Bračne istine... i laži

Bračne istine… i laži

February 12, 2018 , In: Snažna, Uspešna , With: No Comments
0

Od „nikad ne ići na spavanje ljuti“ do „suprug je vaš najbolji prijatelj“ – stručnjaci o najčešćim bračnim mitovima.

Da li je brak u 21. veku drugačija „institucija“ nego ranije… Šta se to promenilo u odnosu muškarca i žene, ili u odnosu istopolnih partnera koji su se zakleli na večnu vernost

Laž 1.

Iskrenost je uvek najbolja politika

Zaboravite staru maksimu da je iskrenost najbolji put ka uspešnom braku. Ovo, naravno, treba shvatiti sa rezervom – bele laži ili „ dnevna mudrost“, su zaista dopustive. Ako vas muž pita da li vam se sviđa kako je odsvirao poslednju pesmu Džimija Hendriksa koju je sam „skinuo“, obavezno budite oduševljeni. On će biti presrećan, a i vi jer podstičete njegovo zadovoljstvo i samopouzdanje. Kada je iza vaš užasan dan a partneru ipak kažete da je sve OK, to nije laganje, naročito u situacijama u kojima vam on ne može pomoći ili bi uradio nešto što bi vas dodatno iznerviralo.

Laž 2.

Nikad ne idite na spavanje ljuti

Užasno ste nervozni i raspravljate se sa partnerom od kako ste došli s posla. Ni u čemu se ne slažete, oboma smetaju i sitnice. Počelo je od računa, preko posete roditeljima do političkih komentara…

Tradicionalna mudrost kaže da se par treba pomiriti pre zajedničkog odlaska u krevet, međutim, psiholozi danas misle drugačije. Kada ste previše nervozni i uznemireni i potpuno nesposobni za racionalno razmišljanje, bolje je ostaviti sve i raspravu završiti pomirljivom rečenicom tipa – razgovaraćemo ujutro. Na taj način, pomoći ćete jedno drugom da svađa ne eskalira do granice kada nema povlačenja, nećete reći nešto zbog čega biste oboje zažalili… Odmorni i naspavani, partneri će na sasvim drugačiji način završiti besmislenu svađu.

Laž 3.

Partner je vaš najbolji prijatelj

Ustaljeno je mišljenje da žena očekuje da joj je partner i suprug, i prijatelj, i ljubavnik, i otac i da među njima apsolutno nema tajni… U stvari, suština je uraditi sasvim suprotno – uvek zadržati deo sebe ali onom drugom biti partner u pravom smislu te reči, davati snagu i podršku u zajedničkom životu, i uvek „biti interesantan“ drugoj strani. Kada se ovako postave stvari, brak zaista ima šanse da uspe. Supružnici su jedno drugom stalno interesantni i inspirativni, neće se među njihove zidove uvući dosada, siguran ubica dobrih odnosa.

Laž 4.

Rasprave uništavaju brak

To što vam se često tresu zidovi zbog povišenih tonova, ne znači da vam je brak ugrožen – terapeuti za veze ističu da je međusobno raspravljanje zdravo i inspirativno. Uvreženo je mišljenje da treba izbegavati svađe sa partnerom i probleme rešavati na „miran“ način. Međutim, bučne rasprave imaju i svoje prednosti. Pre svega, oslobađate se negativne energije i na strastven način rešavate probleme. U stvari, sve je bolje nego gurati stvari pod tepih, jer, uvek dođe trenutak da se pomene nešto što se pažljivo izbegava. Uvek je neprijatno kada se začuje svađa, ali, ona je važan deo zdrave veze – samo se u žučnoj raspravi potegnu pravi problemi koji se inače ne pominju radi „mira u kući“. Kada ste ljuti i isprovocirani, povišenim tonom ćete razrešavati ono što vas potajno muči… A onda ćete nekoliko dana peglati situaciju i zaista pričati o problemu.

Laž 5.

Brak je davanje i uzimanje

Ali, ne radi se o potpisivanju fifti-fifti ugovora, u kojem se tačno zna ko je koliko kuvao, koliko puta išao u kupovinu, vozio decu u školu… U pitanju su osećanja i podrška koju jedno drugom dajete. Neki psiholozi ne shvataju ovaj koncept „uzimanje-davanje“, i ne odobravaju ga zato što misle da u takvoj postavci jedna strana uvek gubi. Neko obavezno više daje a manje prima, dakle, treba se usredsrediti na reciprocitet, što je u ljubavnoj vezi besmisleno.

Zapravo, treba voleti i poštovati partnera i uvek ćete znati da vam je uzvraćeno kako treba.

 

5 pravila za srećan brak

1.

Idite na odmor zajedno

Sva mudrost je u tome da parovi zaista žele da zajedno idu na odmor. To je i prirodno jer konačno mogu da provedu dovoljno vremena zajedno, jer su inače zauzeti poslom i kojekakvim obavezama. Problem se može javiti ako imaju različite vizije dobrog odmora, recimo jedno voli more, drugo planinu, ili jedno voli pasivan a drugo aktivan odmor. U tim slučajevima neophodno je praviti kompromis i planove. Ali, treba dati sve od sebe da se opustite i uživate. Važno je da ste zajedno.

2.

Izbegavanje konstruktivnih razgovora = razvod

Istraživanja su pokazala da se parovi koji se ne raspravljaju i ne svađaju, odnosno izbegavaju svaku vrstu konflikta – češće razvode. Morate da nađete načine da se borite za zdrav odnos, da iznosite svoje stavove i mišljenje bez straha od partnerove reakcije. Ponekad je dobro burno reagovati jer politika “drži jezik za zubima“ u vezi nije najbolje rešenje.

Nemojte zbog dece da zapostavljate vezu

Kada dobiju decu, mnogi parovi potpuno zapostave svoj odnos i svu pažnju usmere na to da budu “dobri roditelji“. To je velika greška, jer upravo deca prva osete promene osećanja i raspoloženja odraslih i koliko se oni vole. Parovi treba da vode računa o svojoj ljubavi i da planiraju vreme koje će posvećivati jedno drugom. Treba da budu maštoviti, da putuju, odlaze u bioskop… i mnogo pričaju. Na taj način veza neće trpeti i neće se nagomilavati nerešena pitanja koja uvek mogu da budu tempirana bomba. Skladan brak i roditelji koji se podržavaju, razumeju i vole, nasigurnije su „mesto“ za srećno detinjstvo.

Ne spavajte u odvojenim sobama

Jedan od bračnih mitova je i taj da partneri spavaju slađe kada su u istom krevetu. Ima tu istine, lakše se pokazuju osećanja, bliskost je prirodnija, a lakše se reše i neki problemi. Međutim, ako zbog nečega treba spavati odvojeno, ne treba dramiti. Važno je očuvati dobar san, pa onaj ko hrče ili nemirno spava, prelazi u drugi krevet ili sobu. Stvar je u tome da nije u pitanju izbegavanje seksa i fizičke intimnosti

5.

Delite strasti

Idealno je kada parovi vole iste stvari, uživaju na isti način, to ih još više zbližava. Putuju, plove, jedre, planinare, bave se baštovanstvom ili starim nameštajem… Problem je kada se potpuno razlikuju u hobijima ili su im vizije drugačije, ali i tada mogu da nađu kompromis. Ne treba tražiti od partnera da zanemari svoju strast, jer on ne odustaje samo od nje, nego i od svoje nezavisnosti i ličnog integriteta. Kompromis je rešenje.

Više o ovoj temi pročitajte ovde

  1. Pingback: male ed pills

  2. Pingback: ed meds

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment