostane staložen, pribran i da misli pozitivno. Jer, kako će uznemireni otac i majka smiriti dete i kako će mu staviti do znanja da će na kraju sve biti u redu ako ni sami ne veruju u srećan ishod, istakla je naša sagovornica i dodala da je i roditeljima često potrebna psihološka pomoć.

– Ukoliko ne možete da ostanete trezvene glave u celoj situaciji, zakažite razgovor sa psihologom ili porodičnim terapeutom. I, nemojte razmišljati u stilu „sebično je da se sad bavim svojim emocijama“. Posle razgovora sa stručnjakom, bolje ćete sagledati celu situaciju i bićete spremniji da pomognete svom detetu, poručila je ona.

  1. Budite uvek tu za dete

Druga stvar koju treba uraditi jeste staviti do znanja detetu da u svakom momentu može da se obrati za savet ili pomoć.

– Naglasite mališanu da možete razgovarati o svemu što ga muči kad god oseti potrebu za tim. Recite mu da je u redu da vas probudi u pola noći da bi vam poverio neku tajnu, strah, sumnju… Jer, veoma je važno iskoristiti momenat kad dete oseća potrebu i slobodu da priča o onome što ga muči. Što je još veoma bitno, kad vam poverava nešto, budite usredsređeni samo na njega i aktivno ga slušajte. Čak i ako ponavlja priču, za to vreme ne radite ništa od kućnih poslova, ne gledajte u telefon, računar i ne govorite mu „o tome smo već pričali“. Takvim pristupom stavićete mu do znanja da vam je njegov problem zaista bitan i da zajedno sa njim nastojite da ga rešite, objasnila je naša stručna saradnica.

  1. Oslobodite ga osećaja stida i krivice

Podrazumeva se, dete ne može i ne treba da izbegne tugu zbog preživljenog nasilja. Poželjno je da prođe kroz sve faze tugovanja, kako bi ostavilo negativno iskustvo za sobom i nastavilo dalje nesmetano da živi. Ali potrebno je osloboditi ga osećaja stida i krivice.

– Veliki broj dece koja su pretrpela vršnjačko nasilje oseća stid zbog toga i pita se čime je doprinelo da se vršnjaci ponašaju tako prema njemu, te da li je to zaslužilo. Zato obavezno recite detetu da nije jedino u ovom problemu, već da, nažalost, mnogo dece prolazi kroz sličnu situaciju. Ali da niko od njih nije kriv za to što je žrtva. Odgovornost je uvek na nasilniku, istakla je naša sagovornica.

  1. Zahtevajte reakciju okoline

Pored toga što mu morate slati određene psihološke poruke, neophodno je da učinite sve što je u vašoj moći da bi se dete ponovo sigurno osećalo u školi.

– Uočite li bilo kakav propust u radu zaposlenih u školi, budite spremni da to i kažete. Ljubazno, bez dizanja tenzije skrenite pažnju na ono što vam smeta i istaknite da vam je veoma bitno da dete ubuduće bude stopostotno zaštićeno od svih vidova nasilja u školi. Takođe, proverite sa direktorom i stručnom službom škole, postoji li mogućnost da se deci i nastavnicima održi predavanje na temu kako prepoznati vršnjačko nasilje i reagovati u tom slučaju, sve sa ciljem da što više osoba iz detetovog okruženja podstaknete na reakciju. Praksa je pokazala da deca kojoj drugari iz odeljenja i nastavnici staju u zaštitu i pokazuju razumevanje, brže i lakše prebole ovo negativno iskustvo od dece čija okolina nije responsivna, kazala je Mina Ilić.

  1. Podignite mališanu urušeno samopouzdanje

Poslednji, ali ne i najmanje važan savet glasi: podižite detetu samopouzdanje sa različitih frontova.

– Stvarajte detetu prilike da stiče i razvija nova prijateljstva. Organizujte porodično okupljanje sa prijateljima koje niste videli dugo ili kolegama koji imaju decu približnog uzrasta. Šaljite ga na programe samoodbrane, kako na radionice asertivne komunikacije na kojima će naučiti kako da se zauzme za sebe u društvu, tako na kurs borilačke veštine, kroz koji će naučiti fizički da se brani. I, što češće porodično igrajte društvene igre, gledajte filmove, idite u šetnju… Kroz te naizgled beznačajne svakodnevne aktivnosti  detetu se razvija osećaj pripadnosti koji i te kako utiče na samopuzdanje i razvoj ličnosti, rekla je na kraju Mina Ilić.

Odgovore na pitanja koja roditelji načešće postavljaju, a mogu da pomognu i vama, imate ovde.

 

Milena Pilipović

Projekat „Kvalitetnim informisanjem protiv vršnjačkog nasilja“ sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment