12 tajni srećnih parova

12 tajni srećnih parova

January 12, 2018 , In: Snažna, Uspešna , With: No Comments
0

Kako neki parovi ostanu zaljubljeni i posle nekoliko decenija zajedničkog života? Ovo pitanje zanima mnoge, a eksperti za veze tvrde da su tajne srećnih parova “male” stvari

Postoje nebrojena istraživanja o ljubavi – zašto se zaljubljujemo, kako se zaljubljujemo, gde nestaju osećanja, kojim čudom se javi netrpeljivost… Ali, ono što zbunjuje istraživače već godinama (a i same parove) jeste to što je moguće živeti udvoje nekoliko decenija, zaista u miru, ljubavi i sreći, bez velikih turbulencija. Mnogi su ubeđeni (nažalost) da se u dugim vezama izgube strast i hemija, i to nakon nekoliko godina. Međutim, nova istraživanja su negirala tu pretpostavku, i to na iznenađujuće visokom broju parova. Istraživači sa Stony Brook univerziteta iz SAD nedavno su proučavali parove koji su u braku duže od 10 godina, i bili su iznenađeni kada su saznali da je 40% njih i dalje “zaljubljeno preko ušiju”. Daljih 15% su dali svojim brakovima drugu najvišu “ocenu” na “skali ljubavi”. Još veće otkriće bili su parovi koji su zajedno preko 30 godina: 40% žena i 35% muškaraca stavili su svoje brakove na “zaljubljeni do ušiju” deo skale.

“Očekivali smo da će pojedinci oceniti svoje veze visokim ocenama, ali nikako u ovolikom procentu”, kače psiholog Arthur Aron, koji je radio na istraživanju. “Pouka je da nije neizbežno da strast nestane. Mnogo parova uspeva da ostane veoma dugo zaljubljeno, čak i nakon 10, 20 ili 30 godina zajedničkog života. To je realnost, nije slučajnost, što znači da svi mogu da budu u srećnijim vezama ako se potrude.”

Psiholog John Aiken, koji je radio emisiju “Making Couples Happy”, na ABC TV i pomogao u stvaranju knjige sa istim imenom, slaže se sa ovom konstatacijom. “Trudeći se oko ‘malih’ stvari, svakodnevno i često, da biste se približili partneru, stvarno možete postići promenu i uspeh”, on kaže. “To može biti način na koji komunicirate. Koliko se podržavate u domu, da li se slažete sa porodicom partnera, kakvi ste roditelji kao tim, koja je vaša zajednička vizija o novcu. Poenta je – stavite svoju vezu na prvo mestu, mislite o njoj svakodnevno, i može postati veoma uspešna.”

Kakva je vaša veza? Da li biste je poboljšali primenjujući ove “sitnice” presudne za dobar odnos? Evo šta je zajedničko svim dugogodišnjim parovima:

Misle pozitivno o partneru

Fokusirate li se samo na ono što partner radi pogrešno, ili i na stvari koje kod njega volite i cenite? Ako je težište na pozitivnom, onda ste na pravom putu. Veoma je važno na koji način razmišljate o voljenoj osobi. Ako mislite samo negativno, osuđujete i kritikujete, ubićete ljubav u sebi. Važno je kako ispoljavate osećanja, ponekad treba biti mudar i taktizirati, pa će ishod biti pozitivan. “Budite pažljivi, zanimajte se za njegov posao ili hobi, pokažite osećanja, već to doprineće uspehu veze”, kaže Arhtur Aron.

Razmišljaju o njemu kada su razdvojeni

Da li je vaša veza jedna od onih “daleko od očiju, daleko od srca”, ili nađete načina da mislite o svom partneru kada niste sa njim? Tokom ovog istraživanja, stručnjaci su saznali da što više volite svoju drugu polovinu, više mislite o njoj kada niste zajedno.

Teško se koncentrišu

Problemi sa koncentracijom kada mislite o voljenoj osobi nisu ništa novo, sudeći po Stony Brook studijama. Već je poznato da su parovi u strastvenim vezama često dekoncentrisani, ali istraživači nisu bili sigurni da li je preokupiranost rezultat velike zaljubljenosti, ili možda nesigurnosti i ljubomore.

Provode vreme zajedno

Sastanci, duga komunikacija, odlazak na spavanje u isto vreme, gledanje filmova, šetanje i ostale zajedničke aktivnosti su “lepak” vaše ljubavi – ali, ako ne provodite vreme zajedno, ne možete da sastavite sve ove strategije koje vam pomažu da se osećate dobro kao “dvojka”. Tako počinjete da se udaljavate jedno od drugog, polako se stvara odbojnost, koja se vremenom pretvara u neprijateljstvo. “Ovo može postati otrovan krug”, smatra John Aiken.

Rade nove i uzbudljive stvari

Sedeći na kauču i gledajući TV, možete uživati neko vreme, ali nove aktivnosti su bolje za vezu, kažu istraživači. To ne znači da treba da izbegavate omiljene kafiće, ali dodajte i novitete. Budite hrabri i probajte nešto novo zajedno, probudite adrenalin, putujte, pa ako se i desi manja neprijatnost, to može još više da vas zbliži i podseti zašto ste se uopšte i zaljubili. “Zato što je sve bilo novo u tom trenutku”, smatra John Aiken.

Pokazuju naklonost

Prema skorašnjem istraživanju British Heart fondacije, oko 25% parova starijih od 45 godina, ljube se više od jednom nedeljno. Ali, češće pokazivanje naklonosti ključ je za dobar odnos dugogodišnjih partnera, dokazano je u Stony brook studiji. “Dakle, što više voliš, više naklonosti ispoljavaš”, ističe Arthur Aron.

Bude strast jedno u drugom

Višedecenijska veza može da uljuljka partnere i da se njihov odnos pretvori u bratsko-sestrinski, međutim, i na tome može da se poradi. Osnovno pravilo je da se ne treba previše opuštati u smislu da vas nije briga šta partner misli. Malo koketiranja, neizvesnosti i igrica, probudiće žmarce, čak i ako seks nije moguć. Među ispitanim parovima iz grupe “zaljubljeni preko ušiju”, nije bio nijedan koji nije imao fizičke naklonosti. Postojali su neki stariji parovi koji nisu vodili ljubav, ali su se svakodnevno ljubili i mazili.

Imaju redovne odnose

Nije teško zaključiti da zaljubljeni parovi imaju češće odnose, što je izuzetno dobro. U stvari, nedavna istraživanja su pokazala da su parovi koji redovno upražnjavaju seks srećniji. ”Njihova veza je kvalitetnija”, John Aiken.

Trude se da budu srećni

Ako ste generalno srećni, šanse da ćete u vezi biti zadovoljni takođe su veće. Nesrećni, teški i depresivni ljudi trebalo bi da potraže pomoć, smatraju stručnjaci, jer – ako jedan partner ima mentalnih ili psihičkih problema, veza pati. ”Odlasci na terapije ili uzimanje lekova, ili bar učenje meditacije, ne bi trebalo da budu prednosti samo za vas, nego i za partnere” – Arhtur Aron.

Žele da znaju gde je partner – 24/7

To je zajedničko za nove veze – i duge… Međutim, niko ne voli uhode i takvo ponašanje veoma opterećuje. “Tokom Stony Brook istraživanja, našli smo razumnu povezanost sa velikom ljubavi i potrebom da se zna gde je partner, pogotovo muškarac”, Arhur Aron.

Često misle jedno o drugom

Zanimljivo, ali žene nisu bile preterano opterećene time gde im je partner u svakom momentu. “Ali, višom ocenom ocenile su opterećenost partnerima – što je takođe povezano sa osećanjem velike ljubavi” – Arhtur Aron.

Uživaju u životu

Istraživači kažu da su “zaljubljeni do ušiju” strastveni u svim segmentima života. “Ako pripadate toj grupi, vaša intimna veza biće još uspešnija”, Arhtur Aron.

 

SAMO POZITIVNO

Aronova i Aikenova “strategija srećne veze” šalje sledeće poruke:

  • Slavite uspehe jedni drugih – što je važnije kada stvari krenu po zlu. Ako se nešto dobro desi vašem partneru, dajte mu do znanja da ste to primetili i da ste srećni zbog toga. Ovo sigurno poboljšava vezu jer produbljuje osećanja.
  • Ciljajte na pet pozitivnih interakcija, a zanemarujte negativne. Bukvalno preplavite vezu dobrim stvarima. Recimo, BUDITE PRIJATELJI pre svega.
  • Zamenite zameranje velikodušnošću. Budite mudri i gledajte dugoročno, iako ste ljuti, oprostite i razgovarajte, partner to neće zaboraviti. Pomozite mu kada možete, iznenadite ga sitnicom.
  • Promenite način komunikacije. Pokazalo se da je sarkazam uzrok čestih svađa, a to možete izbeći. Naučite se da se kontrolišete, promenite pristup, i smanjićete broj konfliktnih situacija.
  • Podsećajte se dobrih vremena. Ako se par sa radošću seća početka veze i “kako su se upoznali”, sigurno je da dugo oseća ljubav i poštovanje.

 

Ovi saveti će vam pomoći da idete dalje i ne posustajete.

There are no comments yet. Be the first to comment.

Leave a Comment