IGRE S DECOM: Hajde da uživamo – zajedno!, društvena igra, ne ljuti se čoveče

IGRE S DECOM: Hajde da uživamo – zajedno!

August 31, 2017 , In: Supermama , With: No Comments
0

Bar jednom nedeljno ostavite brige i probleme po strani i organizujte zabavno veče za svoje bližnje. Ovi magični trenuci i igre s decom oslobodiće vas napetosti, otkloniti umor nakon napornog dana i stvoriti neraskidive porodiče veze

Ubrzan životni ritam i mnoštvo obaveza ne ostavljaju mnogo vremena za odmor i zabavu, pa se verovatno i ne sećate  kada ste poslednji put proveli vreme u kvalitetnom druženju  s porodicom. Pre nego što na svoju listu dodate još jednu poslovnu obavezu, dobro razmislite – zajednički obroci, izleti i mali zabavni  rituali ne stvaraju samo lepe porodične uspomene. Oni imaju mnogo veći značaj jer oslobađaju stresa, podstiču komunikaciju, produbljuju bliskost između partnera i stvaraju neraskidivu vezu između dece i roditelja. Zato, s vremena na vreme, organizujte celovečernju zabavu i osmislite igre koje će vas povezati i pri čemu ćete se prepusti celim svojim bićem. Nemojte dozvoliti da vas u tome ometaju ni kuvanje ručka, ni mobilni telefon, ni TV program. Zaboravite na sve obaveze i posvetite se svojoj porodici – a ključne su igre s decom.

Kako organizovati igre s decom

  • Kad odredite dan i čas, članovima porodice i gostima koji će vam se pridružiti pošaljite pozivnice s teatralnom najavom događaja. Na ovaj način probudićete  iščekivanje kod dece, ali i odraslih, i zabaviti partnera.
  • Izaberite aktivnost u kojoj  ćete svi uživati: to mogu biti društvene igre,  takmičenje u video-igricama (deca protiv roditelja), kulinarsko nadmetanje…  Iznenadite ukućane nekom novom, zanimljivom igrom. Ne morate da je kupujute. Možete je osmisliti sami ili pozajmiti od  prijatelja. Ako imate nemirnog mališana, birajte aktivnosti koje ne traju dugo. Starija deca više vole igre u kojima moraju da razvijaju strategiju.
  • Prostoriju u kojoj ćete se okupiti, prilagodite dešavanju. Možete skloniti nameštaj i po podu pobacati ukrasne jastuke ili ćebad, tako da svima bude prijatno i udobno.  Nađite zgodno mesto na koje možete postaviti hranu, piće, salvete i tanjiriće, tako da budu nadohvat ruke.
  • Odaberite muziku kako biste upotpunili atmosferu i dali pravi podsticaj aktivnostima koje ste odabrali.
  • Pripremite zdrave grickalice: Ako želite brzo i jednostavno jelo, ispecite mini-fritate s povrćem. Dovoljno je da umutite jaja, dodate malo brašna, iseckano povrće, šunkaricu i ispečete fritatu u modlicama za mafine. Ako želite zdrave grickalice, napravite sami krekere i služite ih s parčićima sira ili u zdelicama izmešajte koštunjavo sa suvim voćem. Deca će se uvek oduševiti mini-picama, koktel-sendvičima ili viršlama u kifli. Hrana nije najvažnija, pa se odlučite za posluženje čija će vam priprema oduzeti najmanje vremena.

Neka igre počnu 

  • Kulinarsko nadmetanje: Ako je prisutno više mališana, organizujte turnir u ukrašavanju kolača. Pravite se da je reč o pravom televizijskom takmičenju. Neka vaš suprug bude žiri, a vi teatralni voditelj manifestacije. Obezbedite namirnice i pre okupljanja ispecite desetak mafina. Svakom detetu dajte kecelju, kuvarsku kapu napravljenu od papira i podelite kartice s imenima. Dajte im po nekoliko mafina i materijal za ukrašavanje. Ograničite ih vremenski. Tajmer namestite na pet minuta i dok vreme otkucava u ulozi voditelja komentarišite takmičenje. Na kraju sve proglasite pobednicima i dodelite titule: najbrži, nakreativniji, najumazaniji….
  • Organizujte kampovanje… u kući: Uredite prostor tako da dečici stvorite utisak  da sede pod zvezdama. Ako imate mali šator i vreće za spavanje, sklonite nameštaj i namestite ih na centralni deo sobe. Pomoću besplatnih aplikacija poput White Noise Lite na smart telefonima, pustite zvuk cvrčaka i dočarajte zvuk divljine. Pogasite sva svetla, a na bezbedno mesto stavite sveće da biste podražavali  logorsku vatru. Skuvajte kukuruz, napravite sendviče, hotdog ili ražnjiće od voća, pa jedite na podu u piknik stilu. Odaberite neku uobičajenu pesmu s kampovanja ili svirajte neki instrument ako znate. Pričajte priče o duhovima, divljim životinjama, usmerite svetlost baterijske lampe na zid i igrajte se senkama.
  • Žurka povodom utakmice: Ako vaša deca i suprug prate fudbalske utakmice, u dnevni boravak im prenesite atmosferu sa stadiona. Sobu ukrasite papirnim zastavama, napišite transparente, napravite navijačke rekvizite. Koristeći fabričke boje i markere koji se peru, išarajte stare majice bojama tima za koji navijate. Neka i grickalice budu u duhu igara: poslužite kokice u velikim papirnim fišecima, sendviče, hotdog i sokove u papirnim čašama. Navijajte svim srcem, jer igre s decom su zajednički užitak!!

Još neke ideje:

Običnu staklenu teglu dekorišite bojama za staklo, pa od nje napravite posudu za skupljanje sitnog novca koje će vaša deca moći da troše na zabavne aktivnosti za vreme godišnjeg odmora.

  • Ako je vreme lepo, u dvorištu ili na travnjaku u obližnjem parku napravite mali noćni piknik tokom kojeg ćete posmatrati zvezde. Dajte zadatak svakom učesniku ove zabavne aktivnosti da nauči neke zanimljivosti vezano za zvezde i da, dok ležite na travi, sa svima podeli priču.
  • Kreirajte porodični album. Zajedno birajte slike i ispod njih pišite zanimljive komentare, uspomene i anegdote.
There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment