Vanja

Emocionalna pismenost – moćno oružje u borbi protiv vršnjačkog nasilja

November 26, 2018 , In: Supermama , With: No Comments
0

Program emocionalnog opismenjavanja može smanjiti rasprostranjenost gorućeg društvenog problema, a pomaže deci koja trpe nasilje, onoj koja ga vrše i prosvetnim radnicima koji rade na izglađivanju odnosa između sukobljenih vršnjaka

Emocionalna pismenost važna je za decu, koliko za odrasle.

Jer, od toga koliko je dete emocionalno pismeno, zavisi kako će ono razvijati društvene odnose u vrtiću, školi, klubu u kom trenira i kako će se snalaziti u komunikaciji i konfliktnim situacijama sa svojim vršnjacima. Zato ne čudi tvrdnja stručnjaka da bi se uvođenjem emocionalnog opismenjavanja u obrazovni sistem mogla znatno smanjiti rasprostranjenost vršnjačkog nasilja. Na koje konkretno načine ovaj program deluje protiv gorućeg društvenog problema i koja deca su kandidati za prolazak kroz njega – otkriva Vanja Tripković, master pedagog i sertifikovani trener emocionalne pismenosti.

Pomaže na tri nivoa

Emocionalno opismenjavanje koristi akterima vršnjačkog nasilja, ali i odraslim osobama koje rade na izglađivanju odnosa između sukobljenih vršnjaka – vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima. Prolazeći kroz ovaj program, dete koje trpi nasilje izgradi pozitivnu sliku o sebi i nauči kako da se zauzme za sebe u društvu. Dete koje maltretira druge nauči da vlada vlastitim neprijatnim emocijama. Prosvetni radnik, pak, otkrije kakav je stav važno zauzeti da bi se situacija na relaciji zlostavljač-žrtva uspešno rešila.

Osnaživanje žrtve

Trener emocionalne pismenosti uči dete koje je izloženo vršnjačkom nasilju da postavlja granice u odnosima, prepoznaje svoja osećanja i adekvatno reaguje na nedolično ponašanje drugih. Paralelno sa tim, šalje mu autentične emocionalne poruke. Prva i najvažnija poruka koju mu šalje jeste da se nasilje dešava i drugima, a ne samo njemu i da ono nije krivo za to što je meta nasilnika. To je veoma bitno, jer ovu decu često prate osećaj krivice i stida zbog toga što su žrtve nasilja. A, da bi se napravio bilo kakav pomak, neophodno je odagnati te toksične emocije. Zatim prelazi na osnaživanje deteta u emocionalnom smislu, uči ga da ne očajava zbog reči i dela drugih, već da se vodi sopstvenim sistemom vrednosti. Ukratko, trener emocionalne pismenosti pomaže detetu da zbaci ljušturu stidljivka i nekoga ko se ne zauzima za sebe i motiviše ga da postane samopouzdanije.

Savet: Ako je vaše dete žrtva fizičkog nasilja, pobrinete se da ono bude i fizički zaštićeno – konkretnim merama – kako biste mu stavili do znanja da živi u sigurnom okruženju. Bez toga, borba neće imati smisla.

Put od nasilnog do empatičnog deteta

Iako mnogima zvuči nemoguće, na treninzima emocionalne pismenosti mogu se preobraziti i deca i adolescenti koji se nasilno ponašaju prema svojim vršnjacima. U velikom broju slučajeva, mladi demonstratori sile žrtve su vlastite emocionalne nepismenosti. Prolaskom kroz neki razvojni period, oni su uvideli da su jači od svojih vršnjaka i počeli su da se ponašaju nasilno, nesvesni posledica koje mogu izazvati svojim postupcima. Ali, kroz individualni savetodavni rad sa njima, moguće je poboljšati im odnos prema sebi samima i razviti empatiju. Kad se dovoljno emocionalno opismene i osveste toliko, da počnu da shvataju da drugi duboko pate zbog njihovih reči i dela, dotad nasilna deca i adolescenti uglavnom prestanu sa demonstracijom sile i počnu da se ponašaju skroz suprotno, odnosno da štite slabije od sebe.

Savet: Ne rešavajte nasilje nasiljem, ignorisanjem ni drugim neproduktivnim vaspitnim merama. Pošaljite dete kod trenera emocionalne pismenosti s ciljem razvijanja empatije i svesti o posledicama nasilnog ponašanja.

Pomoć prosvetnim radnicima

Kao što je već istaknuto, program emocionalnog opismenjavanja može umnogome pomoći vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima, koji u grupi, odnosno odeljenju imaju slučaj vršnjačkog nasilja. Naime, mnogi prosvetni radnici nisu dovoljno emocionalno pismeni, pa ne poseduju veštinu konstruktivnog rešavanja konflikata. Nesvesni činjenice da ova deca traže pažnju na neadekvatan način, oni nemaju obzira prema njima, čak ih često javno prozivaju i marginiraju, što dodatno produbljuje problem. A u sklopu programa emocionalnog opismenjavanja uči se kako treba pristupiti žrtvi, a kako nasilniku, da bi se problem između njih što pre rešio.

Savet: Ukoliko ne vladate ovom materijom, ne skrivajte to. Bez ustručavanja zatražite pomoć u radu. Opšta i emocionalna inteligencija ne idu nužno jedna uz drugu, čak mnogi intelektualci ne umeju konstruktivno da rešavaju konflikte.

Rad sa terapeutom smanjuje rizik od eskalacije problema

Bez obzira na to da li dete trpi ili vrši nasilje, treba ga usmeriti na ovaj program čim se javi najmanja sumnja na problem, kako bi se smanjio rizik od eskalacije sukoba. Osim direktnih aktera naselja, na treninge emocionalne pismenosti poželjno je slati decu koja ne umeju da prepoznaju svoja i tuđa osećanja i zaštite sebe kad ih neko ugrožava, koja reaguju na socijalno neprihvatljiv način i sl. Ova deca su pod većim rizikom od vršnjačkog nasilja od emocionalno pismene dece.  A svako dete ima kapacitet da, uz stručnu podršku, snaži i razvija veštine emocionalne pismenosti. Samo je potrebno iskoristiti ga.

Zašto je važno potražiti stručnu pomoć?

Praksa je pokazala da deca najlakše prevazilaze problem vršnjačkog nasilja kad kombinuju grupne treninge emocionalne pismenosti i individualnu psihoterapiju. Grupa je idealno mesto za razvijanje emocionalne inteligencije, jer u njoj detetu druga deca mogu skrenuti pažnju na neodgovarajuće obrasce ponašanja, ponuditi nova rešenja, ali i poslati mu poruku da nije jedino u ovoj situaciji. Deca pre usvajaju poruke koje dolaze od vršnjaka nego od odraslih. U individualnom savetovanju, kroz razgovor sa stručnjakom, dete prihvata sebe i uviđa da su ponašanje i emocije nešto o čemu ono odlučuje.

Interesantne načine rešavanja problema i konflikata među mladima znaju i vršnjački edukatori, o kojima smo pisali ovde.

 

Milena Pilipović

 

 

Projekat „Kvalitetnim informisanjem protiv vršnjačkog nasilja“ sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment