Da li vam je potreban digitalni detoks? DEFINITIVNO, DA!

Da li vam je potreban digitalni detoks? DEFINITIVNO, DA!

March 9, 2018 , In: Uspešna, Zdrava , With: No Comments
0

Neće se ništa strašno dogoditi ukoliko pola dana provedete bez svog smartfona. Podignite glavu od ekrana, možda ćete videti svet koji vam se više dopada.

Pre doručka čitate mejlove i proveravate broj lajkova na Instagramu, za vreme ručka fotografišete hranu i kačite fotografiju na društvene mreže, neprestano proveravate ko vam gleda profil na LinkedInu i ne možete da zaspite bez ”još samo jednog prelistavanja” statusa na Facebooku i Twitteru? Ako ste odgovorili potvrdno, vrlo je moguće da ste postali zavisnik od čuda digitalne tehnologije. Stoga, vreme je za digitalni detoks!

7 načina da se detoksikujete

Ne, nećemo vas savetovati da potpuno dignete ruke od digitalnih uređaja, potrebno je samo naći meru u njihovom korišćenju i povremeno se digitalno detoksikovati. Na taj način sprečićete probleme među kojima prednjače problemi s kičmom, vidom, srcem i krvnim pritiskom. Dakle, ne morate da se odreknete svog smartfona, dovoljno je da usvojite samo nekoliko zdravijih navika.

Isključite “push” notifikacije

Lepo je biti informisan, ali neprestano primanje novih obavesti može da vas učini potpuno neefikasnim u izvršavanju svakodnevnih obaveza. Ukoliko dozvolite sebi da budete ometeni pet puta u roku od pola sata, teško da možete da bude fokusirani na važne zadatke koji su pred vama. Najbolje bi bilo da isključite sve “push” notifikacije koje vam nisu zaista neophodne.

Crno-beli svet

Jedan od razloga zašto vam je vaš uređaj toliko privlačan jeste i to što je prepun živahnih boja. Mnogi telefoni vam danas omogućavaju da promenite podešavanja, tako da vam ceo displej bude u crno-belim nijansama.

Odložite telefon za vreme jela

Uobičajena slika današnjeg stola za ručavanje: tanjir, escajg, slanik, korpa za hleb i… SMARTFON. Takvu postavku zateći ćete kako u domovima tako i u restoranima.

Vreme je da se oslobodite loših navika. Mentalna prisutnost za stolom pretvara i najobičnije jelo u pravi duhovni doživljaj. Odvojte vreme za večeru i udaljite sve od sebe ili isključite sve što bi vas moglo ometati.

Vreme bez smartfona

Mnogi od nas paniče kad izađu napolje i shvate da su svoj pametni telefon ostavili kod kuće. Međutim, ovakvo ponašanje (bez panike, naravno) trebalo bi da vam pređe u naviku. Kad god je to moguće otiđite u šetnju i napravite pauzu od digitalnih uređaja na određeno vreme. I pronađite trenutke za odmor, nedostupnost… Vratite se starim navikama – čitanju, trčanju, kuvanju…

Spavaća soba – zona bez pametnih uređaja

Većina nas svoj smartfon koristi kao alarm za buđenje. Međutim, telefon koji smo ostavili nadohvat ruke omogućiće vam da i iz kreveta pregledate najnovije vesti, te da opsesivno proveravate sve društvene mreže. Stoga, najbolje bi bilo da se vratite standardnom uređaju, koji ima samo jednu funkciju – buđenje,  i koji će vam omogućiti neophodan mir.

Plavo svetlo koje emituju digitalni uređaji podstiče proizvodnju melatonina, koji narušava kvalitet sna, dok čitanje tamnog teksta na svetlom ekranu može dovesti do grčenja mišića i glavobolje. Dakle, ako svoj telefon ostavite ispred vrata spavaće sobe, možete se osloboditi i brojnih zdravstvenih tegoba.

Ograničite se

Dok radite za računarom, pažnju vam lako mogu odvući društvene mreže. Čini vam se da je to samo trenutno skretanje pogleda na Viber poruku koju vam je poslao prijatelj ili na najnoviji status vaše koleginice. Svaki put kad skrenete pogled na svoj smartfon, mozgu je potrebno nekoliko trenutaka da se ponovo prilagodi na zadatak koji ste prethodno obavljali, što ga dodatno zamara, zbog čega slabi sposobnost koncentracije i razmišljanja, a samim tim i vaša produktivnost. Zato, izbegavajte multitasking (proveru više sadržaja istovremeno), jer nije dobar za vaše mentalno zdravlje.

Detoks izleti

Stiče se utisak da nam je i na putovanjima namenjenim relaksaciji, odmoru, širenju vidika i uživanju, više bitno kako je ispala fotografija, a ne kako smo se zaista negde proveli. Zaboravite na neprestano fotografisanje, i njihovo objavljivanje na društvenim mrežama. Rasteretite mozak od mase nepotrebnih i površnih informacija i ostavite više vremena za bavljenje sobom, za razmišljanje i uživanje u lepoti koja vas okružuje.

Vaše novo tajno oružje

Rizikujemo da na trenutak zvučimo kontradiktorno, ali ćemo vam reći da odlično rešenje može da bude i – SMARTFON APLIKACIJA. Naravno, ne bilo koja, nego ona kreirana da kontroliše vreme koje provodite koristeći svoj telefon. Predlažemo vam neke od njih:

MOMENT

Za mnoge od nas, proveravanje informacija na telefonu postalo je potpuno automatsko, često čak i ne primećujemo da to radimo. MOMENT APP prati koliko često koristite svoj iPad ili iPhone na dnevnom nivou i omoguća vam da ograničite njihovu upotrebu.

FREEDOM

Neprestano obećavate sebi da nećete proveravati Fejsbuk dok radite, ali vam to nikako ne polazi za rukom? Ova aplikacija omogućiće vam da blokirate sve sajtove koje vam inače odvlače pažnju u obavljanju svakodnevnih poslova, bilo da ih koristite na telefonu ili na kompjuteru. Njen osnovni cilj je da vam pomogne da se fokusirate.

OFFTIME

Ova aplikacija omogućava vam da blokirate tačno određene pozive, poruke i notifikacije. Dostupna je za android uređaje, a njen pandan za iPhone uređaje jeste aplikacija “Do Not Disturb”

Kad tehnoligija napada…

Neke statistike kažu da prosečna mlada osoba provede gotovo pola dana gledajući u ekran nekog digitalnog uređaja. Zbog toga, neretko, zdravlje organizma plaća visoku cenu.

Problem: vid i zdravlje očiju

Prekomerno korišćene pametnih telefona može da dovede do problema suvih očiju, zamućenog vida i glavobolje.

Rešenje: pravilo 20-20-20

Za svakih dvadeset minuta koliko provedete za ekranom, 20 sekundi gledajte objekat udaljen 20 metara. Ne zaboravite da trepćete!

Problem: bolovi u vratu

Kada spustite glavu za 60 stepeni da biste pogledali u telefon, na vratni deo kičme vrši se pritisak prosečne težine sedmogodišnjeg deteta, što može dovesti do pojave bolova.

Rešenje: Izbegnite ovaj problem tako što ćete podići svoj telefon više nego što je uobičajeno.

Problem: “Smartfon prsti”

Neprestano slanje poruka može prouzrokovati bolove, upale, napetost i ukočenost zglobova na prstima ruke.

Rešenje: Pravite redovne pauze, odmarajte se od dopisivanja i istežite prste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment