5 knjiga koje se bave tematikom vršnjačkog nasilja

5 knjiga koje se bave tematikom vršnjačkog nasilja

September 23, 2018 , In: Snažna, Supermama, Uspešna , With: No Comments
2

Kontaktirali smo izdavačke kuće „Propolisbooks“ i „Laguna“ i zamolili ih da preporuče romane za decu i edukativne priručnike za odrasle koji su od pomoći u ovoj teškoj životnoj situaciji. Evo šta su izabrali…

Čitanje može pomoći u prevazilaženju raznih teškoća, pa i trauma izazvanih vršnjačkim nasiljem. Na decu koja su pretrpela nasilje vršnjaka i na onu koja trenutno prolaze kroz tu agoniju, naročito blagotvorno deluju romani koji šalju poruku da je iz ove teške životne situacije moguće izaći kao pobednik i da različitost ne garantuje izolovanost iz društva. Dok roditeljima, vaspitačima i prosvetnim radnicima koji u odeljenju imaju slučaj vršnjačkog nasilja koriste edukativne knjige i priručnici na ovu temu. Zato smo kontaktirali izdavačke kuće „Propolisbooks“ i „Laguna“ i zamolili ih da preporuče knjige koje posebno koriste u ovoj teškoj životnoj situaciji. Evo šta su izabrali.

Propoolisbooks predstavlja

Akvamarin, Andreas Ešbah

O životu tinejdžerke Sahe
O životu tinejdžerke Sahe

 

Glavna junakinja je tinejdžerka Saha koja živi u Modroj Luci, gde su ljudi vrlo vezani za more. U njemu rone ili plivaju, a oni koji to ne rade, bivaju označeni kao autsajderi. Zbog povrede ili ,,povrede”, Saha ne sme da pliva. Međutim, kada je nemilosrdna grupa vršnjaka gurne u more iz čiste obesti – ona biva prinuđena da zaroni. Tada otkriva neverovatan dar, a potraga za odgovorima odvodi je u tamne dubine okeana. Inače, Saha ima samo tetku koja ne čuje i živi u svetu u kom se tek retki služe jezikom gluvonemih, tako da su obe obeležene kao nekada gubavci. Devojčica tek treba da otkrije ko je ona, ko joj je otac i šta joj se desilo sa majkom. Ipak, sve se menja na godišnjem gradskom festivalu u okviru kojeg postoji takmičenje u ronjenju na dah. Saha u nekoliko sekundi treba da odluči da li će pokušati da spase jednog od zlostavljača, znajući da će time njena tajna izbiti na videlo, a ona biti osuđena na progonstvo. Drugi izbor joj je da ne preduzme ništa i da  zauvek ostane u Modroj Luci, živeći sa saznanjem da nije pokušala da spase jedan život. Sve u svemu, ovo je uzbudljiva i vrlo emotivna priča o neprihvatanju, neuklapanju i želji da se istraje u svojoj različitosti. Istovremeno, ovo je priča o iskrenom prijateljstvu, poveravanju najvećih tajni, poštovanju i divljenju. Čitanje ove knjige preporučuje se svim tinejdžerima koji svojim osobinama odskaču od drugih, jer šalje poruku da je biti drugačiji u redu.

Nazovi mesec, Seli Gardner

Iz ličnog iskustva
Iz ličnog iskustva

 

Autorka ovog romana je disleksična i disgrafična, zbog čega je bila maltretirana u školi kao mala. Njen mozak bio je sito, a ne sunđer, pa je gubila informacije, umesto da ih usvaja. To je trajalo sve dok svoj izraz nije pronašla umetničkoj školi, gde je diplomirala kao najbolja u klasi. Ono što je tada naučila, a šta će joj olakšati svakodnevno funkcionisanje, bilo je da sve vizualizuje. Glavni junak njenog romana „Nazovi Mesec“ nalik je na nju – takođe je disleksičar i disgrafičar, njega su nastavnici otpisali, a vršnjaci maltretirali. Ipak, on shvata da je njegova jedinstvenost koju ostali smatraju hendikepom, zapravo originalan način mišljenja. Knjiga uči decu vizualizaciji – korisnoj i rasterećujućoj mentalnoj veštini, ali i šalje poruku da ništa nije nemoguće. Kao što je autorka istakla, namenjena je svima koji ne sijaju (i onima koji nisu sijali) u školi, ali pred kojima je budućnost.

Laguna izdvaja

Za decu

Riba na drvetu, Linda Malali Hant

U redu je biti drugačiji
U redu je biti drugačiji

 

Ovaj roman zasnovan je na ličnom iskustvu. Glavna junakinja je devojčica koja ima problem sa disleksijom, ali koja je dovoljno sposobna da prevari mnoge. Svaki put kad se upiše u novu školu, ona uspeva da sakrije da ne zna dobro da čita. Iako je umorna od toga što zbog disleksije svi misle da je „spora“ ili da je „gubitnik“, ona nema snage da zatraži pomoć. Međutim, sve se menja kad njen novi nastavnik Ali, umesto problematične devojčice, u njoj spozna kreativno i oštroumno dete i kad oni uspostave međusobno poverenje. “Riba na drvetu“ posebno se preporučuje deci i tinejdžerima koji osećaju da se ne uklapaju u svoju okolinu i koji zbog toga trpe, jer šalje poruku da svi mi posedujemo određene talente i da će neuspeh doći samo ako se ne trudimo dovoljno.

Za odrasle

Agresija: zbog čega je neophodna našoj deci i nama, Jasper Jul

Za odrasle, kako pomoći deci
Za odrasle, kako pomoći deci

 

Jasper Jul je porodični terapeut, predavač, govornik, autor i pedagog koji ima centre za podršku u 15 zemalja širom sveta, a njegovi naslovi objavljeni su u više od 30 zemalja. Ovu knjigu o agresiji – s posebnim osvrtom na ponašanje predškolske i školske dece – odlučio je da napiše zato što izuzetno veliki broj dece menja škole i vrtiće ili ide kod terapeuta zbog frustracije, ili „nasilnog ponašanja“. Autor zato objašnjava osnovne i društvene korene agresivnih emocija, pojašnjava kako da ih shvatimo i kako da se izborimo s njima i u porodici i u institucijama. Njegova knjiga posebno se preporučuje roditeljima čija se deca nasilno ponašaju prema vršnjacima, ali i vaspitačima i prosvetnim radnicima koji su u grupi, odnosno u razredu registrovali vršnjačko nasilje.

Kako da pomognete detetu koje ima povredu mozga, Glen Doman

Za one koji su u kontaktu sa decom sa posebnim potrebama
 Za one koji su u kontaktu sa decom sa posebnim potrebama

 

U ovoj knjizi Glen Doman objašnjava kako da pomognete detetu koje ima povredu ili oštećenje mozga, mentalnu retardaciju, intelektualni defekt, cerebralnu paralizu, epilepsiju, autizam, atetoidnost, hiperaktivnost, poremećaj pažnje, usporen razvoj, Daunov sindrom. Otkriva tehnike i metode koje poboljšavaju mobilnost, govor, manuelni, vizuelni, auditivni i taktilni razvitak, uključujući i uvežbavanja obrasca kretanja, program disanja s maskom i podizanje motivacije, pored individualizovanih institutskih kućnih programa u kojima je roditeljska ljubav ključni činilac. A sve to da bi deca s povredom mozga jednog dana počela da žive zajedno sa svojim vršnjacima. Ovo štivo korisno je za sve koji su u kontaktu sa decom sa posebnim potrebama, a posebno pomaže roditeljima te dece.

 

Prvih pet čitateljki koje pošalju svoje podatke na mejl stazenezele.com@gmail.com dobiće poklon.

Izdavačka kuća „Propolisbooks“ poklanja po jedan primerak knjiga „Akvamarin“ i „Nazovi mesec“, a izdavačka kuća „Laguna“ daruje po primerak knjiga „Riba na drvetu“, „Agresija: zbog čega je neophodna našoj deci i nama“ i „Kako da pomognete detetu koje ima povredu mozga“. 

 

Redakcija ŠŽŽ

 

Projekat „Kvalitetnim informisanjem protiv vršnjačkog nasilja“ sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment