5 načina da sprečite SAJBER nasilje

5 načina da sprečite SAJBER nasilje

July 15, 2018 , In: Supermama, Svesna Problema , With: No Comments
0

Ukoliko do sada niste čuli ovaj termin, treba da znate da sajber nasilje podrazumeva upotrebu pametnih telefona, kompjutera, interneta i društvenih mreža u svrhu uznemiravanja, ponižavanja, vređanja ili otvorenih i prikrivenih pretnji drugima. Kao i drugi oblici nasilničkog ponašanja, ovaj vid zlostavljanja može ozbiljno da naruši psihičko zdravlje i kvalitet života žrtve, te da naškodi njenom ugledu, pa čak i da dovede i do najgoreg mogućeg ishoda – samoubistva.

Obaveza roditelja i vaspitača jeste da obuče decu kako da se ponašaju na društvenim mrežama, na koji način da komuniciraju i šta treba da izbegavaju, te da insistiraju na tome da modernu tehnologiju koriste mudro i bezbedno.

Budite dobar primer

Ponašanje odraslih osoba iz najbližeg okruženja ima snažan uticaj na mlade ljude. Vi ste njihov uzor, tako da sve što kao roditelj uradite oni upijaju poput sunđera. Stoga, ne očekujte da će slediti pravila koja mu postavljate, ako ih se ni sami ne pridržavate, pa se potrudite da budete dobar primer svojoj deci.

* Tinejdžerima iz svog okruženja stavite do znanja da sve konflikte rešavate bez agresije, uvažavajući sagovornika. Pred decom ne vređajte i ne omalovažavajte druge čak i kad smatrate da su zaslužili “teške reči”.

* Na društvenim mrežama nemojte deliti fotografije i postove koji ismevaju vaše prijatelje i prikazuju ih u lošem svetlu. Ne stavljajte sarkastične komentare koje vode u rasprave i svađe.

* Izrazite svoje negodavanje kada s detetom, putem malih ekrana gledate i slušate ljude koji vređaju i ponižavaju druge. Čak i ako je reč o priznatim političarima čije političke stavove uvažavate, ili estradnim zvezdama u čijoj muzici uživate.

Pratite aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama

Petnaestogodišnja Odri Pot iz Kalifornije počinila je samoubistvo nakon što je bila seksualno zlostavljana od strane šesnaestogodišnjih dečaka na jednoj studentskoj žurci. Fotografije i video zapisi ovog napada podeljeni su na društvenim mrežama s okrutnim komentarima. Njeni roditelji saznali su za to, ali tek kad je bilo prekasno.

* Tinejdžeru stavite do znanja da ste mu uvek na raspolaganju i da, ma kakav problem imao, na vas može računati. Više slušajte, ne reagujte burno i pronađite način da ga podstaknete na otvoren razgovor. Obratite pažnju na aktivnosti svog  deteta i ne dozvolite da vam nešto promakne.

* Ako ne koristite internet i ne snalazite sa najbolje na društvenim mrežama, pronađite nekog ko vas u to može uputiti.

* Objasnite deci da poruke i fotografije koje dele s prijateljima na društvenim mrežama lako mogu da postanu dostupne svima i istaknite da se sve što šalju privatno ili javno može zloupotrebiti.

* Zaštitite i nadgledajte mališane dok zaista ne budu spremni da samostalno prave sigurne i mudre izbore. Deca su najsigurnija kada njihovi odrasli znaju s kim provode vreme, s kim komuniciraju, šta rade i gde idu. Veoma je važno da ih upozorite na sve opasnosti koje vrebaju u onlajn svetu i postavite pravila kojih moraju da se pridržavaju ukoliko žele da koriste društvene mreže.

* Važno je da i vi uvek imate pristup njegovom profilu i da, s vremena na vreme, proverite s kim se dopisuje i kakve sadržaje ono objavljuje (ovo radite kad dete nije prisutno, kako se ne bi osećalo neprijatno).

Zajedno sa svojom decom postanite “digitalni građani”

Protuotrov je supstanca koja neutrališe dejstvo otrova, a “digitalno državljanstvo” je odličan protuotrov za internet zlostavljanje. A šta ono podrazumeva? Prema Majku Riblu, autoru digitalnog državljanstva živimo i komuniciramo u digitalnom svetu, što nas čini “digitalnim građanima”. Mnoge odrasle osobe imaju strah od upotrebe moderne tehnologije koja se neprestano i ubrzano menja, zbog čega teško drže korak sa svojom decom. I tako se u digitalnom svetu smatraju digitalnim imigrantima.

Način sticanja digitalnog državljanstva jeste digitalna edukacija koja podrazumeva upoznavanje sa pravima i odgovornostima digitalnih građana. Raspitajte se kada i gde se u vašoj blizini održavaju radionice sa ovom tematikom, izgradite svest o tome kakav trag korisnici tehnologije ostavljaju u digitalnom svetu, saznajte kako se vaša ličnost i ličnost vašeg deteta uklapa u digitalni svet, te kako da se u njemu ponašate i reagujete.

Objasnite deci šta je to sajber nasilje

Razgovarajte s tinejdžerima koji redovno koriste društvene mreže i zamolite ih da vam kažu šta tačno znaju o sajber zlostavljanju. Pokušajte da doznate da li se to desilo njima ili nekom iz njihovog okruženja.

* Naglasite im da sajber zlostavljanje nije još jedan vid dobre zabave i način da se prekrati vreme, te da ozbiljno šteti zdravlju osobe na koju je usmereno. Objasnite im da osobe koje to čine nisu “šaljivdžije” već nasilnici, te da ih takav oblik ponašanja može dovesti u ozbiljne probleme sa školom i zakonom.

* Pre nego što objave fotografiju ili post, naučite ih da se zapitaju da li će time nekoga povrediti i učiniti ga nesrećnim.

* Recite im da se odmah obrate vama ili nastavnicima, ukoliko i sami postanu meta sajber nasilnika.

* Ohrabrite ih da govore o vršnjačkom i sajber nasilju u svom okruženju. Naglasite im da je pogrešno tajiti činjenice da je neko zlostavljan na bilo koji način.

* Naučite ih kako da koriste postavke privatnosti, te da na društvenim mrežama ne objavljuju sadržaje koji bi ih mogli kompromitovati i ugroziti.  Ako dobiju poruku sa pretećim sadržajem, savetujte ih da na nju ne odgovaraju, ali i da je ne brišu, te da odmah potraže pomoć odrasle osobe od poverenja.

Reagujte odmah

Ako je vaše dete žrtva sajber nasilja pružite mu psihološku i emocionalnu podršku: “Žao mi je što se ovo događa, tako sam ponosni na tebe što si nam se poverio. Ovo što trenutno prolaziš nije tvoja krivica i učinićemo sve što možemo kako bismo zaustavili nasilnika.”

Za pomoć se odmah obratite nastavniku ili razrednom starešini i s njima dogovorite dalju strategiju. Što duže budete čekali, to će situacija biti komplikovanija, a dete uplašenije. Podnesite prijavu provajderu internetskih usluga, Fejsbuku ili Instagramu, pa ako procenite da je neophodno, i policiji. 

O ovoj temi čitajte i ovde .

 

Redakcija ŠŽŽ

 

Projekat „Informisanjem i edukacijom protiv vršnjačkog nasilja“ sufinansiran je iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za kulturu i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment