vodič za hipohondre Bezazlen simptom ili ozbiljan poremećaj?

Vodič za hipohondre: Bezazlen simptom ili ozbiljan poremećaj?

November 3, 2017 , In: Zdrava , With: No Comments
1

Naučite da razlikujete znake najčešćih poremećaja i ne dozvolite da vas neprestano okupiraju briga i strah od bolesti.  Pročitajte savete eksperata

Potpuno je normalno što ste povremeno zabrinuti za zdravlje, ali problem nastaje kad sasvim bezazlene simptome tretirate kao znak ozbiljnih oboljenja. Obična kijavica liči vam na svinjski grip, tenziona glavobolja pretvara se u migrenu, a tegobe izazvane urinarnom infekcijom proglašavate simptomima dijabetesa. Naučite da razlikujete znake najčešćih poremećaja i ne dozvolite da vas neprestano okupiraju briga i strah od bolesti.

Tuga ili depresija?

U čemu je razlika? Svi ponekad imaju razloga da budu tužni i neraspoloženi. To je najčešće reakcija na neki nemio događaj ili posledica smene godišnjih doba. Takođe, javlja se i po završetku vikenda, ponedeljkom ujutro, kad se nakon opuštanja vraćamo užurbanoj svakodnevici. Depresija ima mnogo ozbiljnije simptome, posledica je hormonalnog disbalansa i potpuno ometa funkcionisanje organizma. Prate je teskoba, duboka tuga, hronični umor, potištenost, bezvoljnost i potpuna nezainteresovanost za zbivanja u svakodnevnom životu.

Kako se leči: Uobičajeno neraspoloženje ne traje dugo, a prevlađuje se fizičkom aktivnošću, pravilnom ishranom i razgovorom s bliskim ljudima. Ozbiljniji oblici depresije zahtevaju medicinski tretman, pa ako i dalje verujete da je to vaš problem, obavezno se obratite lekaru, koji će vam, na osnovu detaljnog pregleda i testova, propisati adekvatnu terapiju.

Tenziona glavobolja ili migrena?

U čemu je razlika? Tenziona glavobolja najčešće je posledica ukočenosti mišića glave, vrata i ramena. U ovom slučaju, oseća se konstantan, tup bol i pritisak s obe strane glave. Migrena se uglavnom manifestuje intenzivnim, pulsirajućim bolom, najčešće na jednoj strani glave. Praćena je poremećajem vida (svetlosna aura, zamućen vid…), mučninom i povraćanjem. Simptomi migrene traju od nekoliko sati do nekoliko dana.

Kako se leči: Nepravilan položaj tela pri radu može dovesti do ukočenosti mišića, a samim tim i do nastanka tenzione glavobolje. Redovno se relaksirajte, u organizam unosite manje kofeina a više magnezijuma, dnevno pijte najmanje dva litra vode… Ako ništa od toga ne pomogne, a vi i dalje mislite da patite od migrene, porazgovarajte s porodičnim lekarom, koji će vam propisati  terapiju.

Urinarna infekcija ili dijabetes?

U čemu je razlika: U oba slučaja uriniranje je učestalo, pa vas ovaj simptom može zaplašiti i navesti da pomislite kako bolujete od dijabetesa. Ipak, postoje velike razlike između ova dva stanja: urinarna infekcija udružena je s peckanjem, žarenjem, bolovima u donjem delu stomaka, te mutnim tamnim urinom intenzivnog mirisa.  Dijabetes je hronično stanje, koje je, osim čestim mokrenjem, praćeno i pojačanim apetitom, gubitkom kilograma i intenzivnim osećajem žeđi.

Kako se leči: Upala mokraćnih puteva leči se antibioticima, konzumiranjem više vode i biljnih čajeva (uva, brusnica, ehinacea…) i probioticima, koji povećavaju broj korisnih bakterija u organizmu. Da biste se oslobodili svake sumnje, redovno merite nivo šećera u krvi.

Neredovna menstruacija ili rana menopauza?

U čemu je razlika? Menstrualni ciklus smatra se poremećenim ukoliko je kraći od 25, a duži od 35 dana, te praćen slabim ili obilnim krvarenjem odnosno njegovim potpunim izostankom. Rana menopauza najčešće je nasledna. Takođe, može biti izazvana histerektomijom, a javlja se i kao posledica nekih autoimunih bolesti. Glavni simptom jeste poremećaj menstrualnog ciklusa, udružen s noćnim znojenjem, valunzima, lupanjem srca, pojavom suve i neelastične kože, umorom ili anksioznošću.

Kako se leči: Poremećaj menstrualnog ciklusa najčešće je posledica hormonalnog disbalansa, stresa, loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, pa se terapija svodi na lečenje uzroka.

Simptomi koje nikako ne smete zanemariti:
konstantan i neobjašnjiv bol u grudima; poremećaji vida ili slabljenje funkcije ruke ili noge; neprestana glavobolja; iznenadni i jaki stomačni bolovi; povraćanje i mučnina koji traju satima; poremećaji disanja.

U slučaju da za dijagnozom opsesivno tragate na Google-u, obavezno pročitajet OVAJ tekst.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment