Godine ne treba da budu prepreka majčinstvu

Godine ne treba da budu prepreka majčinstvu

February 27, 2018 , In: Supermama, Zdrava , With: No Comments
0

Prema svim medicinskim pokazateljima, idealne godine za rađanje su između 20. i 25. Ukoliko su muškarac i žena psiho-fizički zdravi, u ovom periodu su potpuno spremni za roditeljstvo. Šanse za uspešnu trudnoću vremenom opadaju, ali postoji način kako da vratite sat unazad.

Naime, savremeni način života diktira ubrzan tempo, te danas mlade žene postavljaju sebi mnogo ciljeva koje treba da ostvare upravo do 30 godine. Žele da se školuju, ostvare karijeru, zaljube, putuju, da ne zapostave društveni život… Sve to je veoma zahtevno, i iscrpljujuće, i psihički i fizički, a nije dobro ni za zdravlje. Najnovije cifre kažu da da svaka peta mama (prva beba) ima preko 35 godina, uz rekordan broj žena koje prvi put rađaju u četrdesetima.

Pomozite sebi

U biološkom smislu, pokušaj da se osnuje porodica pre 35. godine je dobra ideja, navodi specijalista za plodnost i akupunkturu Emma Cannon, autorka nekoliko knjiga o plodnosti. „Iako vas život ne vodi tim putem, vi možete mnogo učiniti da povećate svoje šanse da zatrudnite u kasnijim godinama“.

Doktorka Merllyn Glenville savetuje da sačuvate zdrava jajašca. Jer, neke žene prirodno i bez problema zatrudne i u četrdesetoj, međutim, realnije je da će se pojaviti problem pa nije naodmet razmišljanje o tome da se zamrznu „mlade“ jajne ćelije jer ćete imati više šansi kada odlučite da je vreme za bebu.

8 koraka ka zdravoj plodnosti

  1. Pazite na ishranu

Jedite raznovrsnu hranu kako biste uneli hranljive materije, izbegavajte niskokalorične dijetalne namirnice – vašem telu su potrebne zdrave masti, naročito one iz ribljeg ulja. Ne izbegavajte povrće i žitarice – raznovrsnost daje mikrohranljivu vrednost. Ako volite meso, jedite male količine crvenog mesa, naročito posle ciklusa da biste povećali nivo gvožđa u organizmu. Naučnici predlažu mediteranski režim ishtane (za one koji nisu intolerantni na laktozu). Orasi i ostalo jezgrasto voće, kao i kvalitetno hladno ceđeno ulje, takođe su na listi obaveznih namirnica.

  1. Budite opušteni

To je najteže, jer pokušaji da se zatrudni mogu biti stresni. Ipak, trebalo bi da nađete svoj model opuštanja i izbegavanja svega što bi vas moglo nervirati. „Pravljenje bebe“ je drugačija aktivnost od planiranja venčanja i uređenja doma. Ako sve to radite u isto vreme, stres se podrazumeva. Probajte sa meditacijom i dugim šetnjama u samoći ili sa bliskom osobom koja će vas nasmejati i smiriti. Tai či, joga ili gi gong vežbe mogu biti od velike pomoći za psiho-fizički mir.

  1. Pobedite loše navike

Pušenje je zabranjeno i smatra se uzrokom za 13 % neplodnosti u svetu. Trebalo bi takođe izbegavati kofein i alkohol – uz napomenu da je za one koji se godinama odvikavaju, ovo kontraproduktivno i stresno. Savet je da se alkohol sačuva za neka slavlja i da se proredi. Isto je i sa kofeinom, umereno konzumiranje ne predstavlja problem.

  1. Koristite kvalitetne dijetetske dodatke

Laneno seme je najbogatiji dijetetski izvor proteina antioksidantskog dejstva za organizam žena, kvalitetnije je od soje. Takođe, hladno ceđeno ulje od konoplje je od velike koristi. Ali, nemojte uzimati ove namirnice u velikim količinama, budite umereni. Dodajte malo semenki lana u salatu ili u smuti, ali ne svaki dan. Jedite razne semenke, uključujući susam i čiju.

  1. Akupunktura

Često je osnovna terapija za sve u vezi sa plodnošćui – ona ima najduži „staž“ s obzirom na to da je vekovima koriste u istočnjačkim medicinskim terapijama. Korisno je da se žena opusti kako bi joj se povećala plodnost, tako da je to višestruka kombinacija. Zahvaljujući pravilno postavljenim iglicama, u telu se pokreće proces oslobađanja endorfina, što telo čini sigurnijim i obezbeđuje optimalne uslove za plodnost.

  1. Ojačajte se suplementima

Koristite multivitamine koji sadrži folnu kiselinu. Treba da uzimate i D vitamin, pogotovo ako ne provodite dovoljno vremena u prirodi. Omega3 kiseline su neophodne pogotovo ako ne volite ribu. Neke žene koriste suplemente koji štetno deluju na nivo hormna, stoga uradite test u dogovoru sa lekarom. Koenzim Q-10 je takođe koristan jer pomaže u prevenciji oštećenja DNK-a slobodnim radikalima.

  1. Vežbajte

Ako želite da zatrudnite, vežbe prilagodite potrebama tela i psihičkoj stabilnosti. Birajte manje agresivne vežbe koje će vas ojačati, a nećete biti pod stresom i agresivni. Adrenalinsko vežbanje nije poželjno, jer neke žene nemaju dovoljno energije za fizičko iscrpljivanje i trudnoću. Opet je idealna joga i lagane pilates vežbe koje će poboljšati protok krvi i umanjiti oksidativni stres koji utiče na plodnost. Izaberite blage vežbe u kojima ćete uživati i izbegavajte bilo šta što vas uznemirava. Trčanje nije prikladno za žene koje pokušavaju da zatrudne. Na evolucionoj lestvici, trčali smo da bismo preživeli. Kada trčimo, adrenalin šalje poruku našem mozgu da smo u opasnosti, a to nisu optimalni uslovi za začeće. Ako volite trčanje, bila bi dobra ideja da ga smanjite dok pokušavate da zatrudnite.

  1. Rešite sve životne izazove

Povećanje težine u srazmeri je sa smanjenjem plodnosti. Zapravo, najnovije istraživanje potvrđuje da bilo da ste previše gojazni ili premršavi, to ima loš uticaj na plodnost. Telesna mast pomaže u pretvaranju muškog hormona androgena u estrogen, tako da premalo masti može da poremeti ciklus. Ali, ako imate previše kilograma, možete razviti insulinsku rezinstenciju, koja dalje može da izazove preteranu proizvodnju hormona leptina. Sve to dalje vodi u izostanak ovulacije.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment